Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστελνε επιστολές στους Financial Times...

 

Ράμμος - ΑΔΑΕ: "Δεν παρακολουθούσε μόνο η ΕΥΠ. Θα ενημερωθούν όλοι"

Οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου, κλήθηκαν να καταθέσουν στην Επιτροπή PEGA, που... συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως έχουν θεμελιωθεί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είχε δοθεί εντολή παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές, θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής σε ξεχωριστή ακρόαση μαζί με Ισπανούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι επίσης είχαν εντοπίσει λογισμικά παρακολούθησης στα τηλέφωνά τους.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μετά την καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, καθώς και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ο οποίος ασχολείται με το προσφυγικό και έχει επίσης καταγγείλει παρακολούθησή του, κατέθεσαν για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus και άλλα spyware. Στη δημόσια ακρόαση έδωσε το "παρών" και η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα για το θέμα για την ιστοσελίδα Inside Story.
Πριν τη συζήτηση, οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν σε κλειστή συνεδρίαση, την έκθεση που συντάχθηκε μετά τη διερευνητική επιστολή της PEGA στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2022. Σημειώνεται πως η εξεταστική επιτροπή θα πραγματοποιήσει επίσης διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής της, στις αρχές Νοεμβρίου. Η αποστολή ενδέχεται να επισκεφθεί και την Κύπρο στις 1 - 2 Νοεμβρίου, προτού μεταβεί στην Ελλάδα στις 3 - 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον εγκριθεί πρόταση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Θανάσης Κουκάκης στάθηκε κατά την εισήγησή του, στα κύρια θέματα που δημοσίευσε στους Financial Times. Επρόκειτο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη σε τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση, στη νομοθετική αλλαγή ώστε να επιστρέφει το υπό έρευνα "μαύρο χρήμα" σε αυτούς που τέλεσαν παράνομες πράξεις αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εντός 18 μηνών, και στη νομική παρέμβαση ώστε η κακουργηματική φοροδιαφυγή (δηλαδή πάνω από 150.000 ευρώ) να μην διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα παρά μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη βεβαίωση από τη φορολογική διοίκηση.
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times, οι οποίοι στήριξαν τους δημοσιογράφους τους.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε πως το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη "αποφάσισε να με θέσει υπό παρακολούθηση με συμβατική τεχνολογία, την 1η Ιουνίου. Το κινητό μου συμπεριφερόταν περίεργα, η μπαταρία τελείωνε γρήγορα, στις κλήσεις απαντούσαν χωρίς να ακούσω κουδούνισμα, μου έκανε εντύπωση. Σε δύο service του iphone μου δεν βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και αναζήτησα να δω αν είμαι υπό παρακολούθηση".

"Τον Ιούλιο του 2020 φίλος μου με ενημέρωσε ότι βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 μου το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς μου απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μου. Αμέσως έκανα καταγγελία στην ΑΔΑΕ, στις 12/8. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή μου".
"Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου "έτρεχε" και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ", πρόσθεσε.

"Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, έλαβα ένα sms που με ρωτούσε αν γνωρίζω αυτό το θέμα, παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Διαπίστωσα ότι ήταν τραπεζικό θέμα και μάλιστα απάντησα "όχι".

