«Τα πραγματικά στοιχεία του ΕΣΥ και τι έχει γίνει την 5ετία στα κρίσιμα ζητήματα», τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την Υγεία.
Ευρεία συνέντευξη παραχώρησε στην Αριστοτέλους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζοντας τα κονδύλια και τις μεταρρυθμίσεις που η παρούσα κυβέρνηση έχει «επενδύσει» ώστε να στηριχτεί το ΕΣΥ. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα, καταβάλλουν γενναία και με στοιχεία προσπάθεια να απαντήσουν στην αντιπολίτευση που θεωρεί ότι το ΕΣΥ απαξιώνεται και ιδιωτικοποιείται.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε τη συνέντευξη σημειώνοντας:
«Είχαμε χθες σύσκεψη ευρεία στο Μαξίμου για τα θέματα αυτά. Τα πραγματικά στοιχεία του ΕΣΥ και τι έχει γίνει την 5ετία στα κρίσιμα
ζητήματα. Υπάρχει προσπάθεια υποκινούμενη από συνδικαλιστές της
Αριστεράς αλλά και από πολιτικούς αντιπάλους να δημιουργηθεί η πεποίθηση
ότι η κυβέρνηση θέλει τη διάλυση του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίηση
και ότι το έχει αφήσει στη μοίρα του.
Έχει προβλήματα διότι είναι περίπλοκο. Καθημερινά προσέρχονται 80.000 άνθρωπο καθημερινά. 25 εκατ. ευρώ επισκέψεις το χρόνο. Πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας. Είναι τεράστιος και εκτεταμένο δίκτυο. Είναι δυνατόν να μην έχει μία αστοχία ή κάτι να μην έγινε σωστά. Τις αστοχίες θέλουμε να τις ξέρουμε αλλά οι 5 αστοχίες δεν πρέπει να καλύπτουν τις 80.000 εξυπηρετήσεις.
Δεν θα μιλήσω για την 9μηνη παρουσία μου στο υπουργείο Υγείας αλλά για όλους όσους πέρασαν από την κυβέρνηση. Ελλείψεις ασφαλώς κι υπάρχουν αλλά αν πράγματι έχουμε περισσότερο προσωπικό νοσηλευτικό και ιατρικό από το 2019 είναι υποκριτικό να λέμε ότι δεν κάναμε τίποτα κι ότι τώρα πάει χειρότερα. Αυτό δείχνουν τα οικονομικά των νοσοκομείων με αύξηση των προϋπολογισμών.
Υλοποιούμε με μισό εκατ ευρώ από ταμείο Ανάκαμψης την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε για αδιαφορία;
Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό έχει παραδοθεί ήδη. Η προπαγάνδρα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός κι εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ.
Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ αποτελούσε κύριο αίτημα των συνδικαλιστών. Μόλις το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίστηκε ως ψίχουλα. Μάς ζητούσαν ψίχουλα;
Είναι επικίνδυνο στους πολίτες να δημιουργείται η αίσθηση ότι αν χρειαστούν το ΕΣY, να έχουν το φόβο ότι είναι αβοήθητοι. Το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο ούτε έχει συμβεί ποτέ αυτό».
Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός, σημείωσε στη δική της παρουσίαση:
«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι δύο ειδών. Αυτά που έχουν συμβεί από διάφορες συνθήκες πχ την οικονομική κρίση, όπως ότι έχουν φύγει γιατροί από τη χώρα, και είναι και οι διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. Εμείς παλεύουμε να λύσουμε. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Ο ασθενής ήταν χαμένος. Που να πάει. Το κράτος οργανώνει το σύστημα αυτό και είναι συγκεκριμένα βήματα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε το μεά του ΕΣΥ και δεν φτάνει μία 4ετία. Αλλά οι πολίτες θα δουν βελτιώσεις μετά το 2027 και δεν έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια.
Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό έχει κι άλλες διατάξεις. Θέλουμε περισσότερους γιατρούς για περισσότερους νέους παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Από το 2025 θα έχουν οικονομικό κίνητρο. Ιδρύουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας και θα αναλάβουν το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Προωθούμε προσλήψεις οικογενειακών ιατρών.
Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες. Χρειαζόμαστε
νέες ειδικότητες, πχ επείγουσας ιατρικής. Επενδύουμε στα νέα «υλικά» για
ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών και θα
καλύψουμε δωρεάν 500.000 παιδιά που είναι το 1/3 ώστε αργότερα να το επεκτείνουμε.
Μέχρι το τέλος του μήνα έχουμε κι άλλες γυναίκες για πρόληψη τραχήλου της μήτρας και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει και η πρόληψη για καρκίνο
παχέος εντέρου. Οι πολίτες να μην αγνοούν τα sms».
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας έκανε το κύριος μέρος της παρουσίασης δίνοντας τα σχετικά νούμερα:
«Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά επειδή εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι, που πρέπει να είναι περήφανοι για τις υπηρεσίες που παρέχουν και όσα κατάφεραν στην πανδημία, και ενώ είχαμε το πιο οργανωμένο εμβολιαστικό σύστημα. Κατηγορούνται και αυτοί οι άνθρωποι κι όχι μόνο εμείς.
