Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ακρίβεια: Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης και άσχημα νέα από τις ΗΠΑ

Ακρίβεια: Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης και άσχημα νέα από τις ΗΠΑ

 
Ο πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις περί «παροδικού» φαινομένου. Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης με την ακρίβεια να πλήττει σοβαρά την κατανάλωση.

Λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου, σούπερ μάρκετ, βενζίνη. Η ακρίβεια βαραίνει την τσέπη των καταναλωτών, ενώ τα στοιχεία από τις εκπτώσεις τον Νοέμβριο δεν έδειξαν καμία αξιόλογη επίδοση για τους τζίρους των εμπόρων.
Οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι και οι περισσότεροι «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγουν οι υποχρεώσεις.

Έρευνα του Ομίλου Intrum (European Consumer Payment Report 2021) που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τις απόψεις των ευρωπαίων καταναλωτών έδειξε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, επτά στους 10 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι αγοράζουν λιγότερα αγαθά και προσπαθούν να ζουν πιο απλά, ενώ το 51% αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του.

Ενδεικτικά, εξαιρετικά σοβαρός είναι ο αντίκτυπος στην αγορά καφέ, με τις τιμές του να κατέγραψαν χθες υψηλό 10ετίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και το 2022.

Τα συμβόλαια του καφέ λήξεως Δεκεμβρίου έκλεισαν τη Δευτέρα στα 2,34 δολάρια ανά λίμπρα. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Ιούλιο η τιμή βρισκόταν στα 100 σεντς. Την επόμενη μέρα τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 2,46 δολάρια -τιμή που συνιστά την υψηλότερη τιμή από το 2011, όταν η τιμή του εμπορεύματος ξεπερνούσε τα 3 δολάρια ανά λίμπρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της FED, της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έκανε κάθε άλλο παρά αισιόδοξες δηλώσεις για τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

«Όπως φαίνεται οι παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και την επόμενη χρονιά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως θα ήθελε να αλλάξει η ρητορική και να αφαιρεθεί η λέξη «παροδικός» από την περιγραφή για τον πληθωρισμό. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)