Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Άρθρο του Γραμματέα Αγροτικού και βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργου Καρασμάνη Οι «άλλοι» αγανακτισμένοι

           
Πολύς λόγος τελευταία για το φαινόμενο των «Αγανακτισμένων». Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν
χιλιάδες συμπολίτες μας, που πρακτικά δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, αλλά είναι πιο αγανακτισμένοι, από τους «Αγανακτισμένους». Πρόκειται για τους αγρότες, που το προϊόν του μόχθου τους, δεν είναι ούτε άυλο, ούτε εικονικό, αλλά καθημερινά παρόν στο τραπέζι μας.
Οι αγρότες : Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής, που από τη μια μεριά βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, μέσω της αύξησης του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ, πετρέλαιο, αυξήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, ζωοτροφές κ.α.) και από την άλλη την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών των προϊόντων τους να συρρικνώνεται.
 Δεν είναι καθόλου περιττό να επαναλάβουμε πως, διαχρονικά ο αγροτικός τομέας στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως πεποίθησή μου αποτελεί ότι, η αγροτική παραγωγή, η γεωργική βιομηχανία και η εν γένει διακίνηση-εμπόριο αγροτικών προϊόντων, μπορούν και πρέπει να δώσουν διεξόδους στα σημερινά οικονομικά προβλήματα, που ταλανίζουν την πατρίδα μας.
        Αρκεί, φυσικά, να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αδυναμίες και να αναδείξουμε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με κεφαλικούς φόρους, περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και υποβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο. Μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία, με επενδύσεις και στήριξη όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
        Στη Ν.Δ. όλοι πιστεύουμε ότι, πραγματικά αξίζει και επιβάλλεται να επενδύσουμε στην ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, εάν θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά τους και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων τους. Πράγμα, που θα συμβάλει στην μείωση του ελλείμματος και του χρέους της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης.
Τα όποια χρήματα επενδυθούν στον αγροτικό τομέα θα είναι άμεσα ανταποδοτικά. Αφού, αφενός θα καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε διατροφικά προϊόντα, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές και περιορίζοντας έτσι το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό μας γεωργικό ισοζύγιο, που σήμερα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, και αφετέρου ενισχύοντας άλλους οικονομικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουμε στην περαιτέρω εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
        Στην κατεύθυνση αυτή, το νέο μας αγροτικό πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων για τη διατήρηση και αποκατάσταση των βασικών παραμέτρων-κεφαλαίων στην αγροτική δραστηριότητα (καλλιεργήσιμη γη, νερό, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, υποστηρικτικοί μηχανισμοί, νέοι θεσμοί).
        Εκείνο, όμως, που κατά την γνώμη που αποτελεί τομή, είναι η απόφαση που έχουμε πάρει ότι, η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να παραμένει ο «φτωχός συγγενής» της αναπτυξιακής προσπάθειας. Με εργαλεία, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, που θα τον αναμορφώσουμε, αλλά και άλλες μορφές στήριξης, η χρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα θα είναι ισόρροπη με εκείνη των άλλων τομέων της οικονομίας.
        Στο πλαίσιο αυτό, θα ενταχθεί η βασική μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Γιατί, κακά τα ψέματα, τι να τα κάνουμε τα καλά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, όταν παραμένουν απούλητα ή διατίθενται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ; Όσο και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουμε τις υποδομές, εάν το προϊόν δεν παρέχει εισόδημα, τότε μηδέν εις το πηλίκο. Άρα, η νέα αγροτική πολιτική της Ν.Δ. έχει κυρίαρχη κατεύθυνση όχι απλά την παραγωγή, αλλά τη διασύνδεση του προϊόντος με τη συσκευασία, τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία, διακίνηση και διάθεση τελικά στην αγορά, στην καλύτερη δυνατή τιμή. Εκεί θα επικεντρωθεί η προσπάθειά μας και πιστεύω πως έχουμε πολλά να κάνουμε.        
Ο Γιώργος Καρασμάνης είναι Κοσμήτορας της Βουλής, Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Πέλλας.
Αθήνα 09/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)