Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Συλλαλητήριο γιατρών σήμερα στη Θεσσαλονίκη

 
 
Κατηγορούν την κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση με την πανδημία στα νοσοκομεία, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναστολή τακτικών χειρουργείων.

Το σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (6:30 άγαλμα Βενιζέλου) δίνει τον τόνο στην πόλη, τα νοσοκομεία της οποίας στενάζουν. Δεν χρειάζονται παραπάνω περιγραφές από την αναφορά ότι η τελευταία εφημερία του Ιπποκράτειου ολοκληρώθηκε με 93 εισαγωγές, αριθμό ρεκόρ για τον φετινό Νοέμβρη.

«Η κατάσταση είναι δυστυχώς πιο εκρηκτική από πέρυσι και αυτό που ολοκληρώνει την εικόνα είναι πως γίνεται προσπάθεια να συνηθίσει ο κόσμος την τραγωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του, γι’ αυτό και σύνθημα στο κάλεσμά μας είναι το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος.

Στην ανακοίνωση με την οποία η ΕΝΙΘ καλεί στο συλλαλητήριο καταλογίζεται ευθύνη στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων για τις ελλείψεις σε προσωπικό καθώς, όπως λένε, «το ελάχιστο προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Δίνει τη μάχη χωρίς ανάσα, με την αναστολή των αδειών. Χωρίς καμιά εφεδρεία, με τα κενά να είναι τεράστια ήδη πριν από την πανδημία και στη διάρκειά της μάλιστα έχουν αυξηθεί, με τις συνταξιοδοτήσεις και, κυρίως, τις αναστολές χιλιάδων υγειονομικών». Συνέπεια αυτού, «η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς είναι υποβαθμισμένη σε τεράστιο βαθμό. Χαρακτηριστικά, με τους διασωληνωμένους που παραμένουν εκτός ΜΕΘ ή σε πρόχειρες ΜΕΘ, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβάρυνσης της κατάστασής τους. Με την αναστολή χιλιάδων τακτικών χειρουργείων και επισκέψεων σε εξωτερικά ιατρεία. Με το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων ολόκληρων νοσοκομείων όπως ο “Αγ. Παύλος”, που έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών που παύει η συστηματική παρακολούθησή τους».

«Η τελευταία απόφαση της κ. Γκάγκα για μείωση χειρουργείων έως και 80% ήρθε απλώς να νομιμοποιήσει αυτό που γινόταν στα νοσοκομεία. Πώς να γίνονταν χειρουργεία όταν όλοι οι χώροι τους ήταν γεμάτοι από διασωληνωμένους;» μας λέει ο κ. Καραχρήστος, παρατηρώντας πως «απλώς τώρα επισημοποιήθηκε ότι η παράλληλη λειτουργία των νοσοκομείων για Covid και non Covid ασθενείς ακουγόταν καλή ως πρόθεση, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να την υποστηρίξουν».

Η ΕΝΙΘ υπογραμμίζει παράλληλα πως «ο ιδιωτικός τομέας της υγείας με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1.000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης (Διαβαλκανικό, «Αγ. Λουκάς», Βιοκλινική, Γενική Κλινική και «Κυανούς Σταυρός») συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο και να κάνει χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών, που αντί για επίταξη τώρα τους μπουκώνουν με ζεστό χρήμα για να περιθάλπουν ασθενείς προς εξιτήριο!».

Πολλά σημάδια πάντως δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θυμίζει την έναρξη της πανδημίας, με μαζικά κρούσματα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Προχθές σε μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης εντοπίστηκαν 26 μολύνσεις και δέκα ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για φροντίδα σε νοσοκομείο. Το ίδιο συνέβη και στις αρχές Νοεμβρίου με ανάλογη μονάδα στην ίδια περιοχή! Σαν να μην πέρασαν δυο χρόνια... Σαν ο εφιάλτης να κάνει κύκλους!

Με ένταση εκδηλώνεται η πανδημία και στη Δυτική Μακεδονία. Ηδη τα Γρεβενά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, άλλαξαν επίπεδο και από το κόκκινο πέρασαν στο βαθύ κόκκινο, επιδείνωση η οποία καταγράφηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο μετατρέπει σε κλινική Covid και τη Μαιευτική που διαθέτει 9 κρεβάτια. Τα 3 κρεβάτια της ΜΕΘ του Μαμάτσειου είναι συνεχώς γεμάτα και χθες το απόγευμα υπήρχε ένας ασθενής διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Ας σημειωθεί πως είναι τέτοια η κατάσταση και η ένταση που χθες το μεσημέρι η κεντρική διαχείριση αναζητούσε αγωνιωδώς κάποια κλίνη ΜΕΘ άδεια καθώς στα νοσοκομεία Εδεσσας, Καβάλας και Κιλκίς υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς νεαρής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)