Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Άνοιγμα σχολείων 2022 με ένα υποχρεωτικό μέτρο

Άνοιγμα σχολείων 2022 με ένα υποχρεωτικό μέτρο - Τι λέει το ΦΕΚ
 
 
 
Το υγειονομικό πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων φέτος προβλέπει προαιρετικά μέτρα και μια υποχρέωση.

Λίγα 24ωρα απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων, που φέτος θα ξεκινήσουν χωρίς αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα για την πανδημία, ακολουθώντας το παράδειγμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Φέτος, λοιπόν, περίπου 1,4 εκατομμύρια μαθητές και σχεδόν 160.000 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, αφήνοντας πίσω την περίοδο της Covid-19. Επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test για την προσέλευση στις σχολικές μονάδες, όμως για ανεμβολίαστους, το ΦΕΚ ορίζει ένα υποχρεωτικό μέτρο.

Με rapid test οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Διαχείριση κρούσματος στο σχολείο

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει σύμπτωμα τα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, η οικογένεια καλείται να παραλάβει το παιδί. Προβλέπεται απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. Επίσης:

  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα συστήνεται διενέργεια rapid test ή PCR. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον και το σχολείο δεν κλείνει.

Εάν βγει αρνητικό το τεστ, επιστρέφει στο σχολείο. Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19 επιστρέφει επίσης στο σχολείο.

Η επιστροφή μετά τη νόσηση

Για την επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ισχύει το εξής:

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)