Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στους δρόμους οι καλλιτέχνες – Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία για την «τροπολογία εμπαιγμό»

 

Δυναμικά συνεχίζουν οι καλλιτέχνες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα Βορίδη που εξισώνει τα πτυχία τους με Απολυτήρια Λυκείου.

Οι καλλιτέχνες αντιδρούν και στην τροπολογία που κατατέθηκε μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, την οποία χαρακτηρίζουν «εμπαιγμό» και υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη χειρότερη από το ΠΔ, καθώς βάζει στο στόχαστρο και τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η τροπολογία αν και εξαγγέλθηκε για να «κατευνάσει» τα πνεύματα ( είχε ανακοινωθεί ήδη η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ) αποδεικνύεται κυβερνητικός «εμπαιγμός», καθώς «καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα» των καλλιτεχνών.

Από το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η 48ωρη απεργία με τους καλλιτέχνες να ζητούν την απόσυρση του ΠΔ. Απορρίπτουν δε και την τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία έσπευσε να εξαγγείλει το περασμένο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού.

Για την ΠΟΘΑ «αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση». Η Ομοσπονδία κάνει επίσης λόγο για «ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει (η τροπολογία) ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς».

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική τροπολογία δεν καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών (δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού) να οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. «Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» επισημαίνει η ΠΟΘΑ . Η Ομοσπονδία προειδοποιεί τέλος ότι ακόμη και όσοι κατατάσσονται σήμερα μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”. Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ. Κλείνει δε με την επισήμανση ότι «η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας».

Πηγή: politicus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)