Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Κ. Χατζηδάκης: Ο κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει στα 800 ευρώ - Το επικρατέστερο σενάριο

 

 

Ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αύξηση θα είναι γενναία, ωστόσο, όπως είπε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογιστούν και οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Η», αναμένεται προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα του παραδώσει την εισήγηση για το ύψος της αύξησης και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Οι υπογραφές των υπουργών θα συγκεντρωθούν δια περιφοράς, καθώς δεν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις για να μην κατηγορηθεί ότι βιάζεται να αλλάξει ατζέντα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός , τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Πού θα φτάσει

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ, από 713 που είναι σήμερα.

Δηλαδή, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% έως 7.75% (στο ύψος δηλαδή της αύξησης των συντάξεων), ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το  9%-9,6% (πληθωρισμός 2022).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 768 ευρώ (+7.75%) η 780 ευρώ (+ 9%), άρα η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μικτά.

Ανεβαίνουν και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.


Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)  προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών, όχι με μεμονωμένες αποφάσεις, αλλά στα πλαίσια ενός μόνιμου μηχανισμού που θα έχει τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Η έρευνα «Global Wage Report 2022-23» του ILO αποτύπωσε τις καταστροφικές συνέπειες των συνεχών ανατιμήσεων στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων (ονομαστικοί μισθοί πλην του πληθωρισμού), κυρίως σε όσους βρίσκονται στο χαμηλό άκρο των αποδοχών. Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζόμενων -σε παγκόσμιο επίπεδο- κατέγραψαν πτώση το 2022.

Πηγή: imerisia.gr

3 σχόλια:

  1. #Χατζηδάκη... μαζί με το Μητσοτάκι#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν φάει το καταπέτασμα και ζητάνε από έναν νέο να ζήσει με κάτω από 800 ευρώ και να κάνει οικογένεια. Ουστ λίγδες μας ρουφήξατε τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)