Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ;


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρνισσας – Ομάδα Παραγωγών καταγγέλλει ότι για μια ακόμη χρονιά
λειτουργούν παράνομοι χώροι παραλαβής χωρίς προδιαγραφές σε αλάνες και αποθήκες, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών αλλά και των ίδιων των παραγωγών από την εκμετάλλευση των εμπόρων.
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση τίθενται τα ερωτήματα σχετικά με την προστασία των συνεταιρισμών, που είναι το κράτος όταν υπάρχουν τόσα στέκια και ποια είναι η στήριξη των συνεταιρισμών όπως σχεδιαζόταν με το νέο συνεταιριστικό νόμο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί τη σημερινή εποχή είναι πολύ περισσότερα τώρα που όλη η αγορά πλήττεται από την έλλειψη μετρητών, και με δυσκολία καταφέρνουν να παραμείνουν ενεργοί.
Το φαινόμενο των παράνομων κέντρων παραλαβής δεν είναι κάτι καινούριο, απλώς τώρα έχει διογκωθεί σε επικίνδυνες διαστάσεις για τους συνεταιρισμούς- ομάδες παραγωγών, που σιγά σιγά χάνουν την αναγνώρισή τους ως ομάδες παραγωγών και τελικά κλείνουν. Αυτοί οι χώροι δε διαθέτουν καμιά αναγνώριση, δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (γεφυροπλάστιγγες, ψυκτικούς θαλάμους) και από την άλλη ενισχύουν την εργασία χωρίς ασφάλιση αλλά και χωρίς ασφάλεια, καθώς δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και απασχολούνται ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα για τη χρήση κλαρκ. Επιπλέον οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά, πολλές φορές χωρίς παραστατικά αγοράς, με χαμηλές τιμές και υπολογισμούς στο περίπου με την κλούβα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών για χρήματα.
Όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί τους διαφόρους μεσάζοντες, οι οποίοι κερδίζουν εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, και δυσχεραίνει τη λειτουργία των ομάδων παραγωγών που χάνουν τους παραγωγούς – μέλη τους, οπότε δεν μπορούν να καλύψουν τα κριτήρια του αριθμού μελών και του ποσού της εμπορευθείσας παραγωγής, με τελικό αποτέλεσμα να χάνουν την αναγνώρισή τους και κάθε δυνατότητα επιδότησης, και αυτό εις βάρος των παραγωγών.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι παραλαβές ροδάκινων και στην περιοχή μας και αναμένεται η διόγκωση του φαινόμενου δημιουργίας παράνομων χώρων παραλαβής, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρνισσας- Ομάδα Παραγωγών έχει την επίσημη άδεια λειτουργίας ως κέντρο συγκέντρωσης και παραλαβής των προϊόντων. Για το λόγο αυτό ζητά την άμεση προστασία και στήριξη από το κράτος, έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως ομάδα παραγωγών με μόνο σκοπό το όφελος των παραγωγών.








Πίνακας αποδεκτών
1. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΛΗΣ
Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Πέλλης-Έδεσσα
Διεύθυνση: Διοικητήριο, 58200 ΕΔΕΣΣΑ
            Τηλέφωνο 23810-23487, 37262, 37340
            Fax 23810-22978
E-mail: u15409@minagric.gr

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΑΠ-ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Fax :          210-2110719
Email:        ax2u195@minagric.gr

3. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Fax: 5243162
E-mail ve46u030@minagric.gr

4. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΑΠ ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ-ΜΗΛΟΕΙΔΩΝ        
Δ/ΝΣΗ ΟΑΒΙΠ                                                          
ΤΜΗΜΑ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡ/ΚΩΝ
FAX                  : 5233 866


5. info@minagric.gr




1 σχόλιο:

  1. ας εξοφλήστε τα περσινά συμπήρηνα και μετά έχετε μούτρα να μιλάτε ΛΑΜΟΓΙΑ ε Λαμογια
    φάγατε τα λεφτά των παραγωγών και τους χρεώνεται και τόκους στα φάρμακα.
    Τα χρήματα που φάγατε των παραγωγών θα τα επιστρεψετε με τόκο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)