Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Οι τελευταίες στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Κάρολο - Τι ακολουθεί μέχρι την κηδεία

Οι τελευταίες στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Κάρολο - Τι ακολουθεί μέχρι την κηδεία 
 

Το «αντίο» του βρετανικού Τύπου

 
Η 8η Σεπτεμβρίου περνά στην Ιστορία ως η μέρα θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, της μακροβιότερης βασίλισσας της Γηραιάς Αλβιώνας. Από σήμερα ξεκινά η εποχή του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Επτά μήνες από τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου που σηματοδοτούσε την 70η επέτειο από την άνοδό της στον θρόνο της Μ. Βρετανίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ «έφυγε» ήσυχα στο Κάστρο Μπαλμόραλ, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

basilissa elisabet

Κατά τη μακρόχρονη βασιλεία της είδε τη Μ. Βρετανία να μεταμορφώνεται από μια κουρασμένη από τον πόλεμο φθίνουσα αυτοκρατορική δύναμη σε ένα σύγχρονο πολυπολιτισμικό κράτος, που αν και σπάνια επιζητούσε στην Μονάρχη του την ικανότητα της ηγεσίας, εξακολουθούσε όμως να την εκτιμά.

Από χθες, 8 Σεπτέμβρη η Μεγάλη Βρετανία θρηνεί για τον θάνατό της, αναμένει την ενθρόνιση του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα καταφέρει να λάμψει στον ρόλο που ήταν σχεδόν συνυφασμένος με την μητέρα του.

Διάγγελμα από τον βασιλιά Κάρολ Γ’

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε από την 8η Σεπτεμβρίου σε περίοδο 10ήμερου πένθους με τις προετοιμασίες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Άλλωστε, το σχέδιο «London Bridge», που θα έμπαινε σε εφαρμογή με τον θάνατό της, ήταν σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια.

Μέχρι και την κηδεία της, πιθανότατα την 18η Σεπτεμβρίου, υπάρχει πρωτόκολλο που υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο θα τιμηθεί ο θάνατός της.

Σήμερα, περί τις 10:00 το πρωί ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Ο Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του. Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Αργότερα την ίδια μέρα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Δύο σενάρια ως προς το πού θα μεταφερθεί η σορός της

Θολό παραμένει ωστόσο το τοπίο για τη μεταφορά της σορού της Βασίλισσας, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Κατά μία εκδοχή, όπως ορίζει η «Επιχείρηση Μονόκερως» μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ κατά τη δεύτερη αναμένεται να μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Επίσημη αργία η κηδεία της Βασίλισσας

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της, ημέρα κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος και θα είναι επίσημη αργία.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το «φως σχετικά με την κηδεία της, αναφέρουν πως η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών. Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Οι τελευταίες στιγμές της Βασίλισσας

Με όρεξη για ζωή και ως διασκεδαστική χαρακτήρισε την Αυτού Μεγαλειότατη κατά τις τελευταίες τις ημέρες, ένας κληρικός που ήταν μαζί της το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Rt Rev Dr Iain Greenshields, συντονιστής της Γενικής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας μετά από κήρυγμά του έμεινε με τη Βασίλισσα στο Κάστρο Μπαλμοράλ και περιέγραψε τις τελευταίες της μέρες στους Times.

«Ήταν μία επίσκεψη που με ενθουσίασε. Θυμόταν τα πάντα και είχε όρεξη για ζωή», είπε ο κληρικός και πρόσθεσε πως «ήταν μεγάλο σοκ για μένα όταν άκουσα ότι ήταν βαριά άρρωστη. Φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση το Σαββατοκύριακο».

«Μου έλεγε πως περνούσε τον χρόνο της στο Κάστρο όταν ήταν παιδί, μου μιλούσε για τα άλογά της. Μάλιστα άρχισε και να μου τα ονοματίζει», καττέληξε.

Για τις τελευταίες της στιγμές, η Daily Mail αποκαλύπτει πως μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά της, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα, που βρίσκονταν ήδη στη Σκωτία την ώρα που επιδεινώθηκε η υγεία της, κατάφεραν να φτάσουν στο βασιλικό κτήμα πριν από τον θάνατό της.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, η σύζυγός του Σόφι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πέταξαν από το Μπερκσάιρ με ιδιωτικό τζετ στο Αμπερντίν χθες, από όπου κατευθύνθηκε στο Μπαλμόραλ για να τη δουν, όμως δεν τα κατάφεραν.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σκωτία στις 18:00 με συγγενείς της βασίλισσας να περνούν την πύλη του παλατιού στις 19:06, περίπου, δηλαδή, μισή ώρα μετά την ενημέρωση που είχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ότι η 96χρονη μονάρχης είχε πεθάνει.

