Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για τις εξαγγελίες: Ψίχουλα στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό


Την ώρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο 1ο επτάμηνο του 2022 το πλεόνασμα των «καθαρών» κρατικών εσόδων που προέρχεται από τη φοροεπιδρομή σε βάρος μας ξεπέρασε τα 4,8 δις, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως γενναιόδωρη παροχή της κυβέρνησης της Ν.Δ !!!

Αυτές οι πενιχρές αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι πρόκληση και εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, αφού οι παράνομες μνημονιακές μειώσεις που επιβλήθηκαν μόνο στο βασικό μισθό μας κυμαίνονται από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και φτάνουν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριληφθούν η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, η κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, η άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%.

Αυτές οι αυξήσεις κοροϊδία όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά είναι εντελώς αναντίστοιχες προς τις σημερινές συνθήκες, με την εφιαλτική εκτίναξη του κόστους ζωής, την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί «να ρίξει στάχτη στα μάτια» των νοσοκομειακών γιατρών και να συγκαλύψει το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Άρειου Πάγου οι οποίες οριστικά και αμετάκλητα έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις βάρβαρες περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το προηγούμενο ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια στιγμή, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας από το βήμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2022 για την άμεση πληρωμή των εφημεριών, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καταβάλει την ειδική, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, εφημεριακή αποζημίωση των τελευταίων 9 μηνών (!!!) (από τον Δεκέμβρη του 2021 έως και τον Αύγουστο) των αναισθησιολόγων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων και των αποσπασμένων των παθολογικών κλινικών, καθώς και των γιατρών των ΜΕΘ, τις αποζημιώσεις για τις πρόσθετες εφημερίες από τον μήνα Μάρτιο έως και τον Αύγουστο και τις αποζημιώσεις για τις τακτικές εφημερίες για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δήθεν θα ήθελε «οι αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες» αλλά «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» αποτελούν προσπάθεια εξαπάτησης των νοσοκομειακών γιατρών, την στιγμή που ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει προκλητικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 11 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως επίσης και απαλλαγές από φόρους των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ του 2018 και του 2022 και του Αρείου Πάγου του 2022, που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012.

· Την αποπληρωμή σε ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ και των αναδρομικών διαφορών των 11 τελευταίων ετών που προκύπτουν από αυτές τις αποφάσεις.

· Την επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και την αύξηση των επιδομάτων που έχουν πετσοκοπεί στα επίπεδα πριν από τις περικοπές.

· Την αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, και την αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα. Οι πρόσθετες εφημερίες (που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς) να είναι πλήρως αφορολόγητες.

· Την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων τακτικών και πρόσθετων εφημεριών, στο σύνολό τους, χωρίς τις περικοπές από τον κόφτη του 9%. Να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των εφημεριών των συναδέλφων στις κλινικές και στα τμήματα Covid.

· Την επαναφορά στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές και των συντάξεων και του εφ’ άπαξ. Είχαμε πληρώσει από τις τσέπες μας, από τις εισφορές μας, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ την ψηφιοποίησή του. Την καταβολή πλήρους σύνταξης από τον πρώτο μήνα της συνταξιοδότησης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)