Σε συνέχεια των τακτικών συσκέψεων της Επιτροπής Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, συνεδρίασε την 29η Ιουλίου 2011,
με θέμα την αξιολόγηση και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από κουνούπια, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ότι αφορά τους ψεκασμούς: Η Ομάδα ενημερώθηκε από την ΠΚΜ ότι το πρόγραμμα των ψεκασμών (προνυμφοκτονία) βρίσκεται σε εξέλιξη και στους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Αεροψεκασμοί (προνυμφοκτονία) εκτελούνται στους νομούς Ημαθίας, Σερρών και Πιερίας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα για την χρηματοδότηση του προγράμματος αναφέρθηκε ότι έχουν εγκριθεί πιστώσεις και επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκταμίευσή τους.
Έπειτα από συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει εξασφαλιστεί η άδεια διενέργειας έκτακτων αεροψεκασμών, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Σε ότι αφορά τα νεότερα δεδομένα από τα Δίκτυα Επιτήρησης, αυτά έχουν ως εξής:
Από το Δίκτυο Επιτήρησης του ιού σε ανθρώπους: Δεν υπάρχει αναφορά για κρούσμα σε άνθρωπο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από το Εργαστήριο Αρμποΐών του ΑΠΘ (κα Παππά), από 1.1.2011 και μέχρι 28.7.2011, εξετάστηκαν 75 δείγματα ύποπτα για Ιό του Δυτικού Νείλου. Στις 26.7.2011 επιβεβαίωσε εργαστηριακά θετικό κρούσμα σε ασθενή του ΓΝ Λάρισας από το χωριό Λεύκη Καρδίτσας.
Από το Δίκτυο Επιτήρησης Κουνουπιών, στις παγίδες που τοποθετήθηκαν για την εξέταση των ακμαίων κουνουπιών, εξετάστηκαν μέχρι σήμερα περίπου 30.000 κουνούπια και βρέθηκαν 10 νέα θετικά δείγματα με τον Ιό του Δυτικού Νείλου ως εξής:
Περιοχή Ημερομηνία Συλλογής
Φύλλο Καρδίτσας 14.7.2011
Κλειδί Ημαθίας 14.7.2011
Λουτρός Ημαθίας 14.7.2011
Εσώβαλτα Πέλλας 15.7.2011
Καλή Πέλλας 15.7.2011
Παραλίμνη Πέλλας 15.7.2011
Πολύκαστρο Κιλκίς 19.7.2011
Νέο Γυναικόκαστρο Κιλκίς 19.7.2011
Νέο Αγιονέρι 19.7.2011
Βαρικό Πιερίας 19.7.2011
Από τα άλλα Δίκτυα Επιτήρησης, εντοπίστηκε (29.7.2011) νέο θετικό δείγμα σε κοτόπουλο σε κλωβό στον οικισμό Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης.
Κατόπιν τούτων αποφασίστηκε βάση του υφιστάμενου σχεδίου, να μεταβούν άμεσα στις συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης κλιμάκια, ως εξής:
- Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΑΝΕΘ, να επισκεφθεί άμεσα τους οικισμούς νομού Θεσσαλονίκης που εμφανίστηκαν θετικά.
- Οι επαγγελματίες Υγείας των Κέντρων Υγείας 3ης και 4ης ΥΠΕ άμεσα να επισκεφθούν τους οικισμούς που εμφανίστηκαν θετικά δείγματα για ενημέρωση και ατομική προστασία του γενικού πληθυσμού.
- Οι τοπικές ομάδες διαχείρισης των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας να επισκεφθούν τους οικισμούς που εμφανίστηκαν θετικά δείγματα και τους Δήμους με σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση αρχών και δημοτών.
- Να ενταθούν οι προνυμφοκτονίες από τις οικίες Αναπτυξιακές στους ανωτέρω οικισμούς που εμφάνισαν θετικά δείγματα
- Λόγω της αναμενόμενης αύξησης θετικών δειγμάτων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα απαιτηθεί ενίσχυση των κλιμακίων του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό.
Η Επιτροπή Διαχείρισης συνεδριάζει τακτικά κάθε εβδομάδα και έκτακτα όποτε κριθεί απαραίτητο. Με εντολή του υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη, θα γίνεται ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία των μέτρων πρόληψης και την εξέλιξη του θέματος, ενώ για τα επιστημονικά και άλλα θέματα η ενημέρωση θα γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο κ. Νάνος Παναγιώτης, υποδιοικητής 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Δημητριάδου Αλεξάνδρα, Υποδιοικητής 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Παπάς Θεοφάνης, εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πράπα Στέλλα, ιατρός, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, η κ. Γκόμα Φανή, Υπεύθυνη ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης και ο κ. Σύρρος Κων/νος, Δ/ντής Δημόσιας Υγείας ΥΥΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου