Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

«Βόμβες» της Όλγας Κεφαλογιάννη για το «απόρρητο» Μητσοτάκη

 

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε  την οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς


Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η επιμονή της κυβέρνησης στην επίκληση του «απορρήτου» δεν υιοθετείται από όλα τα στελέχη του κόμματος της Πειραιώς με την Όλγα Κεφαλογιάννη να διαφοροποιείται ανοικτά και μεγαλοφώνως από την κυβερνητική γραμμή.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ., μιλώντας στο Kontra, ήταν ξεκάθαρη. «Το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε», δήλωσε ευθαρσώς εκφράζοντας μια άποψη που έχει διατυπωθεί και από κορυφαίους Συνταγματολόγους.

Δεν δίστασε μάλιστα να προχωρήσει το συλλογισμό της λίγο παραπέρα «καίγοντας» το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Για εμένα έχει πολύ σημασία, όταν λέμε όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο. Είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου».


 ► Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η βουλευτής διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή ενώ πρόσφατη ήταν και η αιχμηρή τοποθέτησή της για τις «προαγωγές Τσιάρα».

 

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά και τόνισε ότι όποιος επικαλείται την εθνική ασφάλεια, θα πρέπει να το αιτιολογήσει, καταδικάζοντας ουσιαστικά το παρακράτος των υποκλοπών που έχει στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ΕΥΠ.

«Αν τυχόν πούμε ότι το απόρρητο είναι απόλυτο και ότι μπορεί να το επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες οι οποίες είναι αν θέλετε ευαίσθητες, τότε αυτό σημαίνει ότι αυτός είναι ανεξέλεγκτος;

Είναι εκτός λογοδοσίας; Υπάρχει πραγματικά κανείς που είναι εκτός λογοδοσίας;

Και εσείς ως δημοσιογράφος με την καθημερινή σας έκθεση και εμείς οι πολιτικοί με τον δικό μας τρόπο όλοι λογοδοτούμε.

Ο καθένας στο δικό του κοινό, εμείς οι πολιτικοί προφανώς λογοδοτούμε ένα λόγο περισσότερο διότι εκλεγόμαστε ακριβώς για να υπηρετούμε το Σύνταγμα και τους νόμους και βεβαίως αυτό που λέτε είναι επικίνδυνο πολύ για την δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου.

Κάποιοι που έχουν λάβει γνώση ευαίσθητων πληροφοριών χωρίς να έχουν τυπικά αρμοδιότητα για να λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες, αυτοί καλύπτονται από το απόρρητο;

Αναρωτιέμαι. Εγώ το λέω γενικά διότι για μένα αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι όταν λέμε όλα στο φως δεν μπορούμε να οχυρωνόμαστε μετά πίσω από το απόρρητο.

Όταν θέλουμε να μιλάμε για κάθαρση στον δημόσιο βίο, όταν θέλουμε να λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, σε ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους θεσμούς μας και το κράτος δικαίου.

Τότε νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι το απόρρητο με πολύ συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας πρέπει να μπαίνει αν θέλετε σε δεύτερη μοίρα διότι προέχει η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων και όλοι εμείς που υπηρετούμε τους θεσμούς θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε.»

Με πληροφορίες από: efsyn.gr & pronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ε καλά τώρα. Βγήκαν όλοι οι συριζαίοι και πετάνε ότι τους κατέβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)