Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Μνημείο για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, το «αηδόνι του Πόντου» στην Οινόη Κοζάνης


Μνημείο για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, το «αηδόνι του Πόντου» στην Οινόη Κοζάνης
Μνημείο για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, το «αηδόνι του Πόντου» στην Οινόη Κοζάνης

Στην ομόφωνη έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος), προκειμένου να γίνει ανέγερση μνημείου για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης υπήρξε ένας από τους γνωστότερους τραγουδιστές της ποντιακής μουσικής και έλκει την καταγωγή του από την Οινόη Κοζάνης.

Το θέμα για ανέγερση μνημείου ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη, ενώ το προτεινόμενο έργο (προϋπολογισμού 10.0000 ευρώ), περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την τοποθέτηση της προτομής – μνημείου, το οποίο θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τα υλικά που θα επιλεγούν θα συμβάλουν στην ανάδειξη του μνημείου και την αναλλοίωτη διατήρησή του στο χρόνο.

Όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης: «Το ‘αηδόνι’ του Πόντου, όπως τον αποκαλούν, αποτέλεσε για πάνω από μισό αιώνα πηγή έμπνευσης, δύναμης και κουράγιου για τον βίαιο ξεριζωμό του πονεμένου λαού του Πόντου.

Τραγούδησε την ξενιτιά, κυρίως για τους πόντιους μετανάστες του εξωτερικού καθώς και την αντίσταση και τον αγώνα του ποντιακού λαού εναντία στον αδίστακτο Τούρκο τύραννο μέχρι και τον θάνατο («Ο Ακρίτας», «Αητεντ'ς επαραπέτανεν», «Επάρθεν η Ρωμανία», «Το νυφόπαρμαν της ορφανής» και πολλά αλλά παραδοσιακά τραγούδια). Η κληρονομιά του στέκεται φάρος για τις επόμενες γενιές που θα τον μνημονεύουν πάντα μέσα από τα 200 και πλέον τραγούδια που ερμήνευσε και συνέγραψε, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ποντιακής μουσικής μέχρι σήμερα.

Εκείνο που λείπει και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των ποντίων του κόσμου, είναι ένα μνημείο ανδριάντας στη μνήμη του. Η τοποθέτηση του μνημείου θα γίνει σε περίοπτη θέση στο χωριό – γενέτειρα του, ως ελάχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου του».

Πηγή: e-Ptolemeos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)