Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ .




Προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου               17.6.2011
Κύριο Γιάννη Μπουτάρη
                                                  Κοινοποίηση :Λουτροπόλεις Μέσα Ενημέρωσης 
Κύριε πρόεδρε

Μεγάλωσε η πίτα  των λουτροπόλεων, μας λέει στο δελτίο τύπου του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. υπό την προεδρεία σας  στο Λουτράκι του δήμου Αλμωπίας.

Στο εξης μας λένε ότι  από 60 λουτροπόλεις που μέχρι τώρα λέγαμε ότι έχουμε, η νέα μελέτη από το  επιστημονικό προσωπικό του Συνδέσμου, άρα  αυξάνει τα Ιαματικά Θερμαλιστικά κέντρα, και μάλιστα μας λένε ότι  βρίσκονται σε λειτουργία,  γύρω στα 82.

Βέβαια τα 82 και μερικά ακόμη  δεν έχουν όνομα, αλλά είναι θερμαλιστικά κέντρα. Από το 1983 κύριε δήμαρχε   όταν εγώ ήμουν  πρόεδρος του Συνδέσμου συνεχώς προβληματιζόμαστε αν κάθε πηγή που βρίσκουμε θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε ή θα πρέπει να δούμε χωροταξικά  ποιες πηγές είναι αξιόλογες και  στην συνέχεια να μιλούμε αν θα πρέπει να  αξιοποιηθούν.
 
Επίσης να δούμε αν  μια λουτρόπολη είναι  κοντά στην άλλη με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια  πιθανόν  να υπάρχει κίνδυνος  αντί να εχουμε την άνθηση του θεραπευτικού τουρισμού  με έναν  ανταγωνισμό που θα  αρχίσουμε τότε  να  κλείνουμε μονάδες.

Εμείς δεν εχουμε αντίρρηση οι επιστήμονες συνεχώς να μελετούν και να ερευνούν για νέες λουτρικές μονάδες.

 Καλό θα ήταν όμως να μη γίνεται επάγγελμα από μερικούς επιστήμονες, που εμφανίζονται σήμερα στον Σύνδεσμο  σαν μοναδικοί ειδήμονες, και ας  μην προτρέχουν σε κάθε δήμο  προκειμένου να εμφανίζονται ότι επιτελούς βρήκαν νέες πηγές.
Ένα άλλο που μας λένε   είναι ότι τάχα  ήδη είναι  αναγνωρισμένες και μάλιστα γύρω  στους  106 από της 720 που μέχρι σήμερα μας λέγανε η και λέγαμε . .

Θα προτείναμε κύριε δήμαρχε  στο εξής να ασχοληθούμε με τις υπάρχουσες μονάδες, κάποιες από τις οποίες είναι ιστορικές λουτροπόλεις, και να μελετήσουμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε και αργότερα ας ασχοληθούμε και  με τις νέες ανακαλύψεις ..

Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι οι σημερινές λουτροπόλεις δεν χρειάζονται αναγνώριση, αυτό είναι νέο <<φρούτο Αγγελίδη>>,  αν είναι ιαματικές η όχι διότι έχουν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια από το Ελληνικό κράτος και το μόνο που χρειάζεται είναι η επικαιροποίηση και όχι η αναγνώριση.

Το δικό μας απλό ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια λέγαμε για αναγνώριση, και μάλιστα ο Σύνδεσμος στο τεχνικό του πρόγραμμα του 2010, πρότεινε σε όλους τους δήμους που στην επικράτεια τους έχουν λουτρά, ο σύνδεσμος να κάνει την αναγνώριση και μάλιστα με ένα ποσόν 70.000 ευρώ για κάθε λουτρόπολη;

Αν δεν κάνουμε λάθος με εντολή του τότε προέδρου δημάρχου Κιλκίς κυρίου Τερζίδη δημιούργησαν και επιστημονική ομάδα από την ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. και θα προχωρούσαν στην αναγνώριση των ιαματικών πηγών και μάλιστα ο κύριος Τριαρίδης μας λέει ότι μέχρι τώρα έγινε αξιόλογη δουλειά ..

Όλα αυτά ξεχαστήκαν και σήμερα, υπό την προεδρία σας κύριε  Γιάννη Μπουτάρη, σας  σερβίρουν νέες ιδέες για να μας θυμίσουν ότι εδώ και χρόνια στον κάθε  νέο πρόεδρο ακολουθηθούν  τις ίδιες τακτικές.

Εμείς σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων  Ελλάδας θα προτείναμε, αν και δεν είναι δική μας δουλειά,  στον νέο πρόεδρο και στην εκτελεστική του επιτροπή την εξυγίανση του Συνδέσμου από το Υπάρχον επιστημονικό  και όχι μόνο προσωπικό, αν θέλει αυτός σαν  φορέας στο εξης κατι να προσφέρει .

