Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο μήνυμα Ζελένσκι – Δεν καταθέτουμε τα όπλα

facebook

 

Υπό ρωσική πολιορκία το Κίεβο – Όλες οι εξελίξεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι ανέβασε άλλο ένα βίντεο από το κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Το κλιπ διάρκειας 40 δευτερολέπτων φαίνεται να απευθύνεται σε ψευδείς φήμες. Σύμφωνα με μια μερική μετάφραση του Kyiv Independent, ο ηγέτης λέει:

 «Υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε. «Εγώ είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα μας. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».


Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε νέο δραματικό μήνυμα καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, στην «πιο δύσκολη νύχτα της ρωσικής εισβολής».

 «Πρέπει να επιμείνουμε απόψε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή. Κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός, παρακαλούμε βοηθήστε ο ένας τον άλλον, ειδικά οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση κινδύνου, πηγαίνετε στο καταφύγιο. Όποιος έχει ήδη ενταχθεί στην άμυνα της χώρας ή μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα - σταματήστε τον εχθρό όπου μπορείτε» είπε.
Μάχες στην Ουκρανία/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Υπό ρωσική πολιορκία το Κίεβο – Όλες οι εξελίξεις

Για ακόμη μία νύχτα, οι εξελίξεις ήταν πυκνές: Τα ξημερώματα ήχησαν οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση στο Χάρκοβο, ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αναφορές για μάχες στο κέντρο του Κιέβου. Παράλληλα οι ουκρανοί ισχυρίζονται πως κατέρριψαν ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος καθώς επίσης και δύο ρωσικά ελικόπτερα.

Εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Μόσχα για εκεχειρία, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να είναι διαμεσολαβητής στις συνομολίες.

Σε άλλες εξελίξεις, η Washington Post μετέδωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι, ενώ την ίδια ώρα αναρτήθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας.

 Τέλος η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.
 
Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)