Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Η ίδια τραγωδία - Οι γιατροί άρχισαν να επιλέγουν ασθενείς με κορονοϊό

Θεσσαλονίκη: Η ίδια τραγωδία - Οι γιατροί άρχισαν να επιλέγουν ασθενείς με κορονοϊό

 
 
«Προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής»! Θλίψη. Ξεκίνησε η διαλογή ασθενών με κορονοϊό για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο έργο θεατές ή ενδεχομένως εν όψει ενός χειρότερου δράματος από ό,τι ήταν το περσινό, είναι οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο νέος κορονοϊός κυριολεκτικώς προελαύνει.

Εδώ και μήνες -πια- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενημερώνει διά μέσου του Προέδρου της, Μιχάλης Γιαννάκου, πως ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται ή χάνουν τη ζωή τους όντες διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε απλούς θαλάμους και κλίνες νοσηλείας και ούτω καθεξής.

Γιατροί, όπως ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Δρ. Νίκος Καπραβέλος καταγγέλλουν επί καθημερινής βάσης πως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ ούτε για δείγμα. Προχθές (9/11) και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), Δρ. Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για ράντζα που πηγαινοέρχονται για να καλυφθούν -με λάθος τρόπο- κενά, ενώ η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, κατέδειξε μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση που γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σήμερα (9/11), στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, απλώθηκε ξανά η ανατριχιαστική σκιά του περσινού «Μαύρου Νοέμβρη», οπότε και γίναμε μάρτυρες θλιβερών εικόνων από τα νοσοκομεία και θρηνήσαμε 1.700 ζωές. Ειδικότερα, ο Εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ευάγγελος Καϊμακάμης, προχώρησε στη σοκαριστική παραδοχή ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήδη γίνεται διαλογή ασθενών με COVID-19: ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι και προσέθεσε ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του Συστήματος Υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 ή 470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο», τόνισε ο Ευ. Καϊμακάμης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής».

«Μέχρι και το καλοκαίρι είχαμε ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 40%», προσέθεσε, κι έκανε λόγο για «θανάτους χωρίς λόγο». «Θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ο κόσμος είχε εμβολιαστεί. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε», επεσήμανε ο Δρ. Καϊμακάμης, καταδεικνύοντας μέσω των λεγομένων του -και- την παταγώδη αποτυχία στον στρατηγικής σημασίας στόχο να επιτευχθεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας».

«Αυτή τη στιγμή στην εφημερία έχουμε έναν γιατρό για 110 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό. Σήμερα (σ.σ. 9/11) πήραν και το ντιβάνι που ξεκουράζεται ο γιατρός εφημερίας για να βάλουν ασθενή. Έχουμε πρόβλημα και με το οξυγόνο λόγω παλαιών εγκαταστάσεων. Η ροή δεν επαρκεί για τόσους νοσηλευόμενους. Όλο το Σαββατοκύριακο έπεφτε η ροή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαυτούρας, για τη απύθμενα θλιβερή και συνάμα άκρως τρομακτική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου (Αχιλλοπούλειο).

Η προ ημερών δήλωση της Μίνας Γκάγκα, περί έλλειψης εντατικολόγων, καταδεικνύει τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που μπορούσαμε. Έχουμε βάλει και γιατρούς που δεν είναι εντατικολόγοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο», παραδέχτηκε κυνικά η αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες χειρουργείων και όχι σε ράντζα», προσέθεσε ωμά, αφήνοντας δε να εννοηθεί πως αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δηλαδή ασθενείς που έχουν φθάσει στο σημείο της διασωνήλωσης να μη νοσηλεύονται στις διαμορφωμένες επακριβώς για τον νέο κορονοϊό, ΜΕΘ COVID.

«Θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε ΜΕΘ σε ΜΕΘ COVID, αλλά τότε συνάνθρωποί μας που έχουν άλλα προβλήματα θα έμεναν εκτός ΜΕΘ», επαλήθευσε εντυπωσιακά η Δρ. Γκάγκα, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον φαύλο κύκλο που έχει γεννήσει το χάος των σημερινών ελλείψεων. Ούτε είναι δυνατόν να ενισχυθεί εγκαίρως το ΕΣΥ, μιας και «οι ειδικότητες (σ.σ. των γιατρών) δεν παράγονται από τη ημέρα στην άλλη. Δεν είναι διαδικασία που κρατάει δύο μήνες», όπως δήλωσε κατηγορηματικά η Μ. Γκάγκα.

Εν τω μεταξύ, την επιδημιολογική γεωγραφία της Ελλάδας, όπου σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 8.613 νέα κρούσματα (άλλη μια κατάρριψη του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα), περιγράφει η σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνει 1.999 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 1.385 και η Θεσσαλονίκη 1.440. «Βράζει» ξανά η Βόρεια Ελλάδα: Λάρισα 517, Μαγνησία 276, Πέλλα 217, Πιερία 119, Σέρρες 196, Τρίκαλα 144.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)