Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Πυρηνικά: Τα 5 ακριβότερα και χλιδάτα πυρηνικά καταφύγια στον κόσμο

Πυρηνικά: Τα 5 ακριβότερα και χλιδάτα πυρηνικά καταφύγια στον κόσμο

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο εφιάλτης μιας γενίκευσης του με πυρηνικά, ξαναφέρνουν στην... επιφάνεια τα πυρηνικά καταφύγια.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν ο Ψυχρός πόλεμος έπαιρνε την πιο άγρια μορφή του που ο πρόεδρος Κένεντι προέτρεπε τους αμερικανούς να χτίσουν παντού, ακόμη και κάτω από το σπίτι τους, πυρηνικά καταφύγια.

Τα πυρηνικά καταφύγια είχαν ξεχαστεί αλλά τώρα με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και με το εφιαλτικό σενάριο ενός τρίτου Παγκόσμιου πολέμου έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Και μπορεί η εικόνα που έχουμε για κάποιο καταφύγιο να είναι ένα βαθύ παγωμένο υπόγειο επενδυμένο με τσιμέντο και τα φώτα να τρεμοπαίζουν υπάρχουν κάποιοι εκατομμυριούχοι που πλήρωσαν και κατασκεύασαν πυρηνικά καταφύγια μέσα στην πολυτέλεια.

Γενικά τα πυρηνικά καταφύγια κατασκευάζονται βαθιά στη γη, ή μέσα σε βουνά. Έχουν εξαιρετικά χοντρούς τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχουν χοντρές χαλύβδινες πόρτες και διαθέτουν τα απαραίτητα για επιβίωση μετά από ένα πυρηνικό χτύπημα.

The Oppidum

Το Oppidum είναι ένα υπεροπουτελές πυρηνικό καταφύγιο στην καρδιά της Ευρώπης, στην Τσεχία. Περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά και είναι η επιτομή της πολυτέλειας.

Έχει 6 μεγάλα διαμερίσματα, τουαλέτες, μπανιέρες με υδρομασάζ, διπλούς νεροχύτες, σπα, σάουνα, πισίνα, υπόγειο κήπο με προσωμοιωτή ηλιακού φωτός, κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα επικοινωνίας, ένα μικρό νοσοκομείο και οδοντιατρείο και όλα τα μηχανήματα για να φιλτράρεται το νερό, και ο αέρας. Και φυσικά διαθέτει και γεννήτριες. Λέγεται πως μπορεί να ζήσει κάποιος μέσα σε αυτό για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν βγει έξω.

Europa One

Βρίσκεται λαξευμένο στ ύψους 400 μέτρων το βουνό Ρόθενστάιμ στη Γερμανία. Μέσα στο βουνό σε βάθος 76 στρεμμάτων κάτω από την επιφάνεια είναι το Europa One.

Έχει 34 σαλόνια, κουζίνες, υπνοδωμάτια, πολυτελή μπάνια, κινηματογράφο, γυμνασήριο, μπαρ και φυσικά πισίνες. Οι πόρτες του είναι από χοντρό ατσάλι και διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μια «ιδανική» ζωή σε περίπτωση που κάποιος «πατήσει το κουμπί».

Survival Condo

Αυτό βρίσκεται στο Κάνσας των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε την περίοδο του Ψυχρού πολέμου. Έχει 15 (υπόγειους) ορόφους και μπορεί να προστατεύσει ακόμη και στην περίπτωση άμεσου πυρηνικού χτυπήματος με βόμβα 100 φορές ισχυρότερη από εκείνη του Ναγκασάκι.

Έχει χώρο για να βγάλεις τα σκυλιά σου βόλτα, έχει χώρο σκοποβολής και τοξοβολίας, τοίχο αναρρίχησης, υδάτινο πάρκο, μπαρ, γυμναστήριο ενώ τα αποθηκευμένα τρόφιμα και οι μονάδες ρεύματος μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 5 χρόνια.

Επίσης τα βιολογικά υδροπονικά φυτά καλλιεργούνται κάτω από τεχνητό φως για να διατηρούν τους χρήστες υγιείς σωματικά και ψυχολογικά. Χρησιμοποιούνται φώτα LED σε όλες τις μονάδες για να ταιριάζουν με την επίδραση του φωτός της ημέρας.

Trident

Καταφύγιο χτισμένο κάτω από την λίμνη Trident στις ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο με υπόγειο θέρετρο.

Διαθέτει 600 δωμάτια, ένα γήπεδο γκολφ, ένα αθλητικό κέντρο, γήπεδο πόλο 12 ελικοδρόμια με ανελκυστήρα (δηλαδή ανεβαίνουν στην επιφάνεια).

xPoint

Πρόκειται μάλλον για το μεγαλύτερο πολυτελές καταφύγιο στον κόσμο με έκταση ίση με τα ¾ του μεγέθους του Μανχάταν. Βρίσκεται στη Νότια Ντακότα και διαθέτει 575 διαμερίσματα. Το κάθε διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει από 10 μέχρι 24 άτομα (εάν κοιμηθούν στο πάτωμα).

Το κάθε διαμέρισμα διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι και γυμναστήριο. Ο χώρος που ενώνει αυτά τα διαμερίσματα διαθέτει πισίνα, δρόμους, και χώρους αναψυχής και άθλησης.

Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο σπόρων

Τέλος να αναφέρουμε το εκτός συναγωνισμού παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο σπόρων στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Εκεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο βαθιά στο βουνό φυλάσσονται οι σπόροι από όλα τα φυτά της γης που θα χρειαστούν ξανά σε όσους επιζήσουν, σε περίπτωση που φτάσει η μέρα του αφανισμού.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)