Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Οι άλλοι νεκροί του Πολυτεχνείου...

 

Η φωτογραφία μπορεί να σοκάρει, αλλά περισσότερο σοκάρει το γεγονός ότι στη δημοκρατική Ελλάδα του 1980 δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, τέτοια μέρα, 16 Νοεμβρίου, στην πορεία για το Πολυτεχνείου, αλλά κανείς δεν έμαθε ποιοι τους σκότωσαν!

Είναι η Σταματίνα (Ματίνα) Κανελλοπούλου, εργάτρια από το Περιστέρι και ο Ιάκωβος Κουμής, φοιτητής από την Κύπρο. Και οι δύο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν οι… παράπλευρες απώλειες στην απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη να μην καταλήξει η πορεία μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία. Η ΕΔΕ που διατάχτηκε δεν κατέληξε πουθενά. Ούτε το αποτέλεσμά της ανακοινώθηκε.

Το 1980 είναι η χρονιά που κλείνουν οι εκκρεμότητες. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς την εξουσία και η κυβέρνηση στις 21/10 ανακοινώνει ότι η χώρα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ μετέχει για πρώτη φορά στη σύσκεψη για την πυρηνική προστασία των χωρών μελών που προβλέπει απάντηση με πυρηνικά σε περίπτωση επίθεσης από την ΕΣΣΔ.

Σε αυτό το κλίμα κι ενώ γίνονται αντιαμερικανικές εκδηλώσεις οι τότε υπεύθυνοι δεν θέλουν να ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά. «Ησυχία» θέλουν να κάνουν και οι φοιτητικές νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στην ΕΦΕΕ. Εκλογές έρχονται, δεν θέλουν να τρομάξουν τους υποψήφιους ψηφοφόρους τους, με πιθανές συγκρούσεις.

Η μειοψηφία της ΕΦΕΕ που αποτελείται από κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς διαφωνεί κι είναι φανερό ότι η πορεία θα συνεχιστεί και μετά τη Βουλή για την πρεσβεία από ένα μέρος των διαδηλωτών.

Ένα μπλοκ της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχε μπει σφήνα στα μπλοκ του «Ρήγα» και της ΚΝΕ {...}

**Δείτε εδώ τη συνέχεια του θέματος που γράφει στην «Ιστορία της ημέρας», του newscenter.gr, ο Άγγελος Μενδρινός. Το κείμενο συνοδεύεται από τη φωτογραφία που σοκάρει και από πλούσιο υλικό του Τύπου της εποχής.

Αναρτήθηκε από: harddog-sport.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)