Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΕΛΛΑΣ ΤΑ ΦΛΩΡΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ



Ρεπορτάζ
Πέτρος και Δημήτρης Σαμάνδης


ΣΤΗΝ 52 Μοίρα Καταδρομών στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας
όπου υπηρετούν την θητεία τους και πολλοί στρατιώτες από τον νομό μας , έγιναν τη Πέμπτη 14 Ιουλίου οι στρατιωτικοί  αγώνες «Φλωράκεια». Μάλιστα δύο από τους νικητές ήταν από τον νομό μας. Στέφθηκαν δε με

απόλυτη επιτυχία .Η προετοιμασία που είχε γίνει ήταν εμφανής  από τα αποτελέσματα  στην άψογη εμφάνιση του στρατοπέδου και του χώρου διεξαγωγής των αθλημάτων. Ασφαλώς αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητή  της μονάδας Γ. Συρμόπουλο , τους συνεργάτες του και όλο το υπόλοιπα δυναμικό μόνιμους και έφεδρους.


 Τα “Φλωράκεια 2011”, είναι  στρατιωτικοί αγώνες που τελούνται κάθε χρόνο τον Ιούλιο στο στρατόπεδο της Β΄ΜΚΔ στη Νάουσα, προς τιμή του Αντιστράτηγου  Ευάγγελου Φλωράκη , επίτιμου διοικητή του Β΄ΣΣ, που έπεσε επί των επάλξεων του ελληνισμού, στις 11 Ιουλίου 2002, σε τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο, όπου ήταν αρχηγός της ΓΕΕΦ.

Στις 5,30 το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία της συζύγου  του Αθηνάς Φλωράκη, του αδελφού , συγγενών του αείμνηστου Στρατηγού,  της προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντινίδη,του Σωματάρχη του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγου  Θεόκλητου  Ρουσάκη ,του Μεράρχου της 1ης ΜΠ  Υπγου Ζαχαρία  Βερίγου ,του δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού, της περ.συμβούλου κ. Μπαλτατζίδου, του αντιδημάρχου κ. Αδαμίδη, του διοικητή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Νάουσας κ. Μπόλου, του υποδιοικητή της ΠΥΝ. Πολλών ανώτατων, ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών και οπλιτών  σχηματισμών της ζώνης ευθύνης του Β΄ΣΣ , καθώς και εκπροσώπων φορέων και πολιτών, τελέστηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Νάουσας π. Ιωακείμ επιμνημόσυνη δέηση για:
- τον Στρατηγό Φλωράκη και των συν αυτώ πεσόντων στο δυστύχημα αειμνήστων ----ταξιάρχου  Στέλιου Δεμέναγα,
- υποπλοιάρχου ΝικολάουΓεωργίου,
-σμηναγού Πάρη  Αθανασιάδη,
-υποσμηναγού  Μιχάλη  Σιακαλλή,
- όπως επίσης και στη μνήμη των 13 θυμάτων του προσφάτου τραγικού δυστυχήματος στη ναυτική βάση της Λεμεσού στην Κύπρο, που φέρει το όνομα του  Στρατηγού Φλωράκη
- και για τους αξιωματικούς και οπλίτες της Β΄ΜΚΔ που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος, στο τραγικό δυστύχημα στο χώρο της Μοίρας .
Στο έργο και τη δράση του Στρατηγού Φλωράκη  αναφέρθηκε ο κ. Ρουσάκης





ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό των Τζουμέρκων. Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).
Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο. Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.
Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.
Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 00 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου
                                         

ΑΓΩΝΕΣ


Στο καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, το χαρακτηριστικό των αγώνων ήταν το υψηλό ηθικό και αγωνιστικό πνεύμα καθώς και η πειθαρχία στρατευμένων και στελεχών.
Ειδικά  οι ασκήσεις ακριβείας έγιναν με κινηματογραφική ταχύτητα  και μαθηματική ακρίβεια .Όλες   οι ομάδες δικαιολογημένα χειροκροτήθηκαν  θερμά




Οι στρατιωτικοί αγώνες έγιναν  στο στίβο της Β΄ΜΚΔ. ως εξής
- Δρόμος 1600 μ. με πλήρη φόρτο και οπλισμό
- Ασκήσεις Ακριβείας
- Μεταφορά Τραυματία 200μ με πλήρη φόρτο και οπλισμό
- Δρόμος 100 μ. με πλήρη φόρτο και οπλισμό
- Διελκυστίνδα Ιεραρχίας



- Ρίψη χειροβομβίδας, με πολυνική ομάδα  ( για μια ακόμη χρονιά) την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών- Αλεξιπτωτιστών, με επικεφαλής της τον Ταξίαρχο κ. Μήττα, στη δύναμη της οποίας ανήκει και η Β΄ Μοίρα Καταδρομών.



Η τελική κατάταξη των ομάδων ήταν η εξής:
1η θέση η 1η ΤΑΞΚΔ-ΑΛ με 88,45 βαθμούς
2η η 13 ΔΕΕ με 79,83 βαθμούς
3η η 71 Α/Μ ΤΑΞ με 50,13 βαθμούς

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ι ΜΠ, για την πραγματικά άριστη διοργάνωση των αγώνων αλλά και στις Ταξιαρχίες που συμμετείχαν για την αγωνιστικότητα , πειθαρχία και πνεύμα που υπέδειξαν.

Σίγουρα τιμήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η μνήμη του αδικοχαμένου Στρατηγού Ε. Φλωράκη.




Την απονομή των επάθλων  έκαναν ο  Διοικητής της ΙΜΠ κ. Βερίγος, η σύζυγος του αείμνηστου στρατηγού Φλωράκη, απόστρατοι στρατηγοί που διατέλεσαν διοικητές του Β΄ΣΣ και ο  Στρατηγός Διοικητής του Β΄ΣΣ κ. Ρουσάκης.



 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)