Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας - Υφυπουργός ο Βαγγ. Τουρνάς, πρώην αρχηγός ΓΕΑ

Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας - Υφυπουργός ο Βαγγ. Τουρνάς, πρώην αρχηγός ΓΕΑ

 
 Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ποιος είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Σε ένα πρόσωπο γνωστό στην ελληνική αλλά και την κυπριακή σκηνή θα αναθέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τον πρώην Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (κυπριακή και ελληνική), διακομματικό προφίλ, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Ευρωπαίους παράγοντες, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι και άμισθος σύμβουλος του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Στυλιανίδης προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός, με βαθιά γνώστη του ευρωπαϊκού κατεστημένου και θεωρείται ότι η επιλογή του συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει ως προϋποθέσεις η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούσαν εντατικά αλλά με προσοχή το πρόσωπο που θα αναλάβει το κρίσιμο αυτό πόστο, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο της επιλογής του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγ. Αποστολάκη, ο οποίος ανέκρουσε πρύμναν λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του.

Όπως είχε γράψει προ ημερών το iEidiseis, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να πλαισιώσει το υπό ίδρυση του υπουργείου και με θέση υφυπουργού, ο οποίος θα επικουρεί τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και θα διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και τη θέση αυτή, εκτός απροόπτου, θα πάρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός του Γ.Ε.Α. (2013 – 20215) και υπαρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (2011 – 2012).Ο κ. Τουρνάς, που είναι πολύ έμπειρος ιπτάμενος, με πάνω από 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη, θα είναι υπεύθυνος για το κομμάτι των πτητικών Μέσων πυρόσβεσης. Διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015. Γεννήθηκε στα Χανιά και εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Στο νέο υπουργείο θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής. Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, έχοντας ολοκληρώσει την απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε επιτελείς του Σώματος. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές σε δομείς, μέσα και πρόσωπα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Δεν είναι ωστόσο, βέβαιο, ότι ο χρόνος επαρκεί. Αν δεν προλάβει, τότε είτε θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη – τουλάχιστον στο κομμάτι των αλλαγών στη δομή και λειτουργία της δασοπυρόσβεσης – είτε αργότερα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης, προβλέπονται μεταξύ άλλων :

-H δημιουργία σώματος 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν φθάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε από τον Ιανουάριο να αναλάβουν υπηρεσία, αρχικά στους καθαρισμούς δασών

- Δημιουργία περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, που θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

-Διεύρυνση του στόλου της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα πρώτης προσβολής (τράκτορες) που μπορούν να παρέμβουν πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

-Εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής στη χρήση σύγχρονων μέσων επιτήρησης των δασών και άμεσου εντοπισμού πυρκαγιών, κυρίως μέσω drones.

Η ανακοίνωση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας θα γίνει σήμερα το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Axαααααααααααααααα. Μητσοτακουλας!
    Δε βρήκε σε όλη τη χώρα και τον έσωσαν οι αδερφοί Τσύπριοι.
    Πάντως ο φίλος και γείτονας Ζαεφ της φίλης και γείτονος χώρας της ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ θα μπορούσε,αν τον παρακαλούσε, να του στείλει κάποιον να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)