Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι επιδιώκει η Αθήνα

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι επιδιώκει η Αθήνα

 

Τί προσδοκά η Αθήνα από το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο της συνάντησης, η ενεργειακή ασφάλεια και ο στόχος για ένα ήρεμο καλοκαίρι

 Με χαμηλές προσδοκίες αλλά και με την ελπίδα να αναγνωριστεί και από την πλευρά της Άγκυρας η ανάγκη να μην υπάρξει ένταση στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε αυτή την κρισιμότητα συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, προσέρχεται στο σημερινό γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ταυτοχρόνως, τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα, εκπέμπεται το μήνυμα ότι ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η αναζήτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας σε μεταφορά υγροποιημένο αερίου LNG από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας μεταδίδεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του αγωγού East Med, ο οποίος «πάγωσε» με αμερικανικό σινιάλο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, στις13.00 ( ώρα Ελλάδος ) δεν θα πραγματοποιηθεί με το γνωστό πρωτόκολλο, αλλά με τη μορφή γεύματος που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό στην προεδρική κατοικία, με θέα τον Βόσπορο.

Η σημασία της συγκυρίας

Το τελετουργικό, ωστόσο, συνιστά την πιο αδιάφορη από τις διαφορές της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών. Η ουσία κρύβεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που στην αιχμή του ενδιαφέροντος δεν βρίσκονται τα διμερή θέματα, αλλά τα πολυεπίπεδα και σύνθετα ζητήματα που γέννησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία : Από το νέο τοπίο στα ενεργειακά και τον ρόλο της Αιγύπτου και του Ισραήλ, τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και την πολιτική της Άγκυρας στα Στενά, μέχρι το πρωτοφανές ενδιαφέρον της Κίνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπάρχει, όμως και μία ακόμα καθοριστική διαφορά από τις τρεις προηγούμενες συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και τα οράματα της Γαλάζιας Πατρίδας βρίσκονται σε απόλυτη δυσαρμονία με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που για πρώτη φορά βρέθηκαν χωρίς αστερίσκους απέναντι σε όσους αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία των κρατών.

«Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία» σημείωσε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

To παρασκήνιο της συνάντησης

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, άρχισε να σκέφτεται ότι θα ήταν χρήσιμη μία συνάντηση των δύο ανδρών, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ότι επίκειται η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να διερευνηθεί αν θα ήταν χρήσιμη μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν εν μέσω σφοδρής, μετωπικής σύγκρουσης της Δύσης με τη Μόσχα και με δεδομένη και πασιφανή την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ αλλά και τη γενικότερη επιδίωξη της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ και Ε.Ε. και ταυτοχρόνως να μη διαταράξει τις πολυεπίπεδες σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η άποψη που επικράτησε ήταν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθούν οι όποιες εντάσεις, είτε σε ρητορικό επίπεδο, είτε στο πεδίο ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανταπόκριση του προέδρου Ερντογάν στο ευχητήριο tweet του πρωθυπουργού στις αρχές του Φεβρουαρίου για γρήγορη ανάρρωση του ιδίου και της συζύγου του από τον κορωνοϊό. «Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, κύριε πρωθυπουργέ. Η σύζυγός μου κι εγώ στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας σε εσάς, στην οικογένειά σας και στον ελληνικό λαό», απάντησε ο Ερντογάν».

Το βασικότερο στοιχείο, ωστόσο, που αξιολογήθηκε, πριν ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει για πρώτη φορά ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα ο κ. Ερντογάν να επανενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με χώρες «παίκτες» στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, οι σχέσεις της Άγκυρας με το οποίο, είχαν φτάσει στο ναδίρ.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο πρωθυπουργός έστειλε δύο φορές το μήνυμα προς την Άγκυρα. Την πρώτη κατά τη συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δεύτερη στην πρόσφατη συνέντευξή του ( Alpha).

Και όπως επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, η ανταπόκριση της Τουρκίας υπήρξε άμεση. Αφού προηγήθηκε μία παρασκηνιακή διαβούλευση μεταξύ της διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν «κλείδωσε» η συνάντηση για σήμερα το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 11.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, ενώ στις 16.15 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο. 

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)