Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Συμβόλαια με τις μεγάλες κλινικές και μόνο για non Covid περιστατικά

 
Η λύση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 
● Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό.

Συμφωνίες και όχι επιστράτευση για τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης είναι η μέθοδος που εφαρμόζει και φέτος η κυβέρνηση για ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», σιωπηλά, σε μια κίνηση εκτόνωσης του αδιαχώρητου που δημιουργείται στις κλινικές Covid των δημόσιων νοσοκομείων, αποφασίστηκε και συνήφθησαν συμφωνίες μέχρι το τέλος του χρόνου με ιδιωτικές κλινικές της πόλης, αλλά αποκλειστικά και μόνο για non Covid περιστατικά.

Ετσι, η μόνη ιδιωτική δομή που δέχεται περιστατικά Covid παραμένει το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» με 200 κρεβάτια, ενώ άλλες πέντε ιδιωτικές μονάδες έχουν συμβληθεί με το υπουργείο Υγείας -για ασθενείς της κοινής νοσηρότητας- μέχρι την εκπνοή του 2021 (31.12.2021) και είναι: η κλινική «Αγιος Λουκάς» (15 κλίνες), η κλινική «Κυανούς Σταυρός» (88 κλίνες), η «Γενική Κλινική» (15 κλίνες), το «Διαβαλκανικό» (30 κλίνες) και η «Βιοκλινική» (15 κλίνες και 4 κλίνες ΜΕΘ).

Αυτό βέβαια πολύ απλά σημαίνει ότι η όποια προετοιμασία για αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά τη μετατροπή και άλλων κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία σε κορονοκλινικές, ενώ «αμόλυντος» παραμένει ο ιδιωτικός τομέας. Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό.

Οσο για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικό ότι το «Παπανικολάου» ολοκλήρωσε εφημερία με 45 εισαγωγές και οι υγειονομικοί τη χαρακτήριζαν… «ήσυχη», δραματική ήταν όμως στη ΜΕΘ όπου καταγράφηκαν μαζικά θάνατοι -σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ 15!-, με τις κλίνες να καταλαμβάνονται αμέσως από τους διασωληνωμένους σε χώρους χειρουργείων. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο «Παπαγεωργίου» όπου όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και 16 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΑΘ και θαλάμους ανανήψεως.

Στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», που είναι το πρώτο που μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid, ήδη γέμισαν τα 64 από τα 90 κρεβάτια που διαθέτει (μόνο οι 17 είναι εμβολιασμένοι - 26,5%). Στα 7 κρεβάτια ΜΕΘ, οι 6 είναι ανεμβολίαστοι με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, ένας ο εμβολιασμένος, 61 ετών.

Στο «Αγιος Παύλος» περίμεναν ιδιώτες, επίσημοι μάλιστα έκαναν σχετικές δηλώσεις χθες το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο μόλις ένας πνευμονολόγος αναμενόταν τελικά και αυτός δεν έπιασε δουλειά γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η σύμβασή του και αναμένεται και ένας γιατρός από Κέντρο Υγείας της Χαλκιδικής.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)