Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας η συνέντευξη τύπου για τη ΔΕΘ 2021 (video)

Ο Αλέξης Τσίπρας live απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη ΔΕΘ 2021
 
 
 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου live απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη ΔΕΘ 2021.

Με άνοιγμα στη μεσαία τάξη και με μέτρα στήριξης για τα πιο φτωχά νοικοκυριά με αύξηση του κατώτατου μισθού ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη ΔΕΘ με το σύνθημα «Νέα Αρχή».

«Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δεν τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι πλέον αργά. Για την πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί;

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή για το iEidiseis.gr: Απέκτησα γερό στομάχι όλα αυτά τα χρόνια

Με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

Τα κόμματα αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε όλη τη διαδρομή. Πολλά χρόνια τώρα. Είναι κόμμα σε κίνηση, σήμερα είναι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Κίνηση. Δεν θα γίνω μνημείο του εαυτού μου. Εχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες, απέκτησε πείρα και γερό στομάχι. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες να εξυπηρετείς τα συμφέρονται του κόσμου. Πρέπει να παντρέψουμε το ριζοσπαστισμό με το ρεαλισμό.

«Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου», δήλωσε.

Για τη μεσαία τάξη: «Είναι οξύμωρο να μου λέει ο Μητσοτάκης να μη μιλώ για τη μεσαία τάξη, όταν το κόμμα του ήταν εκείνο που τη συνέτριψε. Δεν ήταν επιλογή να την επιβαρύνουμε. Ήταν εθνική ανάγκη για να βγούμε από τα μνημόνια. Για να ξεκινήσουν οι μειώσεις στους φόρους, που ξεκίνησαν επί των ημερών μας, τον Απρίλιο του 2019».

Τσίπρας: Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης

Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. Να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει μια φραντζόλα ψωμί; Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στη θητεία μας, δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δις που αφήσαμε;

Τσίπρας για εκλογές: Στόχος είναι η νίκη με διαφορά

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να προφέρει το όνομα Β. Μακεδονία

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν ακούστηκε ποτέ η λέξη Βόρεια Μακεδονία. Ο Πρωθυπουργός δεν ψελλίζει το όνομα της γειτονικής χώρας. Υποκριτικά την πολέμησε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης. Και δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων. Θετικά μνημόνια για τη χώρα.Τους αφήνει χαλαρούς και όφελος από αυτό έχει η Τουρκία που θέλει Λιβύη στα Βαλκάνια. Αδύναμος και δειλός ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας για μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση».

Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Η πρώτη ερώτηση για τους νέους: Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα οι νέοι. Ο κ. Μητσοτάκης τους έχει αμελήσει και τους έχει στοχοποιήσει. Ηταν ανέμελοι για την πανδημία. Ετρωγαν ξύλο στις πλατείες. Πλήρωσαν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης, κόπηκαν μαζικά από τα ΑΕΙ. Οι νέοι δεν θέλουν gigabites αλλά όραμα.

Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα με gigabytes κι ένα πρόγραμμα που δεν πριμοδοτεί με 1.200 ευρώ, αλλά με περίπου 100 ευρώ το μήνα τους νέους εργαζόμενους.

«Σκοπός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει τη 85ης ΔΕΘ.

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας.

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».

Για τις εκλογές: Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκαλέσει όποτε θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά... στο χέρι του είναι.

Εάν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Συμμέτοχος σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνω. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε έτοιμο. Εκείνο, όμως που παρατηρεί ο πρωθυπουργός είναι μια ταχέως επιταχυνόμενη φθορά και αυτή θέλει ακριβώς να αποφύγει», είπε ο κ. Τσίπρας

«Τα περί γαλοπούλας, οι κουτσαβακισμοί, οι ψευτομαγκιές δεν δείχνουν πυγμή αλλά μάλλον αδυναμία. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί σε όποια αντιπαράθεση. Να δούμε εκείνος πού θα είναι», συνέχισε αναφερόμενος στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις για τις εκλογές ανάμεσα στους δύο.

