Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

 
 
Ανεμβολίαστη γυναίκα, που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στην Ευρώπη.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της του νέου στελέχους της Μποτσουάνα καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Σημειώνεται, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στις 26/11 για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, ώστε να εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής.

Το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις και αυξάνει τους φόβους ότι μπορεί να «αφοπλίζει» ανοσία και αντισώματα.

Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η παραλλαγή B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».

Είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία.

Ο ιολόγος του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Τoμ Πίκοκ, εκτιμά ότι «προς το παρόν είναι ελάχιστα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην περιοχή της Αφρικής τα οποία έχουν ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά λόγω του “τρομακτικού” προφίλ της παραλλαγής ως προς το προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας», λόγω των 32 μεταλλάξεων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)