Υπενθυμίζεται πως η είδηση του θανάτου της μονάρχη επιβεβαιώθηκε από το Παλάτι στις 18:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), όμως η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας ενημερώθηκε για τον θάνατό της στις 16:30 (18:30 ώρα Ελλάδος).

Τελευταίος, έφτασε στο παλάτι του Μπάλμοραλ ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος φέρεται να πέρασε την πύλη του στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 1,5 ώρα, δηλαδή, μετά την δημόσια ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ λίγες ώρες πριν την πρώτη ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ στις 14:32.

Με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες Λονδρέζοι αφήνουν λουλούδια στο Μπάκιγχαμ

Από την ώρα της ανακοίνωσης του Παλατιού πως η κατάσταση της υγείας της Βασίλισσας δεν είναι καλή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της με δάκρυα στα μάτια τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα».


Ένα διπλό ουράνιο τόξο διακρινόταν στον ορίζοντα του Λονδίνου λίγο προτού το πλήθος βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που η σημαία χαμήλωνε, σημάδι ότι η βασίλισσα δεν είναι πια στη ζωή.

god save the queen

«Μεγαλώσαμε μ’ αυτήν να είναι πάντα εκεί», είπε η σύμβουλος Μάργκαρετ Πάρις, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. Η Πάρις έκανε μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων για να βρεθεί στα Ανάκτορα, αφού άκουσε νωρίτερα ότι η βασίλισσα δεν ήταν καλά.


Το κλίμα στην πλατεία μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν πολύ διαφορετικό πριν από τρεις μήνες, όταν η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το τεράστιο πλήθος που απολάμβανε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Χθες, η αγωνία μετατράπηκε σε σοκ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

Λονδρέζοι και τουρίστες στριμώχνονταν στην πύλη για να διαβάσουν την επίσημη ανακοίνωση.

Σταδιακά, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί κρατώντας λουλούδια.

«Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας ατπό τη Νότια Αφρική.

Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.

Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε. 

 

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες» - Το «αντίο» του βρετανικού Τύπου

Τα «μαύρα» πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό.

Όλα τα πρωτοσέλιδα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.

Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της.

guardian

Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η Independent.

Independent

Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».

telegraph

Η εφημερίδα Financial Times συνόψισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».

ft

Η εφημερίδα The Times επέλεξε τον τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον».

times

H Daily Mirror ευχαριστεί τη βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

mirror

Η Daily Star διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία».

star

Από την πλευρά της η Daily Mail έγραψε: «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες».

mail

Για την Daily Express, «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή».

Express

«Σας αγαπάμε Κυρία» γράφει η Sun.

thesun

Bασίλισσα Ελισάβετ: Oι 10 μέρες μετά τον θάνατό της

Ημέρα 1η

Το σχετικό συμβούλιο (Accession Council), το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και μυστικούς συμβούλους, θα συνεδριάσει στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς στις 10 π.μ. για την κύρια διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς.

Μια περαιτέρω διακήρυξη θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.

Θα αποδοθούν αφιερώματα στο Κοινοβούλιο. Οι σημαίες θα είναι σε υποστολή για το συμβούλιο και θα παραμείνουν σε υποστολή για 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι την επόμενη ημέρα της κηδείας.

Ημέρα 2η

Το φέρετρο φεύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταφερθεί οδικώς στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Θα υπάρξουν διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ ταυτόχρονα το μεσημέρι. Τα αφιερώματα στο Κοινοβούλιο είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Ημέρα 3η

Υπάρχει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles για μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από αυτήν τη λειτουργία, ο καθεδρικός ναός του St Giles ανοίγει για το κοινό για 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Ημέρα 4η

Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.

Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.

Ημέρα 5η

Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.

Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.

Ημέρα 6η

Το προσκύνημα συνεχίζεται.

Ημέρα 7η

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Θα έχει συνάντηση με τον Ουαλό πρωθυπουργό.

Αγήματα της Κοινοπολιτείας θα αρχίσουν να φτάνουν στο Λονδίνο.

Ημέρα 8η

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.

Ημέρα 9η

Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.

Ημέρα 10η

Η κηδεία, που θα γίνει από το κράτος, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα. Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.

Μετά από μια πομπή μέσω του Ουίνδσορ, θα γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)