Για την πανδημία: Υπάρχει παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Η χώρα από τον Αύγουστο και μετά είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και θανάτους. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό όπλο αλλά δεν προχωρά όπως έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα. Και υπάρχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει.

Για την προοδευτική κυβέρνηση: Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική, που θα απαντά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην ανασφάλεια. Η χώρα θα συνεχίσει στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση; Θα υπάρξουν εκβιασμοί με δεύτερες εκλογές; Δεσμευόμαστε με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ουσιαστική προϋποθέση για προοδευτική κυβέρνηση. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις.

Για τις γονικές παροχές 800.000 ευρώ: Ανήθικο ο πρωθυπουργός να νομοθετεί για μια μικρή μειοψηφία του 0,4% μέσα στην οποία ανήκει ο ίδιος. Να την ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Ποια είναι; Οταν είδαμε τα νούμερα, διαπιστώσαμε ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει το 13% των Ελλήνων. Που είναι η μεσαία τάξη λοιπόν; Αν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάει το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ. Αλλά το πήγε στα 800.000 για κάθε παιδί. Για δύο παιδιά 1.600.000. Μιλάμε για 24.000 φορολογούμενος. Αυτό είναι στο μυαλό του.

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων - βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. - θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του «πόθεν έσχες» του. Αυτό είναι ανήθικο», συνέχισε.

Τσίπρας: Θέλουμε προσωπικότητες έξω από το κόμμα

Θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία, τα κινήματα, την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο εκπροσώπους του κόμματος. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να είναι στην κυβέρνηση, απόφαση είναι να στηρίξουμε την κοινωνία.

Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν εκπρόσωποι του ΣΕΒ στην κυβέρνησή μου. Είναι σ' αυτήν του κ. Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για Μπογαδάνο και Πλεύρη: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, άρα οι πολίτες δεν έχουν πλέον παρά να περιμένουν ακόμη και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια "πολυσυλλεκτικότητα" στο χώρο της Δεξιάς, η οποία μπορεί κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών να τη θεωρούσε πλεονέκτημα αλλά πλέον είναι μειονέκτημα, γιατί απλά "πατάει σε δύο βάρκες"».

«Δεν βρήκε ο κ. Μητσοτάκης να πει ούτε μία λέξη για τη δημιοσιοποίηση των ονομάτων από τον κ. Μπογδάνο, το οποίο θεωρώ ότι ήταν μια αθλιότητα από πλευράς του».

Για την Τουρκία: Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, έχει γίνει προβλέψιμη, θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη. Ακούστηκε και το ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια. Τι περιμένουμε λοιπόν; Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, δεν αξιοποίησε τη συγκυρία. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα.

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη: Δεν θα σχολιάσω τις αντιδράσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Το θέμα του πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού δεν είναι κουτσομπολιό, πρόκειται για συνταγματική υποχρέωση. Ιδιαίτερα αν είσαι Πρωθυπουργός, οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις. Ας δώσει εξηγήσεις. Είναι ζήτημα ισονομίας.

Με το σύνθημα «μία νέα αρχή με την κοινωνία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεδίπλωσε χθες το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αιχμή της ομιλία του αποτέλεσαν οι προτάσεις του κόμματός του για στήριξη της μεσαίας τάξης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, υποσχόμενος την κατάργηση του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως υποστήριξε απέτυχε παταγωδώς και είναι πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλυσε ο κ. Τσίπρας προβλέπει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στην ομιλία του κ. Τσίπρα ιδιαίτερη θέση είχαν οι προτάσεις του για τους νέους, δεν έλειψαν και οι προτάσεις για τους νέους, που τα όνειρα τους, όπως είπε, «για να ανθίσουν δεν χρειάζονται Megabytes και χαρτζιλίκια, αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, τους στηρίζει, τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», κάνοντας λόγο ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης «που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα».

«Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης» κατέληξε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, «έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι, αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)