Όπως αποδείχθηκε, το κινητό μου επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως μου επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στελέχη του οποίου έχουν μιλήσει ήδη στην Επιτροπή σας.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει το Predator. Αν δεν ήταν η Επιτροπή σας να ελέγξει το αν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, αν δεν είχε βρεθεί το link που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγώ θα ήμουν μια τυχαία υπόθεση, "παρακολούθηση μεταξύ ιδιωτών" όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής ανέδειξε την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήμουν η μοναδική περίπτωση. Τώρα που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, θα βρεθούν και άλλες", δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως "υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται με την εταιρεία INTELLEXA και με τις αγορές υλικού παρακολούθησης. Περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα να ακολουθήσει τη δημοσιογραφική έρευνα και να τη λάβει υπ'όψη. Ο πρώην εκπρόσωπος της INTELLEXA στην Ελλάδα που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη, έστησε την υποδομή λειτουργίας στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας της Κύπρου. Το να λέει η κυβέρνηση πως δεν έχει αγοράσει το σύστημα, είναι αστείο. Το Λιμενικό έχει επτά σκάφη που δεν αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από την ελληνική ένωση εφοπλιστών. Το ελληνικό δημόσιο δεν εμφανίζεται σαν αγοραστής. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με το Predator".
Να θυμίσουμε εδώ πως, όπως αποκάλυψε το Magazine του NEWS 24/7, η ιταλική εταιρεία RCS, δηλαδή ο επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό Tal Dilian. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Η ιστορία ξεκινά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΕΥΠ για το σύγχρονο σύστημα υποκλοπών, το 2021. Στην τελική φάση, εκτός από την ιταλική εταιρεία RCS, είχε περάσει και μία ισραηλινή εταιρεία, η οποία όμως αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους. Η τελική σύμβαση (1580/2021) καλύπτεται από το απόρρητο των προμηθειών, επομένως δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν η ΕΥΠ υπέγραψε την απόκτηση του νέου συστήματος υποκλοπών απευθείας με την ιταλική εταιρεία ή με κάποια άλλη ενδιάμεση.

Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης, ανέφερε ακόμη στην ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, πως "ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο όνομά μου προσωπικά. Θέλω να επαναλάβω πως αν δεν υπήρχε αυτή η επιτροπή, και αν δεν είχε αναλυθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, ακόμη σήμερα θα βρισκόμασταν στο ίδιο στάτους που ήμασταν μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη για την παρακολούθηση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη".

Ο Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου ανέφεραν από τη δική τους μεριά πως "υπήρξε μια μοναξιά στη κάλυψη αυτών των θεμάτων, στην αρχή επί μήνες γράφαμε κυρίως εμείς", ενώ στάθηκαν στη στήριξη προς τα πρόσωπά τους από δημοσιογράφους και από τις ενώσεις των δημοσιογράφων που την είδαν έμπρακτα. Ωστόσο όπως σημείωσαν, "πολλοί δημοσιογράφοι που μας στήριξαν, δεν μπορούν να γράψουν για αυτά τα ζητήματα στα Μέσα που εργάζονται, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια".

Όσα γίνονται στην Ελλάδα θυμίζουν Πολωνία
Σημειώνεται πως η ευρωβουλεύτρια, Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με το λογισμικό παρακολουθήσεων, στάθηκε στη πληροφορία πως καταστράφηκαν οι αποδείξεις για τη χρήση του spyware για "τεχνικούς λόγους", ζητώντας παρέμβαση της Europol. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα, η ΑΔΑΕ ενημερώθηκε από την ΕΥΠ πως τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα της παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη και του Ν. Ανδρουλάκη, δεν αποθηκεύτηκαν για "τεχνικούς λόγους".

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, πως η Πολωνή ευρωβουλεύτρια Róża Thun των Φιλελεύθερων, ανέφερε πως αυτά που είπαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι της θυμίζουν όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση της πατρίδας της.

Από τη δική της μεριά, η ευρωβουλεύτρια Saskia Bricmont των Πράσινων, τόνισε πως "οι μαρτυρίες δείχνουν πως κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε σθεναρά για την προστασία των δημοσιογράφων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας".

Ράμμος - ΑΔΑΕ: "Δεν παρακολουθούσε μόνο η ΕΥΠ. Θα ενημερωθούν όλοι"
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΑ Χρήστος Ράμμος

Για τον ρόλο της ΑΔΑΕ και την πορεία των ελέγχων σχετικά με τις υποκλοπές αναφορικά με τις καταγγελίες των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, μίλησε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος.

Το απόρρητο επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είχε δοθεί εντολή παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές, θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής σε ξεχωριστή ακρόαση μαζί με Ισπανούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι επίσης είχαν εντοπίσει λογισμικά παρακολούθησης στα τηλέφωνά τους, ενώ οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούνταν, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος, απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις πληροφορίες πως τα αρχεία από τις υποκλοπές των κκ Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για "τεχνικούς λόγους", λόγω αλλαγής λογισμικού της ΕΥΠ. Η πληροφορία κυκλοφόρησε από ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απέφυγε την επιβεβαίωσή της.

Όπως ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: "Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τεχνικές μας μπορούν να ελέγχουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας επισύνδεσης. Ακόμη και το Citizens Lab (που εντόπισε τη παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη) μπορεί να επιβεβαιώσει πως ένα κινητό έχει μολυνθεί μεν, αλλά όχι από ποιον. Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν, μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τα δίκτυα των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται να αξιολογήσουμε το εάν ένα άτομο έχει υποκλαπεί δικαίως ή αδίκως, αυτό γίνεται αποκλειστικά από τον εισαγγελέα".

Στη συνέχεια επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τα αρχεία των υποκλοπών, και πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

"Ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες. Ελέγχουμε την ΕΥΠ και άλλους φορείς και όταν τελειώσει η έρευνα θα ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Τα ευρήματα θα γίνουν αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνω πως μέχρι το τέλος της έρευνας, δεν ανακοινώνονται απόρρητες πληροφορίες".

Πρόσθεσε πως οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ. "Ακούσαμε πως υπήρχαν 15.000 εντολές παρακολούθησης το 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και άλλους φορείς, όχι μόνο της ΕΥΠ.

Αυτή τη στιγμή διερευνούμε και ελέγχουμε τους παρόχους και τις κρατικές υπηρεσίες και θα ενημερώσουμε τα άτομα για τα αποτελέσματα, μόλις τελειώσει ο έλεγχός μας. Οι νόμιμες υποκλοπές ορίζονται από το νόμο. Όσον αφορά το λογισμικό υποκλοπής spyware, δεν έχουμε την αρμοδιότητα να μάθουμε εάν ένα λογισμικό κατασκοπείας εισάγεται σε μια τηλεφωνική συσκευή ή αριθμό. Η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερώσει κανέναν για μια νόμιμη υποκλοπή, εάν αυτή γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας".

"Από τις αρχές Αυγούστου ακολουθούμε σχολαστικά όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Περιοριζόμαστε στη μυστικότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών. Εμείς ελέγχουμε τους παρόχους τηλεπικοινωνιών", κατέληξε ο κ. Ράμμος στην τοποθέτησή του ενώπιον των ευρωβουλευτών της PEGA. Πρόσθεσε δε, πως χρειάζεται πιο "συγκεκριμένη νομοθεσία" που να διέπει τα spyware και τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη. "Οι τεχνολογικοί κίνδυνοι κινούνται πιο γρήγορα από τις προσαρμογές της νομοθεσίας στην ΕΕ. Η ασφάλεια είναι εφικτή αλλά χρειάζεται συνεργασία για όλα τα κράτη - μέλη".

Σημειώνεται εδώ πως όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, εκτός από την ΕΥΠ πρέπει να ελεγχθεί και ο ρόλος της ΔΙΔΑΠ (Διεύθυνση Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας). Να αποσαφηνιστεί επίσης πως πριν την τροπολογία της ΝΔ, η ΑΔΑΕ είχε τη δυνατότητα να προβεί σε γνωστοποίηση, ακόμα κι αν η παρακολούθηση γινόταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, αρκεί να είχε σταματήσει η παρακολούθηση, να μη διακυβευόταν ο λόγος για τον οποίο είχε διαταχθεί και να το ζητήσει με αίτησή του ο ενδιαφερόμενος. Με τη τροπολογία, η η ΑΔΑΕ στερείται ακόμα και αυτήν την δυνατότητα. Το ΚΚΕ είχε απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις του, από φορείς.

Νωρίτερα πάντως, η ευρωβουλεύτρια, Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με το λογισμικό παρακολουθήσεων, στάθηκε στη πληροφορία πως καταστράφηκαν οι αποδείξεις για τη χρήση του spyware για "τεχνικούς λόγους", ζητώντας παρέμβαση της Europol.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)