Με αφορμή τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων,
για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», τα φιλοζωικά σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διαμαρτύρονται για τη στάση, που κράτησε ο Βασίλης Γιουματζίδης, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος εκλέγεται στον νομό και για τα όσα είπε, είτε από άγνοια, είτε επειδή εξυπηρετεί σκοπιμότητες εις βάρος κάθε φιλοζωικής δράσης.
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
«Χαιρετίζουμε την σωστή τοποθέτηση της βουλευτή π.ε. Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία παίρνει μέρος στην επιτροπή αυτή και έθεσε στην σωστή τους βάση τα σημαντικότερα αιτήματα των ζωοφιλικών οργανώσεων, συμφωνώντας με αυτά.
Αισθανόμαστε θλίψη, αγανάκτηση και θιγόμαστε ιδιαιτέρως ως ενεργοί, φιλόζωοι πολίτες και εθελοντές του τόπου αυτού, με την στάση που κράτησε και τις απόψεις που υποστήριξε ο κ. Γιουματζίδης βουλευτής της π.ε. Πέλλας, στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ως ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή αυτή.
Ενώ δε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλόζωων Έδεσσας, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράστασή του, τελικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας, απαξίωσε πλήρως αυτή την συνάντηση, σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλάζοντας τις τοποθετήσεις του.
Αμφισβήτησε επίσης το ότι η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, είναι οι δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας, καταδεικνύοντας ως μεγαλύτερη την «Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος», πράγμα το οποίο είναι εντελώς αναληθές.
Γνωρίζει άραγε ο κ. Γιουματζίδης, πόσα ζωοφιλικά σωματεία δραστηριοποιούνται στην π.ε. Πέλλας και πόσα από αυτά είναι – κατά την δική του τοποθέτηση - «μεγάλα» ή «μικρά»; Έχει ενδιαφερθεί ποτέ ο κ. βουλευτής να γνωρίσει το έργο που έχουν προσφέρει τόσα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Ο κ. Γιουματζίδης, στις τοποθετήσεις του επί της συζήτησης του ως άνω σχεδίου νόμου, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταδεικνύει την πλήρη άγνοια που τον διακατέχει ως προς το έργο που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία τα ζωοφιλικά σωματεία, αφού τα χαρακτηρίζει σε αρκετές εκ των περιπτώσεων «δήθεν», που απώτερο σκοπό έχουν την πώληση των ζώων για πειραματόζωα, καθώς και ότι τα κατηγορεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στέλνοντας πλήθος αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό, έναντι αδράς αμοιβής!
Θεωρούμε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον γελοίο το γεγονός να κατηγορούνται άνθρωποι, που το μόνο από το οποίο υποκινούνται και υποκαθιστούν την Πολιτεία πλήρως, είναι οι ανιδιοτελείς σκοποί τους και η αγάπη τους προς τα ζώα! Εάν δε, έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του και να θεμελιώνουν τις κατηγορίες που εκτοξεύει, βάλλοντας την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη καθ’ όλα έντιμων και σοβαρών οικογενειαρχών ανθρώπων που το μόνο λάθος που έκαναν ήταν να προσφέρουν τον εθελοντισμό τους, ας τα καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς και οι παρανομούντες να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Αντί δε, ο κ. βουλευτής της π.ε. Πέλλας να προσανατολίσει τις προσπάθειές του στο να απαγορευτεί η πώληση ζώων στα πετ σοπς, αντί να είναι υπέρ της αυστηρής ποινικοποίησης και των ακόμα μεγαλύτερων αυστηρών ελέγχων των παράνομων εκτροφέων και της αθρόας εισαγωγής καθαρόαιμων κουταβιών από χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζει ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν θα πρέπει να απαλλάσσονται από το μέτρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα που δίνουν προς υιοθεσία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο οικονομικά τις τσέπες των εθελοντών, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τους νόμιμους εκτροφείς που ασκούν επαγγελματικά αυτή την δραστηριότητα αποκομίζοντας οικονομικό όφελος!
Τι άλλο θα υποστηρίξει λοιπόν ο κ. βουλευτής, ώστε να πατάξει και να εξοντώσει ολοκληρωτικά τον εθελοντισμό; Ο κ. Γιουματζίδης ανησυχεί μήπως οι φιλοζωικές οργανώσεις δρουν χωρίς την επίβλεψη του αρμόδιου δήμου ή την εποπτεία. Καλώς ανησυχεί.
