Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος δύο στα τρία νοικοκυριά

 Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος δύο στα τρία νοικοκυριά

 

 Σε λογαριασμούς, τρόφιμα και θέρμανση καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών με την πίεση που προκαλεί η ακρίβεια να είναι εντονότερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έξι στα δέκα δεν βγάζουν τον μήνα με το εισόδημά τους να φτάνει μόλις για 19 ημέρες. Στο επίκεντρο των οικονομικών πιέσεων βρίσκεται η ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να πλήττει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα επηρεάζουν το 72,4% των πολιτών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιορίζουν δαπάνες για άλλες ανάγκες, ενώ οι δαπάνες για λογαριασμούς σπιτιού και είδη διατροφής έχουν αυξηθεί για πάνω από το 60% των νοικοκυριών. Οι τρεις πρώτες κατηγορίες δαπανών για τις οποίες σταθερά τα νοικοκυριά συνεχίζουν να διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα είναι οι λογαριασμοί του σπιτιού, τα είδη διατροφής, και η θέρμανση, ενώ και οι κατηγορίες δαπανών που αφορούν στην υγεία-φάρμακα και στη μετακίνηση αντιπροσωπεύουν, επίσης, σημαντικό τμήμα των δαπανών των νοικοκυριών.

Σύμφωνα τόσο με τα στοιχεία του 2023, όσο και του 2024, αν και σημειώνεται μικρή βελτίωση, οι 3 πρώτες κατηγορίες δαπανών για τις οποίες σταθερά τα νοικοκυριά διέθεσαν τα περισσότερα χρήματα ήταν: οι λογαριασμοί σπιτιού (64,9% το 2024, έναντι 71,5% το 2023), τα είδη διατροφής (63,4% το 2024, έναντι 73,6% το 2023), καθώς και η θέρμανση (53,4% το 2024, έναντι 57,2% το 2023), ενώ και οι κατηγορίες δαπανών που αφορούν στην υγεία- φάρμακα (51,3% το 2024, έναντι 45,2% το 2023) και στη μετακίνηση (42,9% το 2024, έναντι 49,4% το 2023) αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικό τμήμα των δαπανών.

Μεγάλο δε μέρος των πολιτών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση στο σύνολο των νοικοκυριών (28,9%), ενώ το 16% φοβάται πως μπορεί να χάσει την κατοικία του λόγω αδυναμίας πληρωμής δανείων ή άλλων υποχρεώσεων. Ενώ η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες δυσκολεύει, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών να καθυστερεί ή να αδυνατεί να καλύψει ιατρικά έξοδα, λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης και εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 28,2% καθυστερεί ή αδυνατεί να καλύψει τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ το 22,8% δεν μπορεί ή καθυστερεί να καλύψει τις δαπάνες θέρμανσης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι οικονομικές πιέσεις είναι εντονότερες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τις πιο ευάλωτες ομάδες να δέχονται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Ο μισθός αποτελεί τη μοναδική ή κυρίαρχη πηγή εισοδήματος για πάνω από τα μισά νοικοκυριά, ενώ το 39,5% δεν έχει καμία επιπλέον πηγή χρημάτων. Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες βρίσκονται σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση: το 53,3% των νοικοκυριών που εξαρτώνται από επιχειρηματικά έσοδα δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί μέχρι το τέλος του μήνα, ποσοστό που αυξήθηκε δραματικά, από 42,8% το 2023. Επιπλέον, το 47,8% των νοικοκυριών που βασίζονται σε επιχειρηματικά κέρδη έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000€, γεγονός που υποδηλώνει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος. Το ποσοστό αυτών των νοικοκυριών που δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που υποδεικνύει ότι ένα μέρος των επιχειρηματιών έχει στραφεί σε επιπλέον πηγές άντλησης εισοδήματος, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

Μπροστά σε αυτό το περιβάλλον, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής δυσχέρειας είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων (69%), η ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά για περιορισμό της αισχροκέρδειας (52,7%) και η μείωση φόρων και τελών (45,9%). Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αξιολογείται ακόμα πιο αρνητικά από προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Η εικόνα που προκύπτει είναι εκείνη μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έντονη οικονομική πίεση, με τους περισσότερους πολίτες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Παρ’ ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις συγκρατημένης βελτίωσης, η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η διαρκής αύξηση του κόστους ζωής διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις. 

Πηγή: ienergeia.gr

1 σχόλιο:

  1. Κούλαρε μην τους πιστεύεις έχουν μάθει να κλαίγονται.
    Ρίχτους κατακέφαλα δε νογάνε τα ζωντανά λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)