Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Πανσέληνος του χιονιού: Πότε έρχεται το Φεγγάρι του Φεβρουαρίου

Πανσέληνος του χιονιού: Πότε έρχεται το Φεγγάρι του Φεβρουαρίου που έχει τρία διαφορετικά ονόματα 

 

 

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου πρόκειται να στολίσει το νυχτερινό ουρανό, με την κορύφωσή της στην Ελλάδα να αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου, αύριο Τετάρτη, ώρα 18:56.

Αν και, τεχνικά, η πανσέληνος διαρκεί μόνο για μια στιγμή, καθώς η Σελήνη βρίσκεται σε διαρκή τροχιά γύρω από τη Γη (και έτσι φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο μόνο κατά τη διάρκεια της συζυγίας), το συγκεκριμένο φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο στο γυμνό μάτι για τρεις ολόκληρες νύχτες.

Επομένως, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την πανσέληνο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και το βράδυ της Πέμπτης.

«Πανσέληνος του Χιονιού» και άλλες ονομασίες

Το εν λόγω φεγγάρι είναι γνωστό και ως «Πανσέληνος του Χιονιού», το οποίο ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του έτους. Καθώς οι χιονοθύελλες της εποχής έκαναν το κυνήγι αρκετά δύσκολο, συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος «Φεγγάρι της Πείνας».

Ορισμένες φυλές έδωσαν μάλιστα σε αυτήν την πανσέληνο ονόματα ζώων. Η φυλή Tlingit στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού την αποκαλεί «s’eek dis» ή «φεγγάρι της μαύρης αρκούδας». Η φυλή Haida στην Αλάσκα την αποκαλεί “hlgit’un kungáay” ή «Φεγγάρι της Χήνας».

Σημειώνεται, πως η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι σημαντική και σε άλλους πολιτισμούς. Για τους Βουδιστές, σηματοδοτεί τον «Māgha Pūjā», ένα φεστιβάλ που γιορτάζει τον Βούδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)