Μόνο που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μέχρι και σήμερα οι φιλοζωικές οργανώσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία και παίρνοντας παράδειγμα μόνο από την π.ε. Πέλλας στην οποία είναι βουλευτής, δρουν αποκλειστικά και εφαρμόζουν μόνες τους το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, διότι οι δήμοι επιδεικνύουν μία εξοργιστική αδιαφορία και δεν συνδράμουν στο έργο αυτό, το οποίο έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου τα σωματεία.
Εμείς, οι ενεργοί φιλόζωοι εθελοντές, τα μέλη των αναγνωρισμένων και νόμιμων σωματείων, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι της π.ε. Πέλλας, καθώς αισθανόμαστε θιγμένοι και προσβεβλημένοι, δηλώνουμε ότι θα δώσουμε σύντομα την απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καταργήσουν τον εθελοντισμό και να υποβαθμίσουν την φιλοζωία και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ταυτιστεί η φιλοζωία με τα διάφορα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα, που μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση των ζώων και όχι την πραγματική προστασία και ευζωία τους.
Τα ζωοφιλικά σωματεία της Π.Ε. Πέλλας:
Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»
Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
Εθελοντές για την Προστασία Ζώων Γιαννιτσών
Ζωόφιλοι εθελοντές Σκύδρας
Τι είπε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βασίλης Γιουματζίδης για το νομοσχέδιο
14.01.2012 - 21:40
.Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Βασίλης Γιουματζίδης, είναι ο εισηγητής εκ μέρους του κόμματος του σχετικά με το νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, στις 10 Ιανουαρίου 2012, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ολόκληρη η ομιλία του
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω, ότι όσον αφορά τις όποιες τροποποιήσεις έχουν γίνει, φαντάζομαι, ότι θα τις συζητήσει λεπτομερειακά στην αυριανή μας συνεδρίαση, που είναι επί των άρθρων, με δεδομένο ότι μόλις χθες, πήρα εγώ, τουλάχιστον προσωπικά, αυτές τις διαφοροποιήσεις.
Δεύτερον, πιστεύω ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, παρόλο την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που καταδεικνύει ουσιαστικά τον πολιτισμό και την κουλτούρα αυτής της χώρας. Έρχεται λοιπόν σήμερα για επεξεργασία στην Επιτροπή μας το νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, το οποίο με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει, επιδιώκει την ουσιαστική προστασία των ζώων συντροφιάς.
Τα ζώα αποτελούν κομμάτι της περιβαλλοντικής αλυσίδας και ως μέρος αυτής, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποκείμενα του δικαίου, τα οποία έχουν δικαιώματα, η προστασία των οποίων είναι επιβεβλημένη ακόμα και μέσα από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες τις οποίες διανύει η χώρα μας σήμερα. Η ιδέα της αναγνώρισης δικαιωμάτων στα ζώα, εάν το δούμε ιστορικά, άρχισε να καλλιεργείται στα τέλη του 18ου αιώνα.
Το αίτημα αυτό θεωρήθηκε εξίσου παράλογο με το αίτημα του φεμινιστικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα δημοσιεύτηκαν τα πρώτα νομοθετήματα για την προστασία των ζώων στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. και τη Γαλλία, συχνά από κλίμα έντονης αμφισβήτησης. Μόλις στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα άρχισε η μεταστροφή του κλίματος γύρω από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων και η ανάγκη της προστασίας αυτών μέσω θεσμοθετημένων κειμένων, δηλαδή νόμων.
Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται διεθνώς σε πειράματα, η διόγκωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, οι κίνδυνοι εξαφάνισης ειδών του ζωικού βασιλείου, το γεγονός ότι το ζώο καθίσταται πλέον ζώο συντροφιάς, ως προς το οποίο αναπτύσσονται ιδιαίτεροι συναισθηματικοί δεσμοί είναι μερικοί ενδεικτική λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή.
Στην Ελλάδα το Άρθρο 24 του Συντάγματος, για την προστασία του περιβάλλοντος, ρυθμίζει ορισμένα θέματα της προστασίας των ζώων υπό το ειδικότερο πρίσμα της προστασίας της άγριας πανίδας και της θεμελίωσης υποχρέωσης του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων που αποβλέπουν στην διασφάλιση της βιοποικιλότητας.
Το πλαίσιο αυτό ενίσχυσαν διάφορες διεθνείς συμβάσεις που λειτούργησαν στην ίδια κατεύθυνση, όπως η σύμβαση διεθνούς σημασίας για την προστασία των βιοτόπων το 1971 –η γνωστή σύμβαση Ραμσάρ-, η σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς το 1972, η σύμβαση της Βέρνης για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης το 1979, η σύμβαση για τη βιοποικιλότητα του Ρίο ντε Τζανεΐρο το 1992, όπως επίσης και νομοθετήματα για την προστασία της πανίδας που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., τις οποίες η χώρα μας κύρωσε και ενσωμάτωσε στο δίκαιό της.
Σημαντικό εν τούτοις, θετικό μέτρο που αναγνωρίζει επίσημα την ανάγκη καλής μεταχείρισης των ζώων αποτελεί το πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων που έχει προσαρτηθεί στη συνθήκη περί ίδρυσης της ευρωπαϊκής κοινότητας, το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό και αναγνωρίζει τα ζώα ως όντα με αισθήματα και ορίζει τα εξής: Κατά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση των πολιτικών της κοινότητας στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, της εσωτερικής αγοράς και της έρευνας η κοινότητα και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες της καλής διαβίωσης των ζώων, τηρώντας συνάμα τις νομοθετικές ή διοικητικές διατάξεις και τα έθιμα των κρατών μελών που αφορούν ιδίως τους λατρευτικούς τύπους, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά.
Το πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή διαχείριση των ζώων ακολούθησε ο Νόμος 3170/2003 με τον τίτλο «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα και άλλες διατάξεις». Με αυτόν το νόμο εισάγονταν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο για τους ιδιώτες κατόχους σκύλων, όσο και για τους δήμους.
Οι υποχρεώσεις των ιδιωτών προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη δήλωση του ζώου στον φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων, τη μέριμνα για την σήμανση και την καταγραφή των ζώων, καθώς και την απόκτηση σχετικού βιβλιαρίου υγείας.
Με το σημερινό νομοσχέδιο ερχόμαστε να συμπληρώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η νομοθεσία για την προστασία των ζώων να καταστεί πιο αποτελεσματική και ουσιώδης μέσα σε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία στην πράξη δεν κατάφερε πολλά πράγματα σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Πρώτον, να υλοποιήσει τη σήμανση των ζώων, δεύτερον να περισυλλέξει και να διαχειριστεί τα αδέσποτα ζώα, τρίτον να οργανώσει και να ελέγξει τα καταφύγια ζώων. Δεν κατάφερε επίσης να σταματήσει την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται σε τσίρκο ή σε άλλες δημόσιες κερδοσκοπικές εκδηλώσεις και τέλος, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την πραγματική εθελοντική δραστηριότητα των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων και όχι των δήθεν φιλοζωικών σωματείων που ασκούν, σε αρκετές περιπτώσεις, ουσιαστικά εμπορία ζώων με απώτερο σκοπό την πώληση των ζώων για πειραματόζωα, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στέλνοντας πλήθος αδέσποτων ζώων κυρίως, στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.
Τι καινούργιο εισάγεται λοιπόν με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Δημιουργείται στο Υπουργείο διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένου ζώου σε εκθέσεις. Καθίσταται υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες. Καθίσταται επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους που περισυλλέγονται.
Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Ομοίως, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση, γνωστοποίηση αναγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ζώων συντροφιάς εάν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης. Καθορίζονται οι συγκεκριμένες κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη. Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια. Ένα ζήτημα που, κατά την άποψή μας, χρήζει περαιτέρω εξέτασης στην κατ’ άρθρο συζήτηση.
Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς την επανατοποθέτηση τους, μη επιτρεπόμενης επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας.
Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ ανεξάρτητα από διοικητικό πρόστιμο. Προβλέπεται, η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς, με τα ΜΜΕ με την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.
Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρά σε περίπτωση υποτροπής. Δυστυχώς όμως, δεν προβλέπεται καμία κύρωση για την παράνομη εμπορία των ζώων συντροφιάς. Είναι ένα ζήτημα, καθοριστικό το οποίο δεν θίγεται καθόλου στο παρόν νομοσχέδιο, προτείνουμε να προταθεί δημιουργώντας κενό νόμου το οποίο θα σταματήσει εφόσον περιληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, επιτέλους η εκμετάλλευση και η παράνομη διακίνηση των ζώων.
Η ασφαλής διαβίωση και η αρμονική συνύπαρξη των ζώων είναι κυρίαρχο σημείο του σεβασμού που πρέπει να υπάρχει σε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Ο Γκάντι, είπε : Ο πολιτισμός ενός κράτους κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τα ζώα που ζουν σε αυτό, θέλοντας να σημειώσει ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός των ζώων προκειμένου οι ηθικές αξίες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς να αποτελούν ένα κομμάτι της κοινωνίας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου