Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Υπέρ της αύξησης κονδυλίων για το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Εν μέσω συνεχών ανατιμήσεων και σφοδρού κύματος ακρίβειας –που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία–, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναινεί να αυξηθούν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συνδράμουν περισσότερο το ΝΑΤΟ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι παγώνει το «πριμ» στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω του πολέμου

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης (ο οποίος συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί), δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περαιτέρω τη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις επιλογές ενεργειακής τροφοδότησης της χώρας μας. 

 

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε επίσης τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)