O Γραμματέας
και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης
και βουλευτής Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντίδης, μαζί με τον Τομεάρχη και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη και βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η Ν.Δ. στη Βουλή και προσυπογράφουν 55 βουλευτές του κόμματος, για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Ενώ βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δεν έχει εκταμιευθεί από το Πρόγραμμα ούτε ένα ευρώ για ιδιωτική επένδυση στον αγροτικό τομέα. Το σύνολο δε των μέτρων του Προγράμματος, που αφορούν μέτρα-προγράμματα, που θα μπορούσαν να αναστρέψουν το κλίμα αποεπένδυσης στην ύπαιθρο, ουσιαστικά καρκινοβατούν.
Η κυβέρνηση αρκείται σε μια επικοινωνιακή τακτική υποσχέσεων για προκηρύξεις προγραμμάτων σε άδηλο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει ως απορροφήσεις, κονδύλια που δεν έχουν να κάνουν με επενδύσεις, αλλά με ανειλημμένες υποχρεώσεις αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος παραγωγών (εξισωτική αποζημίωση, πρώην και νυν καπνοπαραγωγοί κ.α.), με έργα «γέφυρες» από το προηγούμενο Πρόγραμμα και ενέργειες «δημοσιότητας και τεχνικής βοήθειας».
Πέρα από το «πάγωμα» μεγάλου αριθμού προγραμμάτων, ακόμα και στα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί με μεγάλη καθυστέρηση (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ΟΠΑΑΧ), δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, ενώ επικρατεί κυριολεκτικά ένα αλαλούμ, όσον αφορά στις διαδικασίες εφαρμογής τους, με πιο κραυγαλέα ίσως περίπτωση εκείνη του περιβόητου Ταμείου Εγγυοδοσίας υποψήφιων επενδυτών, που όλο εξαγγέλλεται, αλλά μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη του.
Και όλα αυτά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και τους αγρότες και μάλιστα όταν από παντού δηλώνεται πως, ο αγροτικός τομέας, σε συνδυασμό μάλιστα με τον τουρισμό, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την ύφεση, με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Η Ν.Δ. ως μια ύστατη προσπάθεια να βγάλει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 από το σημερινό του τέλμα, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τις ανακολουθίες της, την αδιαφορία και την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται ένα τέτοιο κρίσιμο «εργαλείο» και ζητώντας να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένες, χρονικά και ποσοτικά, δεσμεύσεις για το πότε επιτέλους θα τεθούν σε πρακτική εφαρμογή τα επενδυτικά προγράμματα στην ελληνική ύπαιθρο».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως :
Αθήνα 6 / 7 /2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος
Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013»
Παρά το ότι κατά γενική ομολογία ο αγροτικός τομέας, σε συνδυασμό μάλιστα με τον τουρισμό, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την ύφεση και ενώ υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή – το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 - η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρκείται σε βαρύγδουπες δηλώσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί να τροφοδοτεί την αγορά με τα προβλεπόμενα από ΠΑΑ συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια.
Ταυτόχρονα, η επαναλαμβανομένη τους τελευταίους μήνες επικοινωνιακή τακτική των υποσχέσεων περί έναρξης στο άμεσο μέλλον των διαφόρων προγραμμάτων του ΠΑΑ, φανερώνει απερίφραστα την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στην υλοποίηση του Προγράμματος και κατ’ επέκταση την αποσπασματική λειτουργία του.
Χαρακτηριστικό της επικοινωνιακής αυτής τακτικής αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί απορρόφησης του 39% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, αποκρύπτοντας επιμελώς πως, οι απορροφήσεις αυτές και κατ’ επέκταση η εξασφάλιση του κανόνα ν+2, οφείλονται αφενός σε έργα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. (ανειλημμένες υποχρεώσεις) και αφετέρου στην καταβολή ενισχύσεων για την υλοποίηση δεσμεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως η εξισωτική αποζημίωση στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, το μέτρο 144 για τη μερική αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος πρώην και νυν καπνοπαραγωγών. Όχι, δηλαδή, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, αλλά για εισοδηματικές και μόνο ενισχύσεις.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κωλυσιεργεί, εφαρμόζοντας ασκήσεις επί χάρτου, αναδιοργανώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του εν μέσω προκηρύξεων έργων και αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων του ΠΑΑ.
Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της 7ετούς εφαρμογής του ΠΑΑ και ούτε μία ιδιωτική επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού στο μέτρο 123 (μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων) ανακοινώθηκε αναστολή από 4.12.2009 για την υποβολή αιτήσεων και χρειάστηκε διάστημα 18 ολόκληρων μηνών για να εγκριθούν 89 σχέδια από τα 400. Στα μέτρα του άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ), αν και ολοκληρώθηκε την 1.11.2010 η διαδικασία υποβολής 1.677 επενδυτικών προτάσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 315 εκατ. €, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις τους και δεν έχουν αποσταλεί οι οριστικές εγκρίσεις, που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να εξασφαλίσουν την ιδιωτική συμμετοχή είτε ως προκαταβολή, είτε ως δάνειο, είτε ως εκχώρηση έναντι επιδότησης.
Τα Μέτρα του άξονα 4 (Leader), τα οποία θα υλοποιηθούν από 42 Ομάδες Τοπικής Δράσης, αν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων, σχεδόν σε όλες τις Ομάδες Τοπικής Δράσης ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των προτάσεων και δεν έχουν αποσταλεί οι οριστικές εγκρίσεις, λόγω του γραφειοκρατικού σχεδιασμού του Άξονα και της αναδιοργάνωσης των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της «αποψίλωσης» του απασχολούμενου προσωπικού, κρατώντας ουσιαστικά σε χρηματοοικονομική ομηρία τους υποψήφιους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είναι πιθανόν να μην προβούν τελικά στην υλοποίηση των προτάσεών τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Στο Μέτρο 121 (Σχέδια Βελτίωσης), που προκηρύχθηκε τελευταία φορά το 2006 και το οποίο είναι το μοναδικό που ενισχύει επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής των προτάσεων στις 18.2.2011 χωρίς να είναι έτοιμο τόσο το θεσμικό πλαίσιο (οπωροκηπευτικά), όσο και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε 2 παρατάσεις σε διάστημα 5 μηνών και ίσως να απαιτηθεί και άλλη, αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική εφαρμογή.
- Επειδή όπως περιγράφεται η κατάσταση, δεν έχει γίνει έως σήμερα καμία εκταμίευση και δεν έχει πληρωθεί ούτε 1 € σε ιδιωτική επένδυση.
- Επειδή η εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του αναπτυξιακού χαρακτήρα του προγράμματος.
Ερωτάται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου:
1. Ποιες ενέργειες και ποια πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει για την άμεση επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 ;.
2. Η απορρόφηση του 39% του Προγράμματος σε τι ποσοστό αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις, έργα γέφυρες, ενίσχυση επενδύσεων ιδιωτικών έργων, που συμβασιοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2007 και ενέργειες τεχνικής βοήθειας ;
3. Με δεδομένη τη δυσκολία δανειοδότησης, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της ιδίας συμμετοχής των επενδυτών ;
4. Τι προτίθεται να γίνει με το περιβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας, που όλο εξαγγέλλεται, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ; Πώς θα λειτουργήσει; Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν από αυτό μόνο όσοι εντάσσονται στα μέτρα και τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 ή γενικά όσοι προτίθενται να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα; Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν όλοι όσοι εντάσσονται στο Πρόγραμμα ή μόνο αυτοί που διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα (εμπράγματες εξασφαλίσεις, αύξηση εισοδήματος);
5. Με δεδομένο ότι στα Σχέδια Βελτίωσης δεν προβλέπεται η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτή να συνοδεύεται από οικονομοτεχνικό μελέτη, θα λαμβάνονται υπόψη τα αναφερόμενα στην αίτηση ενίσχυσης ή θα απαιτείται ειδική οικονομοτεχνική μελέτη, δηλαδή πρόσθετο κόστος για τον Έλληνα παραγωγό ;
6. Προτίθεται στα Σχέδια Βελτίωσης να δώσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και να προβεί σε σαφείς εξηγήσεις για την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ;
7. Προτίθεται, και εάν ναι πότε, να προκηρύξει τις υπόλοιπες δράσεις του Προγράμματος που είναι ανενεργές έως σήμερα ;
8. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών (υπηρεσίας διαχείρισης και υπηρεσία εφαρμογής), μετά τις άστοχες παρεμβάσεις στην αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών και τον περιορισμό του προσωπικού σε τμήματα κλειδιά για την υλοποίηση των μέτρων του Προγράμματος, όπως για παράδειγμα αυτά των Σχεδίων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου