Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Οι συνταξιούχοι προειδοποιούν Μητσοτάκη: Ή «όλοι μαζί το δύσκολο χειμώνα» ή θα είναι πολιτικά δύσκολος

Οι συνταξιούχοι προειδοποιούν Μητσοτάκη: Ή «όλοι μαζί το δύσκολο χειμώνα» ή θα είναι πολιτικά δύσκολος
 
Με επιστολή της η Συνομοσπονδία ζητεί αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους, τα αναδρομικά, ένα ελάχιστο «δίχτυ προστασίας», κατάργηση της τριπλής φορολογίας και εκπέμπουν SOS: Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!
Γράφει ο

Με αιχμές για το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε μαζί τους και συγκεκριμένα αιτήματα για την αντιμετώπιση του «δύσκολου χειμώνα» απευθύνονται οι συνταξιούχοι στον πρωθυπουργό εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αφού εξιστορούν τις ονομαστικές περικοπές στις συντάξεις τους (2010-18) και, στη συνέχεια, την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω ακρίβειας (2021-22), η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) καλεί τον κ.Μητσοτάκη να κάνει πράξη την κυβερνητική ρήση «όλοι μαζί θα περάσουμε το δύσκολο χειμώνα» και να στηρίξει το πραγματικό εισόδημα όλων των συνταξιούχων.

Παράλληλα, αποδομούν τη λεγόμενη (θετική) «προσωπική διαφορά», η οποία «είναι λάθος υπολογισμένη», αναφέρουν ότι καταργήθηκε ο ΕΚΑΣ και δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατώτερη σύνταξη «σαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας».
Στην επιστολή της η ΑΓΣΣΕ σημειώνει «καλό θα ήταν τα ανωτέρω να τα συζητούσαμε από κοντά, πριν ανεβείτε στη Θεσσαλονίκη!».

Και προχωρούν στα συγκεκριμένα, σε ανοικτή επιστολή.

Αναφέρουν:

«…Έτσι σας ζητάμε δημόσια, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα για μας και τις οικογένειές μας:

  1. Οι αναπροσαρμογές, οι οποίες θα έρθουν με καθυστέρηση 16 μηνών (από τις αρχές του 2023, ενώ ο πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημά μας από τον Σεπτέμβριο του 2021), να ανέλθουν τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. Και αυτό καθώς προβλέπεται μόνο η απόδοση του 50% αυτού (ενώ θα δοθεί και η μισή αναπροσαρμογή του ΑΕΠ, η οποία, δυστυχώς, υπολείπεται σημαντικά του τιμαρίθμου).
  2. Οι εν λόγω αυξήσεις να δοθούν στο σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων και να μην εξαιρεθούν οι «παλιότεροι» με το πρόσχημα της «θετικής προσωπικής διαφοράς».
  3. Να καταβληθούν τα αναδρομικά (Δώρα της περιόδου 2015-16, διαφορές επί των επικουρικών συντάξεων κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχαν δεσμευτεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και όχι μόνο σε 350.000 από εμάς οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και αυτοί υπό την αίρεση ότι θα δικαιωθούν, έχοντας υποστεί προηγουμένως και σημαντική οικονομική επιβάρυνση (δικαστικά έξοδα).
  4. Την κατάργηση της τριπλής-απαράδεκτης περικοπής των καταβαλλομένων αποδοχών από: α) την φορολογία, β) την Εισφορά Αλληλεγγύης, ένα τέλος που επιβάλλεται επί του… φόρου που εξακολουθούμε να πληρώνουμε μόνο εμείς και οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα και γ) την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία παραμένει σαν προσωπικό «χαράτσι» από την περίοδο των μνημονίων. Ζητάμε δηλαδή να φορολογούμαστε όπως οι υπόλοιποι πολίτες: Άπαξ με βάση την υφιστάμενη φορολογική κλίμακα!

Τέλος προειδοποιούν ότι εάν δεν «διορθώσετε τις παραπάνω αδικίες» θα «πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κοινωνικές εντάσεις θα μεγεθυνθούν αναλόγως της αδικίας που βιώνουμε».

Και καταλήγουν: Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)