Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών



Στην περιοχή των Δήμων Πέλλας, Έδεσσας και Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, καταγράφεται κατά τους θερινούς μήνες του έτους μια σημαντικότατη όχληση από κουνούπια. Το πρόβλημα των κουνουπιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ με βάση την περσινή εμπειρία από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου το φαινόμενο αποτελεί και ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, τα οποία πριν την εμφάνιση των κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου (Αύγουστος 2010) βασίζονταν αποκλειστικά στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, μέσω επίγειων παρεμβάσεων στο αστικό, περιαστικό και το φυσικό σύστημα των  περιοχών αυτών.
Τον Αύγουστο του 2010 διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν, εκδόθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία (ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Υγείας και ΥΠΕΚΑ), οι κατάλληλες άδειες και εγκύκλιοι για την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών με εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV), τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος, καθώς και οι σχετικές άδειες χρήσεις των κατάλληλων βιοκτόνων σκευασμάτων. Ειδικά σε ότι αφορά τους ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος, επισημαίνεται ότι πριν την εκτεταμένη εφαρμογή τους τον Σεπτέμβριο του 2010 σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2008, 2009 & Ιούλιος 2010, η υλοποίηση σχετικού πειραματισμού με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, τόσο από την άποψη της αποτελεσματικότητας, όσο και από την άποψη της περιβαλλοντικής συμβατότητας.
Με βάση τα ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του προβλήματος, μετά και την εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Πέλλας και Έδεσσας  σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝΠΕ), προτίθενται να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το οποίο θα υλοποιηθεί στη βάση σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) και θα περιλαμβάνει το συνδυασμό του συνόλου των διαθέσιμων μεθόδων καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 148.000,00 € και οι πόροι θα προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους Έδεσσας και Πέλλας.

Η Αναπτυξιακή Πέλλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΑΝΠΕ) η οποία ορίζεται ως φορέας υλοποίησης και οικονομικής διαχείρισης του αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Θεοδωρίδη Θεόδωρο - Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας  και τους κ.κ. Γιάννου Δημήτριο - Δήμαρχο Έδεσσας και Στάμκο Γρηγόριο - Δήμαρχο Πέλλας για την άμεση ανταπόκριση και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.

Κιοσέογλου Ιορδάνης
Γενικός Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)