Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Bloomberg: Τι ξέρουμε για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη - Πόσο επικίνδυνη είναι

 

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός οτι στη Μποτσουάνα εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα


Πανικό έχει προκαλέσει σε χώρες και αγορές η εμφάνιση της νέας Αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοιού μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της σε διάφορες χώρες και εκτός Αφρικής.

Το Bloomberg δίνει απαντήσεις σε 6 βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη νέα μετάλλαξη με βασικό σκοπό να δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νέα παραλλαγή του Covid

Ποιες είναι οι διαφορές

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος με την επωνυμία B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας του, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτό που στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα στελέχη.

Από που ήρθε

Μόνο εικασίες υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, οι περισσότεροι στον κόσμο. Η παραλλαγή βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

Πόσο γρήγορα διασπείρεται

Από την Πέμπτη, εντοπίστηκαν σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα της δοκιμής PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Tulio de Oliveira, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα αλληλουχίας γονιδίων σε δύο Νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια. Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα άτομο που τέθηκε σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι από την αίθουσα. Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει μία περίπτωση σε έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μαλάουι.

Πως αντέδρασαν οι αγορές

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή έχουν ταρακουνήσει από το πρωί τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι μετοχές, οι αποδόσεις των ομολόγων και το πετρέλαιο βυθίστηκαν -- με τις μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πτωτικών. Το Ιαπωνικό γεν, που συνήθως θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ το ραντ Νότιας Αφρικής υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους. Οι μετοχές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μετά τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών, πρόκειται να ανοίξουν χαμηλότερα, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στον S&P 500 Index να υποχωρούν 1,7%, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να υποχωρεί 3%. Τα ομόλογα αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές, πιέζοντας τις αποδόσεις προς τα κάτω, με το επιτόκιο πενταετίας να υποχωρεί 13 μονάδες βάσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν έως και 6,4% και διαπραγματεύθηκαν κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι. Ο χαλκός, το νικέλιο και το αλουμίνιο σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 2% έκαστο στις συναλλαγές του Λονδίνου.

Ποια μέτρα πήραν οι χώρες

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες και άλλες ακολούθησαν. Η Σιγκαπούρη περιορίζει την είσοδο σε άτομα που έχουν βρεθεί στη Νότια Αφρική και σε κοντινές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη Νότια Αφρική. Η Αυστραλία είπε ότι δεν θα αποκλείσει αυστηρότερους κανόνες για τα σύνορα για ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη

Είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη της, καθώς και το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια στην καταπολέμησή της. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές να κάνουν τον ιό άλλοτε πιο αδύναμο ή άλλοτε πιο επιδέξιο στο να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει τον άνθρωπο.

Τι πρέπει να προσέξουμε 

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσει το B.1.1.529 και να αποφασίσει αν θα χαρακτηριστεί επίσημα ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Εάν το κάνει, θα λάβει ένα όνομα με ελληνικό γράμμα σύμφωνα με το σύστημα ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα “nu” (ΝΙ). Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα λάβουν επίσης μέτρα για τους ελέγχους στα σύνορα και τα ταξίδια ως απάντηση στην είδηση της παραλλαγής.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)