Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημέρωση για την κτηνοτροφία


Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, στο κοινοτικό Κατάστημα Εξαπλατάνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας
μεταξύ του προέδρου του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού, Βασίλη Ματζερίδη ,της ειδικού σε θέματα ζωικής παραγωγής Μαρίας Μανδά και των γεωπόνων του Γραφείου Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Ανάπτυξης, Σοφίας Επιγαρίδου και Πρόδρομου Λαμπρίδη. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των  κτηνοτρόφων ενημερώθηκε για τις δυνατότητες συνεργασίας με το Γραφείο, καθώς επίσης και για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο της  κτηνοτροφίας.
Μέσα από τη διερεύνηση και καταγραφή των τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων  προτάθηκαν τα εξής:
·     Πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος των κτηνοτρόφων σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και  παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες από πλευράς Δήμου Αλμωπίας.
·     ‘Άμεση παρακολούθηση και υποστήριξη των κτηνοτρόφων σε θέματα κόστους παραγωγής. Θα επιλεγούν  κτηνοτρόφοι οι οποίοι θα παρακολουθούνται συστηματικά καθόλη  τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το  κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων και τη δυνατότητα μείωσης του, μέσα από συλλογικές παρεμβάσεις.
·     Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων πάνω σε θέματα που τους αφορούν.
·     Διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με παραγωγούς που καλλιεργούν ή ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν κτηνοτροφικά φυτά (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι).
·      Συνεργασία για τη διενέργεια έρευνας καταναλωτών για τις προτιμήσεις τους πάνω σε τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα. Τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου θα διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους της Αλμωπίας σε μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην κατάρτιση  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προώθησης προϊόντων του συνεταιρισμού.
Οι στόχοι που  τέθηκαν τόσο από πλευράς Γραφείου όσο και από πλευράς κτηνοτροφικού συνεταιρισμού  είναι αφενός προς την κατεύθυνση του νέου τρόπου λειτουργίας του Γραφείου στο πλαίσιο του Καλλικράτη και αφετέρου προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων που δίνει η παραγωγή και εμπορία προϊόντων μέσα από ένα Συνεταιρισμό.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην περιοχή της Αλμωπίας είναι ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο, χωρίς μέχρι σήμερα να αναγνωρισθεί σημαντικά ή να υποστηριχτεί πέρα από τη λογική της  απορρόφησης κονδυλίων.
Ωστόσο, η  καθημερινή εργασία των κτηνοτρόφων,  365 μέρες το χρόνο, διασφαλίζει ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα στους καταναλωτές της περιοχής και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, η κτηνοτροφία  απορροφά μέρος της φυτικής παραγωγής (κτηνοτροφικά φυτά)  με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης  μεγάλων εκτάσεων  και  παροχής διεξόδου στην επιλογή κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
Η λειτουργία  του υπερσύγχρονου σφαγείου στα διοικητικά όρια της Αλμωπίας, χώρων εστίασης, κρεοπωλείων, μονάδων αλλαντοποιείας, τυροκομείων κ.α που τροφοδοτούνται διαρκώς  από τους κτηνοτρόφους της Αλμωπίας, συνθέτουν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων  που διατηρεί σταθερή την ανάπτυξη της περιοχής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Χρέος όλων των υπηρεσιών των πρωτοβάθμιων οργανισμών (ΟΤΑ) είναι να υποστηρίξουν τεχνικά και οικονομικά τον ιδιαίτερο αυτό κλάδο, στηρίζοντας έμμεσα και όλους τους υπόλοιπους  με αυτόν  συνεργαζόμενους κλάδους.
           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)