Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εκδήλωση τιμήςστον Γιαννάκη Ζλατάνη




για την πολύ μεγάλη του προσφορά στη διατήρηση και ανάδειξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κεντρικής Μακεδονίας από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο «Ακρίτες Αλμωπίας» το Σάββατο 2 Απριλίου στο Λουτράκι του δήμου Αλμωπίας.

Είχαμε χρέος να τιμήσουμε τον Ζλατάνη Γιαννάκη αλλά και στο πρόσωπό του να τιμήσουμε τους παλιούς καλούς οργανοπαίκτες της γενιάς του, που κράτησαν ως τις μέρες μας το νήμα της μουσικής παράδοσης. Να τους τιμήσουμε και να τους επικαλεστούμε. Να επικαλεστούμε τις αξίες τους, την τέχνη τους, το ήθος τους σε μια εποχή που η ανάγκη μας για έκφραση συναντά την αμηχανία, που ο πόθος μας για επικοινωνία βρίσκει αδιέξοδα, που η αναζήτησή μας για το γνήσιο, σκοντάφτει στη σύγχυση και στην παραποίηση.
Ο Γιαννάκης, σεμνός, όπως όλοι οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες δεν έχει ανάγκη από μεγάλα και ωραία λόγια. Ούτε η τέχνη του χρειάζεται αναλύσεις. Γιατί η ξεχωριστή ομορφιά και η γοητεία της μουσικής του απόδοσης ανέδειξε το χρώμα και τον παλμό του τόπου και τον ψυχισμό των Μακεδόνων σε μια εποχή που αναζητούσαν το σεβασμό και αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του αφανισμού και της αλλοίωσης. Ακούγοντας και ξανακούγοντας τη μουσική του, μαθαίνουμε και ξεχωρίζουμε το γνήσιο από το νόθο, το αυθεντικό από το παραποιημένο. Ο Γιαννάκης δε ζητά την αναγόρευσή του στο πάνθεο των λαϊκών οργανοπαικτών. Τη θέση του την έχει πάρει μόνος του και δεν περιμένει από κανένα μας να του την αποδώσει. Αυτό που ο ίδιος και η γενιά του ζητάνε είναι να παραδώσουν σε σίγουρα χέρια τη σκυτάλη της μουσικής μας παραδοσιακής ιστορίας που τινάζεται στον αέρα με την επιπολαιότητα κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)