Τις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσα από τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και την μετεξέλιξη των ΚΕΠ σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και άλλων παραγωγικών κλάδων της τοπικής οικονομίας
, συζήτησε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, , συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, με εκπροσώπους τοπικών φορέων σε ειδικές θεματικές συσκέψεις που διοργανώθηκαν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στην Έδεσσα.
Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι του εργατοϋπαλληλικών κέντρων του νομού, του Επιμελητηρίου Πέλλας, δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών, επαγγελματιών, αγροτικών συλλόγων και ξενοδόχων της περιοχής.
Σε μία περίοδο περικοπών των δημοσίων δαπανών, οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να εισέλθουν σε μία νέα εποχή που θα χαρακτηρίζεται από ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο υποστηρικτικό προς την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη και που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών.
Το νέο ΚΕΠ που θα λειτουργήσει και στην Έδεσσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δεν θα επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αφού θα στεγαστεί στο κατάστημα του τοπικού ΚΕΠ της Ν.Α. Πέλλας και θα εκπαιδευτούν για την παροχή των νέων υπηρεσιών υπάλληλοι που υπηρετούν ήδη σε ΚΕΠ είτε σε άλλες μονάδες της Αυτοδιοίκησης. Με την δημιουργία του νέου ΚΕΠ δεν θα χρειάζεται, πλέον, για εκτελεστικού/διεκπεραιωτικού χαρακτήρα υπηρεσίες να διατηρούνται διοικητικές δομές στο κέντρο είτε την περιφέρεια.
Σε πρώτη φάση η διαδικασία σύστασης μιας Ομόρρυθμης ή Ετερόρρυθμης εταιρείας θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο επιχειρηματικό ΚΕΠ. Το ΚΕΠ θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ενέργειες για λογαριασμό του επιχειρηματία που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες: απαιτούσαν 7 τουλάχιστον επισκέψεις σε 4 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και επέβαλαν πρόσθετο κόστος στη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων, όπως η επίσκεψη στο Πρωτοδικείο, στα Επιμελητήρια, στο Ταμείο Νομικών, στη ΔΟΥ κτλ. Με την δημιουργία των νέων ΚΕΠ η διαδικασία θα ολοκληρώνεται άμεσα στο ΚΕΠ.
Τα ΚΕΠ αλλάζουν: Προσαρμόζονται στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καιρών και επεκτείνουν την επιτυχημένη λειτουργία τους σε νέους τομείς. Τα ΚΕΠ έρχονται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για κάθε επαγγελματία, έρχονται να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα απαλείφοντας ανασχετικούς παράγοντες για τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έρχονται να μειώσουν ουσιωδώς τη γραφειοκρατία, αναλαμβάνοντας την ταχεία και ηλεκτρονική κατά μεγάλο μέρος διεκπεραίωση διαδικασιών που μέχρι σήμερα βάρυναν σε μεγάλο βαθμό τον πολίτη.
Η κεντρική διαδικτυακή κυβερνητική πύλη "Ερμής" που αποτελεί την ψηφιακή πλατφόρμα των ΚΕΠ μπορεί σήμερα να υποστηρίξει την διαφοροποίησή τους ώστε αυτά να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τόπου.
Πενήντα τέσσερα ΚΕΠ ανά την Ελλάδα θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) για «υπηρεσίες μιας στάσης» για τη σύσταση επιχειρήσεων και την αδειοδότηση επαγγελματιών από 220 κλάδους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων για τις δυνατότητες των ΚΕΠ να υποστηρίξουν μια απλουστευμένη διαδικασία χορήγησης των γεωργικών επιδοτήσεων, την κατάθεση των δηλώσεων ΕΛΓΑ, αλλά και την ενημέρωση των αγροτών για τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες των ΚΕΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου