Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Μακρόν πριν τη συνάντηση στο Ελιζέ

Μακρόν: Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

 

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις τους στο Ελιζέ τη Δευτέρα (12/9).

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι αυτό θα μοιραστούμε σκέψεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ότι με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία ότι «ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με τον αμυνόμενο όχι μόνο γιατί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων αλλά και γιατί δεν πρέπει να εδραιωθεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού»

Μακρόν: Δεν θα επιτρέψουμε καμία ταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο

«Πριν από έναν χρόνο υπογράψαμε ένα σημαντικό σύμφωνο και ενδυναμώσαμε την άμυνα της Ευρώπης. Στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια. Δεν θα επιτρέψουμε καμία ταραχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Το επισιτιστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό και να αυξηθούν οι ποσότητες που εξάγονται από την Ουκρανία.

Η ενέργεια είναι επίσης σημαντική και φαίνεται ότι συμφωνούμε σε πολλά με την Ελλάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τις σχέσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για την Ανατολική Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά στις πυρκαγιές την Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας. Είμαστε ικανοποιημένοι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης λειτουργεί. Η Ελλάδα υποστήριξε μία δυναμική παρέμβαση για την αγορά της ενέργειας. Δρομολογούμε και εμείς τον περιορισμό κατανάλωσης της ενέργειας. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης.

Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με την Ουκρανία που αμύνεται. Σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιηθεί ένας δεσποτικός αναθεωρητισμός, που θα μπορούσε να μιμηθεί ο κάθε τοπικός ταραχοποιός. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ Μακρόν για τη στήρική του απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ, να έρθουν με το φως της ημέρας. Κρατάμε ανοιχτά το παράθυρο του διαλόγου. Μαζί πιο ισχυροί».


Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξη στην χώρα μας και πρόσθεσε ότι «Η δική μας απάντηση είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες», είπε και τόνισε με έμφαση: «Όσους απειλούν ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ τους περιμένουμε στο φως της ημέρας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για τη βοήθεια που πρόσφεραν την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Γαλλία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)