Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κόντρα ο καιρός στη γιορτή κάστανου στο Λυκόστομο



Ο  καιρός  ψιλοχάλασε  την γιορτή  κάστανου  στο Λυκόστομο . Το Σάββατο η βροχή έδιωξε  τον κόσμο που συγκεντρώθηκε .
 Ευτυχώς την Κυριακή ο αέρας έδιωξε τα σύννεφα  και τη βροχή. Όχι όμως και το κρύο . Ο κόσμος όμως βρήκε τρόπο να το αντιμετωπίσει με τσίπουρο κάστανα και χορό





ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΗ
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και Φίλοι καλησπέρα σας.
 
Σήμερα στο Λυκόστομο τιμούμε το κάστανο και τη συμβολή του στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή της περιοχής μας. Το κάστανο δεν είναι μόνο ένας νόστιμος και συνάμα θρεπτικός καρπός, αλλά ένας καρπός συνδεδεμένος με τη συγκέντρωση παρεών, μπροστά στο τζάκι ή γύρω από τη σόμπα. Ο καρπός της καλής παρέας, που συζητούσε και έλεγε ιστορίες και ανέκδοτα, ξεχνώντας την κούραση και τις δυσκολίες της ζωής. Οι παρέες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί, δίνανε καθημερινά έναν αγώνα και οραματίζονταν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.
 
Τρώγοντας κάστανα, συζητούσαν για το χθες και για το αύριο …Έτσι απλά και όμορφα. Από αυτά τα απλά και όμορφα που κάποτε, ήταν καθημερινά και τώρα τείνουν να ξεχαστούν.
Η σπουδαία γιορτή σας, εδώ στο πανέμορφο Λυκόστομο, που γίνεται για έκτη συνεχόμενη φορά, αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι καθώς και οι επισκέπτες τόσο την ποικιλία των καρπών που αναπτύσσονται εδώ, όσο και τις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα του χωριού.
 
Σε αυτό σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης, και πιο συγκεκριμένα τους Καστανοπαραγωγούς του Λυκοστόμου, τον Αθλητικό Σύλλογο "Μαύρη Θύελλα",τον Μορφωτικό Σύλλογο "Λυκόφως", καθώς και όλους τους κατοίκους του χωριού για τη συμμετοχή τους.
 
Εύχομαι αυτή η γιορτή, να συνεχίσει από τη μια μεριά να αναδεικνύει και να διαφημίζει όλο και περισσότερο το κάστανο της περιοχής μας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη εμπορική του εκμετάλλευσή και από την άλλη να προβάλλει το όμορφο Λυκόστομο σε όλη τη Ελλάδα μέσα από τον πολιτισμό, τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς.
 
Το κάστανο είχε και έχει μεγάλη αξία ως προϊόν αλλά και ως θύμηση ενός δύσκολου αλλά αγνού παρελθόντος, είμαι σίγουρος ότι εσείς θα φροντίσετε να διατηρήσει την αξία του και στο μέλλον.
 
Κλείνοντας σας εύχομαι να ‘στε πάντα καλά και καλά να περάσετε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)