Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η αξιοπιστία της πολιτικής

Αρθρο του Διονύση Σταμενίτη
Αναπληρωτή  τομεάρχη πολιτικής ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας



Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της  μέσα από τη «Νέα Μεταπολίτευση».  Αυτό είναι προϋπόθεση για τα σωστά θεμέλια της καινούργιας εποχής.

Είτε υλοποιώντας προειλημμένες αποφάσεις και υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, είτε από πολιτική ανεπάρκεια, το αποτέλεσμα της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν ήταν μόνο η περιδίνηση της οικονομίας σε μία δίχως τέλος ύφεση. αλλά και η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτεία και στους θεσμούς.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου «τραυμάτισε» βαθιά την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία και την υπερηφάνεια του Έλληνα.
Σήμερα, δεν είναι εύκολο να πειστεί ο πολίτης ότι, η επανάκτηση της  εμπιστοσύνης του στο πολιτικό σύστημα, είναι αναγκαία αλλά και εφικτή. Ειδικά όταν αυτοί που συναίνεσαν και ψήφισαν μνημόνια, μεσοπρόθεσμα  και κάθε αντιλαϊκό μέτρο, ασκούν κριτική, εκ των υστέρων, ή μιλούν για την ανάγκη επανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής, χωρίς μάλιστα ίχνος έμπρακτης συγνώμης 

Σήμερα, η παραδοχή ότι, η «μεταπολίτευση» και οι πολιτικοί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών ή ακόμη ότι απέτυχαν, δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής.
 Η απαξίωση δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στο να σύρεται η πολιτική πίσω από εξελίξεις που επιβάλουν ΜΜΕ  εξυπηρετώντας βραχυπρόθεσμες ανάγκες και μακροπρόθεσμους στόχους «συμφερόντων».
Η πατρίδα μας είναι γονατισμένη αλλά μπορεί να ορθοποδήσει. Ο έλληνας πολίτης είναι πληγωμένος, αλλά οι πληγές του μπορούν να γιάνουν. Η ιστορία του τόπου μας το έχει διδάξει. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής πρέπει να ανακτηθεί. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με βαθιές τομές, ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές και την ολική ανατροπή πολιτικών νοοτροπιών και συνηθειών πολλών χρόνων.  

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε προς δημόσια διαβούλευση και συζήτηση τις προτάσεις της Ν.Δ  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τη νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας. Με βασικές επιδιώξεις :
Την εξισορρόπηση και τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του.
Τη διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και τη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί.
Την πιο αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Μερικές από τις προτάσεις της Ν.Δ  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι:
           Η Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
           Η Θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του Πρωθυπουργού, αλλά και των Περιφερειαρχών, Δημάρχων και Συνδικαλιστών.
           Η Μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200
           Το Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή
           Η Αναθεώρηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των Υπουργών και της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών.
           Η Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων.
           Η Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων.
           Η Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος
           Η Αναθεώρηση του άρθρου 90, για μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
           Η Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
           Η Αναθεώρηση των διατάξεων περί δημοψηφισμάτων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
           Η Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας
Αυτές και  άλλες προτάσεις αποτελούν τα θεμέλια μιας καινούργιας εποχής,
με τη Δημοκρατία μας θεσμικά πιο ισχυρή, και τον Έλληνα πολίτη να ξαναβρίσκει τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Την ελληνική οικονομία σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Την κοινωνία μας πιο συνεκτική και το εθνικό μας σύστημα πιο δίκαιο, πιο σταθερό, πιο λειτουργικό.

Ακόμη και σε εποχές εθνικής και κοινωνικής παρακμής, εθνικά ωφέλιμη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική υπάρχει. Πολιτικοί ικανοί να εκπροσωπήσουν πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, υπάρχουν.  Μετά την ¨καταχνιά¨ ξεπροβάλει πάντα ένας νέος δρόμος, μπορεί να είναι ανηφορικός αλλά είναι βατός και το κυριότερο οδηγεί στο φως και στην ελπίδα. Αυτόν το δρόμο αξίζει να τον πορευθούμε μαζί με μία ισχυρή κυβέρνηση όλων των ελλήνων, φιλελεύθερη με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και αποφασισμένη να διαφυλάξει το κοινωνικό κράτος.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε την ψευδή «ασφάλεια» της ιδιώτευσης αλλά και την άρνηση στην πολιτική.
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το «χθες» και να μπούμε στο δρόμο της Νέας Μεταπολίτευσης. Να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο συνταγματικό χάρτη, με ριζοσπαστικές αλλαγές και μία νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας.
Αυτός είναι ο δρόμος του Αντώνη Σαμαρά, της Νέας Δημοκρατίας, όλων των ελλήνων.
Διονύσης Σταμενίτης,
Αν τομεάρχης πολιτικής ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)