Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ευτυχώς, υπάρχει η Συμφωνία των Πρεσπών...



Ο εγχώριος εθνικισμός πανηγυρίζει. Γιατί άραγε; Διότι οι συμπολίτες μας που θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο Ελληνες από μας τους υπόλοιπους οραματίζονται κατάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσα από την πολιτική ίντριγκα που φέρνει στο αφρό (και στην κυβέρνηση) τους "συναδέλφους" τους... εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας!

Και να οι θριαμβολογίες και να "τα είχαμε πει εμείς" και να η χαιρεκακία. Δεν σκέπτονται, άγνωστο γιατί, ότι θεωρητικά η κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (που με πολύ κόπο και σε πείσμα των εθνικισμών υπογράφηκε το 2018) θα καθιερώσει τη γειτονική χώρα ως "σκέτο" Μακεδονία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά και τα πιστεύω τους.

Αγνοια; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Προσωπικές επιθυμίες και εμμονές; Πολύ πιθανόν! Ιδεοληψίες; Μπίνγκο! Προτιμούν-και το λένε ανερυθρίαστα- να ναυαγήσουν οι Πρέσπες για να επαληθευτεί το αφήγημά τους και να "δικαιωθούν" για τη στάση τους το 2018 και το 2019 όταν η Συμφωνία κυρώθηκε στην ελληνική Βουλή διαλύοντας και την τότε κυβερνητική πλειοψηφία, τουλάχιστον όπως την ξέραμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι εφόσον δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών στις σημερινές περιστάσεις θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Διότι αν πραγματικά διαθέτουμε μία βαλβίδα αποσυμπίεσης της εθνικιστική εξαλλοσύνης του VMRO είναι ακριβώς η Συμφωνία και το περιεχόμενό της. Ο "πολύς" Μιτσκόφσκι έχει αρχίσει να τα μασάει προετοιμάζοντας, προφανώς, μία μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα. "Σκληρή πραγματικότητα η Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να ζήσουμε μ' αυτή" ψέλλισε ο υπερπατριώτης επικεφαλής του VMRO που κάνει σπέκουλα τρία χρόνια. Ξέρει καλά ότι άνευ Συμφωνίας η πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει μια για πάντα. Και σ' αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει που θα βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Η Συμφωνία έχει την απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Οπως εξήγησε και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών (και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας) Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο site cnn.gr, η γειτονική χώρα υφίσταται στο διεθνή χάρτη ΜΟΝΟ ως Βόρεια Μακεδονία. Το σκέτο Μακεδονία απλά δεν προβλέπεται. Και μόνο αυτή τη διάσταση αν λάβει κανείς υπόψιν του, θα καταλάβει ότι οι Πρέσπες δίνουν απεριόριστα όπλα στην ελληνική πλευρά να "πνίξει" εν τη γενέσει του τον εθνικιστρό οίστρο του VMRO και των συμμάχων του.

Αρκεί, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση να θέλει να εφαρμόσει πιστά και κατά γράμμα τη Συμφωνία. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Πριν από μόλις δύο ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχεδόν πανηγύρισε για το γεγονός ότι η ελληνική βουλή δεν έχει κυρώσει (ακόμα) τα τρία πρωτόκολλα που προκύπτουν από τη Συμφωνία. Ακόμα και σ' αυτήν την κρίσιμη ώρα, οι κυβερνητικοί προτιμούν να δίνουν στο εκλογικό τους κοινό αυτό που θέλει, παρά να πουν την αλήθεια. Την αλήθεια που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η οκνηρία της Αθήνας και ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντίδραση της σαμαρικής πτέρυγας του κόμματος προκαλεί πια εθνική ζημία!

Το κρυφτό, λοιπόν, καλό θα είναι να σταματήσει άμεσα. Οχι μόνο πρέπει η κυβέρνηση να φέρει...χθες τα πρωτόκολλα προς κύρωση στο κοινοβουλίο αλλά θα πρέπει να αγρυπνά για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Το ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, οφείλει να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια και να δώσει χείρα βοήθειας στο έμπειρο και μάχιμο διπλωματικό προσωπικό εκεί.

Μέσα σ' ένα πολύ ρευστό σκηνικό όπως είναι αυτό που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια εσχάτως, με την ενότητα της Βοσνίας να απειλείται, με το Κόσοβο να θυμίζει βραδυφλεγή βόμβα και τον αλβανικό και βουλγαρικό εθνικισμό να καραδοκούν, η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αυτοκτονήσει συμβάλλοντας-δια της απουσίας της- στη δημιουργία ενός ακόμου πόλου ανισορροπίας στην περιοχή.

Οχι τίποτα άλλο, αλλά διαβάζουμε εν έτει 2021, τους μύθους τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Οτι, δηλαδή, η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και άλλα τσιτάτα που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και σε ιστορική τεκμηρίωση. Χρειαζόμαστε, επιτέλους, την καθαρή αλήθεια και όχι βολικά ψέματα που έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί με τα γνωστά αποτελέσματα...

Νίκος Γιαννόπουλος

news247.gr

 

1 σχόλιο:

  1. VMRO και οι ξεβρακωτες μπατριωτισσες των Πρεσπών.
    Όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)