Κάθε μέρα χειρουργούνται 3500 άνθρωποι στο ΕΣΥ, 60.000 περνούν από τα τακτικά ιατρεία και 6500 νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ, θα κατέρρεε και η κοινωνία. Άλλο να λέμε τα προβλήματα κι άλλο να λέμε ότι καταρρέει. Ποτέ το εθνικό σύστημα υγείας δεν είχε στηριχτεί όπως τώρα.
Το 2019 υπηρετούσαν 78.272 ενώ τώρα υπηρετούν 86.138. Ειδικά το ιατρικό προσωπικό ήταν 19.764 και τώρα 21.478. Το προσωπικό είναι γενικά περισσότερο αλλά κάποια νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν πρόβλημα διότι οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Παθολογία και εργαστηριακές ειδικότητες.
Προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού 5062 με άγονες τις 1212. Επικουρικό προσωπικό 5250. Εισοδήματα ιατρών ΕΣΥ: Το Δεκέμβριο του 2022 μισθολογική μεσοσταθμική αύξηση 10% με μεικτά να μήνα 74-95 ευρώ.
Το Φεβρουάριο του αύξηση εφημεριών ιατρών ψηφίστηκε και ίσχυσε από Απρίλιο κατά 20% που σημαίνει 45 εκατ ευρώ και 200 ευρώ μεικτά ανά μήνα σε κάθε γιατρό. Και βέβαια τα κίνητρα στα άγονα αυτό το μήνα 200-600 ευρώ το μήνα ανά ιατρό. Η κυβέρνηση αύξησε επιδόματα και δημιούργησε νέα… πχ στις ΜΕΘ με εξειδίκευση 200-230 ευρώ. Οι επιμελητές Β έχουν μεσοσταθμική αύξηση από το 2019 που ξεπερνάει το 30%.
Οι επιμελητές Α έχουν μεσοσταθμική αύξηση 21%. Σε αυτήν την κατεύθυνση υπήρξαν και άλλα δύο μέτρα που υιοθετούν κι άλλα συστήματα υγείας, που είναι τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των ιατρών.
Αύξηση παραγωγικότητας στο ΕΣΥ: Φέτος έχουν περισσότερα τακτικά χειρουργεία με αύξηση στο η 4%, και νοσηλείες στο 7,5%.
Αύξηση προϋπολογισμού κατά 481 εκατ ευρώ σε σχέση με το 2023 με συστηματική παρακολούθηση των δαπανών με στοχοθεσία και κατάθεση προϋπολογισμού στις αρχές κάθε έτους. Μέχρι στιγμής έχουμε επίτευξη στόχων οικονομικής διαχείρισης για το 8μηνο του 2024.
Τι θα αλλάξει: Από το 2025, πετύχαμε την εισαγωγή DRG s στα νοσοκομεία. Από το 2025 ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ θα είναι στον ΕΟΠΥΥ.
Θα πληρώνονται ανάλογα με τη δουλειά που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Κι έτσι θα αλλάξει όλο το σύστημα στην πρώτη φάση για να βελτιωθεί η ποιότητα παροχών στον ασθενή και μετά για να μαζευτούν τα οικονομικά. Από τα στοιχεία θα βλέπουμε τι υπηρεσίες και τι ποιότητα υπηρεσιών δίνουμε σε κάθε πολίτη και τι πρέπει να διορθώσουμε.
Ενιαία λίστα χειρουργείων- απογευματινά χειρουργεία
Φέτος έγιναν 150.000 τηλέφωνα σε πολίτες (αυτό σημαίνει συνεργάζομαι και βοηθώ τον πολίτη) και εκκαθαρίστηκαν οι λίστες. Τώρα έχουμε περάσει σε ένα νέο σύστημα που θα γνωρίζουμε σύντομα τι λίστα έχει ανά κλινική. Κάθε πολίτης που εξέρχεται του νοσοκομείου λαμβάνει sms. Θα υπάρχει τελικά ένα σύστημα που ο πολίτης δεν θα μπορεί να παρακάμψει την αντικειμενική σειρά του στα χειρουργεία. Το σύστημα δεν θα παραβιάζεται από το γιατρό.
Αλλαγή συστήματος εφημεριών κυρίως στην Αττική.
Είμαστε σε συνεργασία με τους γιατρούς που εργάζονται στα ΤΕΠ στους
οποίους θα παρουσιαστεί το σχέδιο όταν είναι έτοιμο για να έχουμε τη
γνώμη τους.
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Το ΕΣΥ θα αλλάξει μέσω των μεγάλων κονδυλίων με ψηφιακό μετασχηματισμό, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό υποδομών (1,5 δις ευρώ), πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών έχουμε 5 νέα νοσοκομεία και με βοήθεια από ΙΣΝ».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου