Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ


Eυρύτερη συνάντηση, επικεντρωμένη στο ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, oποιείται σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.30π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου (5ος όροφος
πραγματ




Την Δευτέρα έγινε
συνάντηση προεργασίας, ενόψει ευρύτερης σύσκεψης για το ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, των Δημάρχων κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασσόη, Γ. Στάμκου και Γ. Χοίδη, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε το γενικό πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ανέλυσε τα επιμέρους έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση περιλάμβανε αναλυτικά στοιχεία για κάθε προτεινόμενο έργο ή δράση, ώστε να αναδεικνύεται η σκοπιμότητα, η ανταποδοτικότητα και η συμβολή τους στην ισόρροπη ανάπτυξη της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικότερα. Στόχος της συνάντησης ήταν να προχωρήσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας σε πλήρη εναρμόνιση και συνεργασία με τους τέσσερις Δήμους και να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και συναίνεση πριν από το στάδιο της χρηματοδότησης και υλοποίησης.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται εννέα μεγάλα έργα στην Πέλλα (η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δύο σχολεία στην Αριδαία και τα Γιαννιτσά και το 4ο ολοήμερα δημοτικό στην Έδεσσα) με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην ολοκλήρωση των οδικών υποδομών προς όλες τις εξόδους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (προς Θεσσαλονίκη, Βέροια-Εγνατία Οδό, Φλώρινα, Γουμένισσα) αλλά και εσωτερικά για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και την ανάδειξη ιδιαίτερων περιοχών (π.χ. ο άξονας Αρχάγγελος Σκρα, η σύνδεση Άνω-Κάτω Γραμματικού με το Χιονοδρομικό Τρία-Πέντε Πηγάδια της Ημαθίας, ο δρόμος Σκύδρα-Λιποχώρι-Κρύα Βρύση, ο δρόμος Αριδαία-Εξαπλάτανος-Μάνδαλο, κ.λπ.). Ειδική μνεία έγινε για τις γέφυρες που χρειάζονται άμεσα αποκατάσταση και βελτίωση όπως η γέφυρα του Αρσενίου, η γέφυρα του Αγίου Γεωργίου, κ.ά.

Επόμενη σημαντική αναπτυξιακή προτεραιότητα αποτελούν τα φράγματα και οι ταμιευτήρες πολλαπλών χρήσεων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας που είναι ολοένα και εντονότερο τα τελευταία χρόνια και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν το Φράγματα του Αλμωπαίου, της Γραμμόσκας, έργα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα κι έργα ορεινής υδρονομίας, σε συνεργασία με το δασαρχείο.

Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας βρίσκεται η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στην Πέλλα (Σωσσάνδρας, Κρύας Βρύσης, κ.ά.). Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων πεδίων.

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, περιλαμβάνονται έργα εγγειοβελτιωτικά, αγροτικής οδοποιίας, βελτίωσης λιβαδιών, ενίσχυσης της μελισσοκομικής χλωρίδας και δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων. Για τον τουρισμό προβλέπονται τριών ειδών δράσεις (δημιουργία υλικού τουριστικής προβολής, πρόγραμμα μετάδοσης και καταχώρισης τουριστικών μηνυμάτων και δράσεις δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις, φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων, κ.λπ.).

Οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη παρέθεσαν τις απόψεις τους αναφορικά με τις προτεραιότητες και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στα έργα προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις τοπικές ανάγκες.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει:
«Ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός που υλοποιούμε αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του αναπτυξιακού ελλείμματος που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Τα έργα και οι δράσεις που προκρίνουμε έχουν ως κύριο στόχο την επανεκκίνηση της τοπικής αγοράς και πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων. Προτεραιότητα έχουμε δώσει στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και τη βάση του τοπικού πλουτοπαραγωγικού συστήματος. Αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα σε αγαστή συνεργασία και πλήρως αλληλέγγυοι με τους Δημάρχους, όπως και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)