Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Κυριάκος στη «χώρα των θαυμάτων» - Μια Ελλάδα του ονείρου και του παραμυθιού

Ο Κυριάκος στη «χώρα των θαυμάτων» - Μια Ελλάδα του ονείρου και του παραμυθιού
 
 
 
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας». Ποια μέτρα εξήγγειλε για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άγχος της υπόθεσης των υποκλοπών και ο βαρύς χειμώνας που έρχεται «έκαναν το θαύμα τους», οδηγώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οπισθοχωρήσει από τη σταθερή του γραμμή περί σύνεσης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και «να τα δώσει όλα». Ωσαν, η Ελλάδα να είναι μία χώρα του ονείρου και του παραμυθιού, και όχι μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που όλες οι υπόλοιπες, προετοιμάζεται για τα δύσκολα που έρχονται.

Ειδικότερα, με μία διλημματικού χαρακτήρα, άκρως προεκλογική ομιλία, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ τα συνθήματα με τα οποία θα οδεύσει η ΝΔ προς τις κάλπες : «Συνεχίζουμε μπροστά ή κάνουμε πίσω», «δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή δεύτερη φορά στη συμφορά», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι είναι χρέος του να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο και με μία λάθος κίνηση, όλα μπορούν να γκρεμιστούν.

«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία.

Ο Πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης του με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας διεξοδικά τους 5 άξονες στους οποίους έδωσε έμφαση:

«Χαμηλότεροι φόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους, περισσότερες δουλειές, Υγεία και Παιδεία και αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη», όπως τόνισε.

Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όχι κύριε Ερντογάν

«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο και σε υψηλούς τόνους κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. «Η απάντησή μας στο τουρκικό κρεσέντο είναι η ετοιμότητά μας, η ενότητα του λαού. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. «Όχι, κύριε Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρησιακό λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει πλήρως το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντάς το «ένα επιχειρησιακό λάθος» για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη». Χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρει αυτή η υπόθεση, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει ότι το θέμα είναι πλέον στη δικαιοσύνη και στη Βουλή. Υποστήριξε, δε, ότι στις εποχές που έρχονται, η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη. «Να βελτιωθεί, όχι θα ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια, κάτι που το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Εγώ, επισπεύδων πολιτικής αστάθειας, εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», είπε ο κ Μητσοτάκης.

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη εφαρμόζεται στο Δημόσιο και για τα νοικοκυριά, το οποίο, όπως είπε, θα περιλαμβάνει κίνητρα και αντικίνητρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα υπάρξει στήριξη και των νοικοκυριών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, αν και πρόσθεσε ότι όταν «η τιμή του φυσικού αεριου έχει αυξηθεί δέκα φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τη διαφορά. «Οποιος σας λέει το αντίθετο, σας πουλάει φτηνά ψέματα, σε ακριβή τιμή», είπε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

-Αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από €1000 στα €1500 – στα €2.000 ανά άτομο αν συγκατοικήσουν

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα €300 εκ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκ. νοικοκυριά.

-Ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία

-Επιδότηση € 60 εκ. για λιπάσματα – € 80 εκ. για ζωοτροφές

-Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» - επιπλέον €140 εκ.

-Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια

-Επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Τουρισμός για Όλους» - επέκταση τουριστικής περιόδου

-Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων

-Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης

-Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων

-Καταργείται για πάντα η Εισφορά Αλληλεγγύης – ανακούφιση για 2,7 εκ. φορολογούμενους

-Καταργείται η Εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων – θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκ. συνταξιούχων – 6% για φέτος

-Αναμόρφωση Ειδικού Μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων Ευθύνης – μεσοσταθμικά 10%

-Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης

-Επέκταση επιδόματος μητρότητας σε ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες

 Πηγή: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

(3)