Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας




 
Προς
Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Κύριο Γιάννη Μπουτάρη  

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Αντιδημάρχους
Δημοτικούς Συμβούλους

Κύριε δήμαρχε

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας επιστήσουμε το ενδιαφέρον σας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Λουτρά Θέρμης, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, άλλα και ο περιβάλλων χώρος των 500 στρεμμάτων.
Μία απλή επίσκεψη είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάνεις την πλήρη εγκατάλειψη του χώρου και των υποδομών του, οι οποίες έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου δίχως ο δήμος Θεσσαλονίκης να δείχνει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε για αυτά.
Όπως πολλές φορές πράξαμε στο παρελθόν αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας επισκέφτηκε πρόσφατα τα Λουτρά Θέρμης, τα οποία εδώ και δυο χρόνια παραμένουν κλειστά.

Η πρώτη διαπίστωση από την επίσκεψη είναι ότι τα λουτρά και η έκταση των 500 στρεμμάτων που τα περιβάλλει, λόγω της εγκατάλειψης, προσβάλει το δήμο Θεσσαλονίκης, την πόλη αλλά και το θεραπευτικό τουρισμό πανελλαδικά.
Οι εγκαταστάσεις εμφανίσουν άθλια εικόνα εξαιτίας της φθοράς του χρόνου και της παντελούς έλλειψης συντήρησης. Η φύλαξη του χώρου είναι ελλιπής και είναι απορίας άξιων το μηδαμινό ενδιαφέρον του δήμου για την περιουσία του.

Παράλληλα αποτελεί πρόκληση για το δήμο Θεσσαλονίκης, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, η έδρα του οποίου για το λόγο αυτό είναι στη  Θεσσαλονίκη, να συμμετέχει χωρίς να δείχνει την παραμικρή φροντίδα για ατ λουτρά του.

Κύριε δήμαρχε,
Σε αυτόν τον Πανελλήνιο φορέα θα στείλετε 5 εκπροσώπους δημοτικούς συμβούλους με βάση την υποχρέωση που απορρέει από τη συμμέτοχη σας. Οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και να αγωνιστούν για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων τη στιγμή κατά την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού τα δικά του λουτρά.

Παρατηρώντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες σας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο λουτροπόλεις της γειτονικής Βουλγαρίας, όπως και άλλες ελληνικές λουτροπόλεις, ενώ την ίδια στιγμή η λειτουργία των λουτρών είναι άγνωστη έννοια για τον επισκέπτη της πόλης της Θεσσαλονίκης και δυστυχώς λόγω της μη λειτουργίας τους δεν περιλαμβάνεται σε κανένα τουριστικό πακέτο.

Για τους λόγους αυτούς και για άλλους πολλούς ακόμη, τους οποίους δεν σας αναφέρουμε για λόγους συντομίας, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να σας αναπτύξουμε όποτε εσείς κρίνεται και έχετε το χρόνο, ζητούμε από εσάς και το δήμο Θεσσαλονίκης:

1ον Να καθαριστεί και να φροντιστεί άμεσα ο χώρος και το οικόπεδο των Λουτρών.

2ον Να συντηρηθούν και να αναδειχτούν σε συνεργασία με το Υπουργείο  Πολιτισμού τα παλιά λουτρά.

 3ον Να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των λουτρών με βάση τις μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει ο δήμος και ίσως και σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης, στην «καρδιά» του οποίου βρίσκονται, με γνώμονα πάντα τη δυνατότητα όλων των πολιτών να απολαύσουν τα λουτρά.

4ον  Να ανακαινιστεί το ξενοδοχείο των λουτρών και να διατεθεί για τη λειτουργία των γραφείων του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας αλλά και όλων των άλλων φορέων που αγωνίζονται για την ανάπτυξη του θερμαλισμού και των ελληνικών λουτροπόλεων.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης                                       Αχιλλέας Μεταλούλης
2310905164                                                       Τηλ.6944440224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)