Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ναι, οι πολίτες δοκιμάζονται, αλλά για τον Πούτιν δεν είπατε

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ναι, οι πολίτες δοκιμάζονται, αλλά για τον Πούτιν δεν είπατε
 
 
Νέα αναφορά Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, για ευθύνες Πούτιν για την ακρίβεια στην Ελλάδα.

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, εκφράζοντας αρχικά την οδύνη του για την απώλειά του. «Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, ακόμα και με τα λόγια που μας άφησε φεύγοντας από αυτή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια και στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δέχθηκα πρόθυμα να απαντήσω σήμερα γιατί η ερώτηση αφορά την ακρίβεια και για να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα» συνέχισε, επισημαίνοντας πως «οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ο οικογενειακός προϋπολογισμός γίνεται δύσκολη εξίσωση. Ναι οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ», όμως, «βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τρία «αυθαίρετα συμπεράσματα του κ. Τσίπρα», ξεκινώντας από τη μη αναφορά του κ. Τσίπρα στη Ρωσία.

«Αν κάποιος δεν γνώριζε τι έχει συμβεί στον κόσμο θα έμενε με την εντύπωση ότι η ακρίβεια οφείλεται τάχα σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις. Η ακρίβεια, η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού δεν οφείλεται σε έναν παράνομο πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα, ότι η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας, πώς τα ξεχάσατε όλα αυτά; Δεν είπατε τίποτα» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως όπλο κατά της Ευρώπης. Φουσκωμένοι λογαριασμοί δεν είναι οι αυξήσεις στα ράφια, έχουν συγκεκριμένη αιτία και διεύθυνση στην οποία πρέπει να επιστραφούν.»

Μίλησε ξανά για «τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς, ξεχνώντας τον κ. Πούτιν και παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει όντως λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (που είναι στο 10%). Εμείς είμαστε στο 12%. 17% έχει η Ολλανδία, 18,6% η Ουγγαρία, 22% η Εσθονία, 21% η Λιθουανία. Σε μία γενική καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δέσμη στήριξης φτάνει τα 13 δισ. ευρώ μόνο για το 2022».

Επισήμανε δε ότι η «τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο η Αθήνα είναι πιο χαμηλά από Μαδρίτη, Κοπεγχάγη. Αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κόστος».

«Μην αφήνετε να πλανώνται εντυπώσεις που είναι απέναντι στην πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών. Από αυτό το βήμα πρώτος μίλησα με φορολόγηση 90%, με βεβαιωμένα έσοδα που θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου. Η πατρίδα μας έχει θέσει έναν μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιριών ενέργειας. Έχουμε εισπράξει 1,7 δις σε τρεις μήνες. Εθνική επιτυχία για αποδίδει και γιατί αυτό υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ποια υποχρεωτικό για όλους.

Όλοι οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα τα έχετε δει και εσείς στον δικό σας λογαριασμό, επειδή επιδοτούνται όλα τα νοικοκυριά».

Σημείωσε στη συνέχεια πως «ένας ακόμα ωραίος μύθος, ως τη μαγική λύση, την πανάκεια που θα αντιμετωπίσει την κρίση»:

«Αναφέρομαι στον μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του bailout και της κρατικοποίησης. Εμείς κάναμε bailout στη ΔΕΗ όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται και η αξία της σήμερα είναι πολλαπλάσια. Δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Το κράτος συνεχίζει να ελέγχει τη ΔΕΗ και με το 34%, δεν χρειάζεται το 51%. Πόσο αξίζει σήμερα αυτό το 34% που είναι περιουσία του ελληνικού λαού; Αξίζει 684 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφέρθηκε δε σε «μέτρα στοχευμένα» που παίρνει η κυβέρνηση «χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα».

«Είμαστε κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν είμαστε κόμμα των λίγων αλλά των πολλών. Κάναμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας. Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις κρατικές εταιρίες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό» είπε.

«Δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες η Ελλάδα και δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το κεφάλαιο αυτό για τη χώρα έχει κλείσει οριστικά», συνέχισε, τονίζοντας πως «οι λύσεις που προτείνετε εσείς κύριε Τσίπρα μας οδηγούν εκεί. Εάν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμα η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε έναν μήνα. Εσείς επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη».

Μόνο για τις τιμές στο ντίζελ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχετε δίκιο, οι αυξήσεις στο ντίζελ έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν το είχαμε υπολογίσει, μετράμε τις δυνατότητές μας».

 

1 σχόλιο:

  1. πραγματι, της κοντής ψ@λής της φταίνε οι τρίχες και του κοριοκούλη ο μπούτιν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)