Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

«Φωτιά» τα προϊόντα σε λαϊκές αγορές - σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια είναι εδώ, με αυξήσεις έως 120% «Φωτιά» τα προϊόντα σε λαϊκές αγορές - σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια είναι εδώ, με αυξήσεις έως 120%

«Φωτιά» τα προϊόντα σε λαϊκές αγορές - σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια είναι εδώ, με αυξήσεις έως 120%

 
Στο «κόκκινο» το καλάθι της νοικοκυράς με τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής να είναι ήδη γεγονός και την ακρίβεια να εξαπλώνεται σαν μια τέλεια καταιγίδα.

Δεκάδες είναι τα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη ανατιμηθεί με το «τέρας» της ακριβείας να είναι ήδη στο… τραπέζι των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουν ήδη ανατιμηθεί οι τιμές σε φυσικό αέριο, στο κρέας, στα νωπά λαχανικά, ενώ έρχονται σημαντικές αυξήσεις εκτός από το ψωμί σε λάδι και γάλα.

Και όλα αυτά πριν μπει για τα καλά ο Σεπτέμβριος και δούμε τις τιμές και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης να αυξηθούν κατακόρυφα και αυτό καθώς το κόστος παραγωγής διεθνώς έχει ανέβει σημαντικά.

Ενδεικτικά το αλεύρι είναι +32%, το σουσάμι τα λάδια και οι μαργαρίνες κατά 40%, ενώ οι τελευταίοι λογαριασμοί του ρεύματος αυξήθηκαν κατά +120%(τιμή χονδρικής).

Η εστίαση πάντα στο κόστος πρώτων υλών είναι ήδη στο +5% και το πετρέλαιο στο +64%.

Οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 45%, το φυσικό αέριο κατά 85% και τα ναύλα μεταφοράς έως 485%.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πιλίδης πρόεδρος Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι αναμένονται στα συγκεκριμένα καταστήματα από 3% έως 8%, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έως και 15%.

Το ψωμί αναμένεται να κοστίζει (η φρατζόλα) από 0,90 έως 1,2 ευρώ, οι σαλάτες και τα μαρούλια από 3,5 έςω 4ευρώ, οι ντομάτες έως 3 ευρώ το κιλό, τα νωπά ψάρια στο +7%, τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά στο +15% και τα λάδια στο +8%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο iEidiseis τόνισε ότι «η ανισορροπία που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία εκδηλώνεται τώρα ως πληθωρισμός, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κόπηκε πάρα πολύ χρήμα με τα λεγόμενα μέτρα στήριξης σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και στον υπόλοιπο πλανήτη και όταν υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, υπάρχει πληθωρισμός και δεύτερον, διότι το ταυτόχρονο κλείσιμο και το ταυτόχρονο άνοιγμα της οικονομίας όλο το χρόνο δημιούργησε τώρα μεγαλύτερη ζήτηση και μικρότερη προσφορά. Άρα όταν μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται η ζήτηση πάλι έχουμε πληθωριστικές πιέσεις.
Πιστεύω ότι το φαινόμενο θα είναι περισσότερο παροδικό απ’ ότι νομίζουμε. Η αγορά θα βρει νέο σημείο ισορροπίας σίγουρα έως το τέλος του χρόνου», ενώ όπως είπε θα υπάρξουν και «παρεμβάσεις του κράτους, τις οποίες θα δείτε στις ανακοινώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
«Βολές» πάντως κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το κύμα ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Λιάκο (πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) μα σημειώνει ότι «το κόστος διαβίωσης θα ανέβει πάρα πολύ ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα επωμιστούν ένα δυσβάσταχτο κόστος, το οποίο δεν είχαν υπολογίσει και το ζήτημα είναι το πως παρεμβαίνει η εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο κοινωνικής συνοχής και να λύσει προβλήματα». 
Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)