Η «Οδύσσεια» της Elisabeth Chu στην Ελλάδα ξεκινά με τον ήρωα της. Δεν είναι άλλος από τον δικό μας ήρωα: τον Μέγα Αλέξανδρο. Μόλις έρχεται στην Ελλάδα θέλει πάση θυσία να οργανώσει μια έκθεση στην Ταϊβάν.
Κάνει τα αδύνατα δυνατά, θέλοντας να δώσει τη διάσταση της σύνδεσης της ανατολικής φιλοσοφίας. Σκαλώνει στα τότε γρανάζια του δικού μας γραφειοκρατικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Πριν 3 χρόνια γνωρίστηκε με το στέλεχος της ΔΗΚΕΔΕ, κ. Βαγγέλη Κυριακού στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού. Μιλούσε με πάθος για το περιβάλλον και τα πολύχρωμα εξωτικά πουλιά της Ταϊβάν συνεπαίρνοντας όλους τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα πρότεινε ανοικτά σε όλους την συνδιοργάνωση μιας μοναδικής έκθεσης φωτογραφιών με τίτλο «Τα εξωτικά πουλιά της Ταϊβάν». Παράλληλα δεν έχανε την ευκαιρία να λέει πόσο θαυμάζει την χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μαζί με τα συγχαρτητήρια του εκπροσώπου της Έδεσσας, η κα Chu έλαβε και ανοιχτή πρόσκληση για διοργάνωση έκθεσης για τα εξωτικά πουλιά της Ταϊβάν, στην Έδεσσα, την πρωτεύουσα της Πέλλας, τον γενέθλιο τόπο του Μέγα Αλέξανδρου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο της Έδεσσας, τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας Μέγας Αλέξανδρος και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
Στην έκθεση ξεδιπλώθηκε η αγάπη της για το περιβάλλον και τον τόπο μας, την Έδεσσα, την Βεγορίτιδα και την Ορεινή Πέλλα. Γνώρισε τους ανθρώπους του τόπου και μίλησε μαζί τους, γιόρτασε, έκανε βαρκάδες σε πλάβες, αναρωτήθηκε μαζί τους και εκτίμησε την αυθόρμητη αίσθηση της φιλοξενίας. Ήρθε ξανά γνωρίζοντας σε βάθος την αυθεντική Μακεδονική Φιλοξενία, τα πολύτιμα φρούτα, τα κεράσια, τα μήλα που αποτελούν διατροφικό χρυσάφι στην χώρα της.
Λίγο αργότερα ανταπέδωσε με την ευγενική της δωρεά. Δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ισάριθμους φορείς, όπου συμβολίζει την αγάπη της για την Ελλάδα που δοκιμάζεται τούτες τις ώρες και αποδεικνύει ότι η φιλία των λαών περιέχεται στο οικουμενικό μήνυμα του Αλέξανδρου, τον πολίτη του κόσμου.
Για πρώτη φορά ο υγρότοπος Αγρα-Βρυτών-Νησίου και μαζί όλες οι περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος της έκθεσης συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση BirdFair στην Ταϊβάν με επίσημη προσκεκλημένη την κ. Ειρήνη Σκούλη.
Αμέσως μετά για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος της Έδεσσας μετά από επίσημη πρόσκληση συμμετείχε σε Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITF2011 εκτός Ελλάδας με αυτόνομη παρουσία σε κεντρική θέση. Παρών ο Δήμαρχος της Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου και οι συνεργάτες του. Η Έδεσσα εκπροσώπησε την Πέλλα γενέθλιο τόπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Κεντρική Μακεδονία και φυσικά την Ελλάδα, που πρώτη φορά συμμετείχε σε αυτήν την εξαιρετικά μεγάλη σε μέγεθος και ποιότητα έκθεση.
Είναι αξιοθαύμαστο πώς είναι δυνατόν μια χώρα που φημίζεται για την βιομηχανική της παραγωγή και τις δυνατότητές της στα ηλεκτρονικά να διατηρεί τόσο καλή σχέση με το φυσικό της περιβάλλον. Ποιότητα στην εκπαίδευση, εθελοντισμός, αξιοκρατία και συνεργασία είναι τα μυστικά της επιτυχίας, τα οποία είδαμε σε πλήρη λειτουργία.
Από όλες τις πόλεις στις χώρες ευθύνης της, η Elisabeth Chu επέλεξε να δώσει στην Έδεσσα αυτό το ανεκτίμητο δώρο. Ένα παράθυρο στην Ανατολή. Και επέλεξε την Έδεσσα διότι την αισθάνεται σαν την πατρίδα της στην Ελλάδα, όπως η ίδια δήλωσε. Την Σιλαα όπως λέγεται στα κινέζικα.
Την χώρα μας την Ελλάδα, στην Ταϊβάν την γνωρίζουν όλοι λόγω ενός σημαντικού προσώπου: του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Ταιπέι που συμμετείχε η Έδεσσα, Ταιβανέζοι πανεπιστημιακοί ανέφεραν στους εκπροσώπους μας την ύπαρξη εγκαταστάσεων ανθρώπων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας και ο Μακεδόνας στρατηλάτης είχε όπως γνωρίζουμε βλέψεις στην μακρινή ανατολή. Δεν πρόλαβε όμως. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στην Ταϊβάν, την μήτρα του κινέζικου πολιτισμού, βλέπεις στοιχεία από την Νότιο Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη και ο συνδετήριος κρίκος είναι ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος. Ο πολίτης του κόσμου.
Η Elisabeth Chu είναι Διπλωμάτης καριέρας, με σπουδές στις ξένες γλώσσες και την λογοτεχνία, μάστερ στα οικονομικά και την κοινωνιολογία πέρασε όλη την ιεραρχία σε διάφορες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της, της Ταϊβάν. Το 1994 βραβεύεται ως η καλύτερη δημόσια λειτουργός και λίγα χρόνια αργότερα φτάνει την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ακολούθως βρίσκεται ως πρέσβειρα σε 4 ταυτόχρονα χώρες στην περιοχή μας. Στην Κύπρο, την Βουλγαρία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου