Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Την Απογραφή και τον Προϋπολογισμό της Π. Κ, Μ. επεξεργάστηκε και παρουσίασεο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άλκης Νουσηκύρου.

Ο κ. Νουσηκύρου εξήρε το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο πρόσωπο του κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ευχαριστώντας τον ίδιο καθώς και όλους τους συνεργάτες
και υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στην κατάρτιση της Απογραφής και του Προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Κατά την ομιλία του δε, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από τον τρόπο λειτουργίας της ΠΕ Πέλλας, διεφάνη το καλό κλίμα σχέσεων και συνεργασίας το οποίο θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο.
Η εισήγηση περιλάμβανε τρεις άξονες : το θεωρητικό – νομικό υπόβαθρο, το αριθμητικό – λογιστικό και τον πολιτικό ρόλο του προϋπολογισμού
Τα ΒΑΣΙΚΑ χαρακτηριστικά και οι ΣΤΟΧΟΙ του προϋπολογισμού είναι τα εξής:
1.      Βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς της 2011 θα είναι η ομαλή προσαρμογή στο νέο πλαίσιο λειτουργίας όπως αυτό καθορίζεται από το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Η θέση αυτή περνά υποχρεωτικά μέσα από τον προϋπολογισμό. Όλες οι διαστάσεις λειτουργίας των πρώην Ν.Α. που πάλλονταν σε διαφορετική ιδιοσυχνότητα θα πρέπει να συντονιστούν. Η προσπάθεια αυτή έγινε στον παρόντα προϋπολογισμό. Απαιτείται όμως και συνέχεια.



2.      Η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων που θα υποβοηθήσουν το έργο της ΠΚΜ και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης.
3.      Εναρμόνιση και συντονισμός των προσπαθειών για την αύξηση των εσόδων της ΠΚΜ με την αξιοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων, για την αύξηση των διαχειριζόμενων εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΠΔΕ, καθώς και των κονδυλίων που προέρχονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
4.      Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων
5.      Η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.
Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η διεκδίκηση από την κυβέρνηση των τμημάτων επιχορηγήσεων ανά υπουργείο που ανήκουν στον τόπο μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)