Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ρουμπάτης διαψεύδει διαρροές βουλευτών της ΝΔ για όσα κατέθεσε στην Εξεταστική

Ο Ρουμπάτης διαψεύδει διαρροές βουλευτών της ΝΔ για όσα κατέθεσε στην Εξεταστική
 
 
Η ανακοίνωση Ρουμπάτη μετά τις σημερινές διαρροές από πλευράς ΝΔ. «Χαλκευμένα τα δήθεν αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσης» σημειώνει.
Για ρεσιτάλ παραπληροφόρησης κάνει λόγο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης μετά το τέλος της πολύωρης κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.

«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής» σημειώνει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και προσθέτει: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι "με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”».

Ο Γιάννης Ρουμπάτης τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωση του πω «σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο».

Αναλυτικά, στη δήλωση του ο Γιάννης Ρουμπάτης αναφέρει:

«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιταλ παραπληροφορησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταιες ωρες άγνωστοι σε εμενα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμενα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλης.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι «με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα».
Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να το στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα ολες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανενας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργος- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιονιο.

Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσοντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Συροι υπήκοοι.

Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι ανθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγαλων εκτάσεων στην Ελλάδα.

Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα».

Επιχείρηση «γαλάζιος αντιπερισπασμός»

Την ώρα που το μοναδικό ζητούμενο της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές είναι να υπάρξουν απαντήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη το «γαλάζιο» στρατόπεδο παίζει το παιχνίδι του αντιπερισπασμού.

Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και επιχειρώντας να σπεκουλάρει το έργο της Εξεταστικής, να εκτρέψει την συζήτηση προσπαθώντας να αναδείξει υποθέσεις του παρελθόντος οι οποίες κρίθηκαν ή κρίνονται στα δικαστήρια, γύρω από την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη σε σχέση με την υπόθεση Πιτσιόρλα. Και αυτό γιατί στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να επιβεβαίωσε την επισύνδεση του τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, προχωρώντας σε μια εκτενή αναφορά της υπόθεσης.

Το «γαλάζιο» στρατόπεδο προσπαθώντας να εκτρέψει την ατζέντα διέρρευσε πως ο Γιάννης Ρουμπάτης επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα καθώς φέρεται να είπε ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ! Προκειμένου δε να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής, χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή) ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Φέρεται ακόμη να είπε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΕΥΠ αναφορικά με την επενδυση και τον Στέργιο Πιτσιόρλα για να προσθέσει ότι ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση. Και πως ακόμα ο Γιάννης Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Στέργου Πιτσιόρλα σταμάτησε όταν ο δεύτερος προήχθη από τον Αλέξη Τσίπρα από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Εκτροπή της συζήτησης από το αντικείμενο της Εξεταστικής

Μετά το τέλος της πολύωρης κατάθεσης του Γιάννη Ρουμπάτη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί και είπε στον τότε διοικητή της ΕΥΠ «πράξε τα νόμιμα». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως πρόκειται για προσπάθεια εκτροπής της συζήτησης από το αντικείμενο της Εξεταστικής, αναφέροντας πως πρόκειται για μια υπόθεση που είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές, όλα τα στοιχεία διερευνήθηκαν καθώς δεν προέκυψε κάτι, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία δικαστική εξέλιξη εδώ και έξι χρόνια.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώναν μάλιστα πως «ο κ. Ρουμπάτης ενημέρωσε την Εξεταστική ως όφειλε. Θα πράξει το ίδιο ο κ Κοντολέων;», κατηγορώντας την πλειοψηφία της ΝΔ για προσπάθεια ανατροπής της εξεταστικής και συνέχιση συγκάλυψης της υπόθεσης Ανδρουλάκη. «Όλα είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ανασύρονται με συγκεκριμένη στόχευση για να εκτραπεί από την παρακολούθηση Ανδρουλακη-Κουκάκη» υποστήριξαν χαρακτηριστικά.

Τζανακόπουλος: Στο κενό η προσπάθεια της ΝΔ

«Έπεσε στο κενό η προσπάθεια της ΝΔ να εκτρέψει τη συζήτηση» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον Παναγιώτη Κοντολέοντα να δώσει απαντήσεις όπως έπραξε ο Γιάννης Ρουμπάτης, και να εξηγήσει ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Αναλυτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή δήλωσε:

«Αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι το απόρρητο δε μπορεί να αντιταχθεί ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, και συγκεκριμένα του κ. Ανδρουλάκη.

Τούτο αποδείχτηκε και με βάση τη γνώμη που εξέφρασε ο κ. Ρουμπάτης αλλά και με βάση το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης δεν το επικαλέστηκε σε κανένα σημείο της δικής του τοποθέτησης.
Περιμένουμε να δούμε αν ο κ. Κοντολέων θα επιμείνει στην κυβερνητική γραμμή περί απορρήτου ή αν δεχτεί να αποκαλύψει τους δήθεν λόγους εθνικής ασφάλειας που του επέβαλαν να παρακολουθήσει δημοσιογράφους και πολιτικούς και συγκεκριμένα τον κ. Κουκάκη, τον κ. Ανδρουλάκη και δεν ξέρουμε και πόσους άλλους, μιας και υπάρχει και η υπόθεση Σπίρτζη που είναι ήδη ανοιχτή. Ο κ. Σπίρτζης φαίνεται ότι παρακολουθήθηκε με το κακόβουλο λογισμικό predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να εκτρέψει τη σημερινή Εξεταστική Επιτροπή σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά έπεσαν απολύτως στο κενό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει ότι είναι απολύτως ανοιχτός στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την περίοδο 2015 – 2019.

Δε φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο.

Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως και από ότι έχει προκύψει – μετά κι από έρευνες της Δικαιοσύνης που έχουνε κρατήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια- δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβαρύνει τον οποιονδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είναι τα σημερινά συμπεράσματα, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η συμπολίτευση να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις».

Μαρκόπουλος: Η υπόθεση παίρνει εντελώς διαφορετική τροπή

««Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ότι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, αυτό το οποίο μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε, με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος αμέσως μετά το τέλος της κατάθεσης Ρουμπάτη στην Εξεταστική.

Και ο Ρουμπάτης αποδόμησε το «γαλάζιο» αφήγημα περί απορρήτου

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, μια ημέρα μετά την κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα, ο οποίος ήταν στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης γκρέμισε το κυβερνητικό αφήγημα περί νόμιμης παρακολούθησης καθώς φέρεται να κατέθεσε πως «οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στην διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Παράλληλα «άδειασε» την κυβέρνηση σχετικά με το απόρρητο, καθώς φέρεται να δήλωσε πως ενώπιον της επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο. Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Γιάννης Ρουμπάτης ξεκαθάρισε πως ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να κατέθεσε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή», εκτιμώντας πως ακόμη και αν καταστράφηκε ο φάκελος Ανδρουλάκη, οι γραπτές σημειώσεις επί των συνακροάσεων «πρέπει να υπάρχουν». Το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά δύο χρόνια, όχι σε ένα χρόνο, φέρεται να είπε ο Γιάννης Ρουμπάτης.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται ακόμα να είπε πως για ένα πρόσωπο σαν τον Νίκο Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση και πως η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Γιάννης Ρουμπάτης τόνισε πως υιοθετεί πλήρως την ανάλυση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή, ενώ φέρεται να είπε πως την καθιστά κομμάτι της κατάθεσης του. 

Πηγή: ieidiseis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)