Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Τρόμος από τα 7,8 Ρίχτερ: Εκατόμβη νεκρών σε Τουρκία και Συρία - Ισοπεδώθηκαν κτήρια, έρευνες για παγιδευμένους

Τρόμος από τα 7,8 Ρίχτερ: Εκατόμβη νεκρών σε Τουρκία και Συρία - Ισοπεδώθηκαν κτήρια, έρευνες για παγιδευμένους

Τρόμος από τα 7,8 Ρίχτερ: Εκατόμβη νεκρών σε Τουρκία και Συρία - Ισοπεδώθηκαν κτήρια, έρευνες για παγιδευμένους
 
Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλονίζει την Τουρκία. Προειδοποίηση για τσουνάμι.
Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν.

«76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς», διευκρίνισε η AFAD.

Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.

Την ίδια ώρα συριακά Μέσα μεταδίδουν πως τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, στη Χάμα και στη Λαττάκεια. Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για «δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια», προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.

Τα 7,8 Ρίχτερ «ξύπνησαν» μνήμες από τον φονικό σεισμός του '99, ισοπεδώνοντας κτήρια και εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

Εξαιτίας του μικρού εστιατικού βάθους του σεισμού, μόλις 10 χλμ, η δόνησε έγινε αισθητή σε όλη τη Μεσόγειο. Τόσο η Κύπρος όσο ο Λίβανος και η Συρία ταρακουνήθηκαν από τα φονικά Ρίχτερ.

Τα 7,8 Ρίχτερ ακολούθησαν πέντε ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.

seismos tourkia

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα τουρκικά Μέσα είναι συγκονιστικές. Άνθρωποι βγαίνουν στους χιονισμένους δρόμους έντρομοι και τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Ο κυβερνήτης της Γκαζιαντέπ, Νταβούτ Γκιουλ, ανέφερε στο Twitter ότι «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην πόλη μας» και συμβούλεψε τον κόσμο να περιμένει έξω από τα σπίτια του και να παραμείνει ήρεμος.

«Παρακαλώ ας περιμένουμε έξω χωρίς πανικό. Ας μην χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας. Ας μην στριμώχνουμε τους κεντρικούς δρόμους. Ας μην κρατάμε τα τηλέφωνα απασχολημένα», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τις «τις καλύτερες ευχές» του σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό δήλωσε πως η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας βρίσκεται σε επιφυλακή για να βοηθήσει τα θύματα.

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)