1ον ο κύριος Αγγελίδης δεν χρειάζεται να υπάρχει γιατί κατάντησε με τον δικό του τρόπο δουλειάς  έναν  φορέα  να τον κάνει δικό του βιλαέτι και με τον τρόπο του εδώ και χρόνια να αποξενώσει σχεδόν όλο τον επιστημονικό κόσμο από τον σύνδεσμο για να είναι σήμερα ο  τάχα ο ίδιος η αυθεντία των Ελληνικών λουτροπόλεων.
2ον ο κύριος Μαμάρας, οικονομικός επιστήμονας που το μόνο που κάνει είναι κατά καιρούς να εισπράξει ποσά δίχως να προσφέρει τίποτε και όλοι γνωριζουμε ότι η δουλειά του είναι οικονομικά υπεύθυνος στην Σουρωτή Α.Ε.
3ον η κυρία Αθανασία Πεταλά που είναι στην γραμματεία της Θερμαλιστικής Α.Ε. νομίζουμε ότι καιρός είναι να πάρει την σύνταξη της γιατί την  έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια και με την απομάκρυνσης της μπας και αλλάξει πολιτική ο σύνδεσμο από την συνέχει ανάμιξη της στα πάντα του συνδέσμους.   

Σχετικά με τον  κύριο Τερζίδη, γιατί στα τόσα χρόνια  ως πρόεδρος του   Συνδέσμου δεν χρησιμοποίησε  τους πρώην  προέδρους του συνδέσμου; Τώρα όμως αυτός δεν θέλει να φύγει και επιπλέον εμφανίζετε σε διαφορές επιτροπές για να σώσει τον θεραπευτικό τουρισμό, ενώ δεν έκανε τίποτε στα 8 χρονιά της προεδρίας του!!

Όσο για τον πρόεδρο της Θερμαλιστικής Α.Ε. κύριο Ορφανίδη από το Παρανέστη, αν και φίλος και χρόνια δήμαρχος του παραπάνω δήμου, εκείνο που κατάφερε στα λουτρά Παρανεστίου είναι  να γινει από λουτρόπολη μια περιοχή με παράγκες που είναι ντροπή για την περιοχή  αλλά ακόμη και σαν πρόεδρος του συνδέσμου που χρημάτισε  δεν προσέφερε τίποτε.

Πρόταση μας είναι ότι δεν χρειάζεται η Θερμαλιστική Α.Ε. γιατί στα τόσα χρόνια που υπάρχει  αν κάνουμε μια απλή έρευνα μάλλον σκάνδαλα δημιούργησε και όχι προσφορά σύμφωνα με το καταστατικό του.

Εμείς σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  δεν θελουμε να μπούμε στα χωράφια αυτού το φορέα, αλλα είναι έγκλημα ένας τέτοιος πανελλαδικός φορέας, που η αρχική του δράση ήταν τεράστια, σήμερα να καταντήσει μια απλή σφραγίδα και ίσως το μόνο που εδώ και χρονιά προσφέρει είναι να κάνει κάποιες εκδρομές .

Ζητήσαμε με επιστολή μας, και μάλιστα αρκετές φορές, την συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη και προβολή των Ελληνικών λουτροπόλεων και η απάντηση ήταν η σιωπή λες και αυτος ο φορέας  που ξοδεύει χρήματα του λαού   είναι τσιφλίκι του κάθε ένα που τυχόν είναι πρόεδρος  ή και των συνεργατών που εδώ και χρόνια παίζουν το δικό τους παιχνίδι.

Εμείς για τελευταία φορά κάνουμε αυτές τις απλές παρατηρήσεις και με αυτές θέλουμε να επισημάνουμε στον φορέα στον οποίο και εμείς δώσαμε στα πρώτα 8  χρόνια λειτουργίας του την ψυχή μας,  για να μπορέσουμε ακόμη και σήμερα να  λέμε ότι έχουμε έστω αυτόν τον θεραπευτικό τουρισμού.

Επίσης καλούμε  το δ.σ. του  συνδέσμου για λόγους οικονομίας να μεταφέρει τα γραφεία του  στα λουτρά της Θέρμης.
 Με τα υπάρχοντα  ξενοδοχεία που παραμένουν εδώ και χρόνια θεόκλειστα  θα είναι ότι ωραίο για την παρουσία του συνδέσμου σε αυτόν τον  χώρο των λουτρών και όχι να μεταφέρονται κάθε λίγο και λιγάκι τα γραφεία του Συνδέσμου  από διαμέρισμα  σε διαμέρισμα  που για έναν φορέα  που ασχολείτε  με τον θεραπευτικό τουρισμό  είναι απαράδεχτο. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  ιδρύθηκε εδώ και 8 χρόνια γιατί απλά υπήρχε αυτό το τεράστιο κενό στην ανάπτυξη και προβολή των Ελληνικών λουτροπόλεων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι  θα συνεχίσει αυτόν τον ωραίο αλλα δύσκολο αγώνα πάντα με την συνεργασία του απλού κόσμου που σήμερα κατά χιλιάδες επισκέπτονται τις λουτροπόλεις και που θέλουν σωστές λουτροπόλεις με στελεχωμένο  επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό και κυρίως σωστές  υποδομές και όχι πρόχειρες δουλειές .

Αυτές οι επισημάνσεις δυστυχώς είναι που πολλοί  δεν τις θέλουν. Ξεχνούν, και  αυτό πάντα το τονίζουμε, ότι οι λουτροπόλεις δεν είναι μόνο για κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά είναι μικρά θεραπευτικά  κέντρα για την υγειά του λαού μας   και αυτό τα λέει όλα .

Ο Πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)