Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αγανακτισμένοι στην Ίδα

Οι φουσκωμένοι λογαριασμού  νερού  στην Ίδα έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση  στους κατοίκους . Το τεταμένο κλίμα το εισέπραξε και η δημοτική αρχή η οποία παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση που έκαναν οι  κάτοικοι του χωριού με πρωτοβουλία του προέδρου και των μελών του συμβουλίου της  Δημοτικής κοινότητας το απόγευμα της Τρίτης .




Το μέλος του τοπικού συμβουλίου Δημήτρης Ίτσος ,ο οποίος εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του Δημάρχου μετέφερε το αίσθημα αδικίας που νοιώθουν οι συγχωριανοί του οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα  ποσά  για το νερό ,ένα αγαθό που ρέει άφθονο και δεν επιβαρύνει τον Δήμο με πρόσθετα έξοδα , όπως ρεύμα για την λειτουργία  υδρευτικών γεωτρήσεων.
Έκαναν  συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας να γίνει ορθολογισμός στις χρεώσεις μέχρι  να μπουν  υδρόμετρα σε όλα τα χωριά . Ζήτησαν  η χρέωση μέχρι ένα ορισμένο αριθμό κυβικών να γίνεται με χαμηλότερη τιμή. Από κει και πάνω  να υπάρχει άλλη τιμολογιακή πολιτική για όσους θέλουν να σπαταλούν το νερό.

                                               ΧΡΕΗ
Για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς  που εκδόθηκαν ,ζήτησαν να επανελεγχθούν 
Σε διαφορετική περίπτωση δήλωσαν ότι  δεν πρόκειται να πληρώσουν , ενώ στη πρόθεσή τους είναι να αποσχιστούν από την ΔΕΥΑ .
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του ,αναφέρθηκε στην αξία των λαϊκών συνελεύσεων , τις οποίες ξεκίνησε  τον προηγούμενο χρόνο και τις οποίες θα συνεχίσει και φέτος η πλειοψηφία του Δήμου. Προσπάθησε έτσι να υποβαθμίσει την  προσπάθεια του τοπικού συμβουλίου  που ανέλαβε την συγκεκριμένη  πρωτοβουλία. Σε μια προσπάθεια δε να αλλάξει την ατζέντα της συνάντησης κάλεσε τον κόσμο να  μην επικεντρωθεί  μόνο στο θέμα των λογαριασμών αλλά να θέσει και άλλα ζητήματα .
Οι κάτοικοι, που ήταν πάρα πολλοί , επέμενα στο ίδιο πρόβλημα που ,αν κρίνει κανείς από την μεγάλη συμμετοχή, τους έκαιγε.

                              ΙΔΙΑ ΚΑΣΣΕΤΑ
Ο Δήμαρχος επανέλαβε  όσα είχε πει και στους Προμάχους. Ότι ,δηλαδή βρήκαν τις χειρότερες οικονομικές συγκυρίες και παρέλαβαν ένα  Δήμο με χρέη περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ .
Όπως είπε το 2011 προσπάθησαν να συμμαζέψουν και να οργανώσουν τον Δήμο .Γρήγορα δε όπως εκτιμούν  θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες .
Υποστήριξε ότι Ο δήμος Αλμωπίας έχει το φθηνότερο νερό. Για λόγους ισονομίας ισοπολιτείας και κοινωνικής Δικαιοσύνης  ,τόνισε , δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά από το ένα χωριό στο άλλο.
 Όταν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των υδρομέτρων σε όλα τα χωριά τότε θα γίνεται ίδια τιμολόγηση παντού .  Αργότερα όμως μπροστά στη πίεση των κατοίκων φάνηκε πιο διαλλακτικός λέγοντα , ότι θα δουν τι μπορεί να γίνει Παρέπεμψε όμως στις γνωστές καλένδες , λέγοντα ότι χρειάζονται ανάλογε μελέτες κλπ.
Οι κάτοικοι επισήμαναν ότι δεν επιθυμούν να πάθουν τα ίδια και τα άλλα χωριά , αλλά να λυθεί το δικό τους πρόβλημα  .
Ο Δήμαρχος  ζήτησε να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα επεξεργασθεί τις προτάσεις και  θα τις ανακοινώσει στους κατοίκους , οι οποίοι ζήτησαν να διαγραφούν όλα τα παλιά και να ξεκινήσουν χρεώσεις σε λογικά πλαίσια είτε ανά κυβικό είτε ανά άτομο.
Από την πλευρά του Δήμου φάνηκε ότι δεν υπήρχε και μεγάλη διάθεση υποχωρήσεων . Ούτε και υπήρχε  συγκεκριμένη πρόταση . Αυτό προέκυψε και από την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΥΑ  Βασίλη Κανονίδη , ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και ότι του το μετέφεραν  προ πολλού ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι του Χωριού .
Ο ίδιος αφού επανέλαβε  το ιστορικό των χρεών που κληρονόμησε η ΔΕΥΑ , επέριψε ευθύνες στους προηγούμενους που την είχαν αφήσει στον αυτόματο πιλότο . 
Όπως τον ενημέρωσαν ο προηγούμενος Δήμαρχος Εξαπλατάνου  Σταύρος Τουφεγγόπουλος ,επί των ημερών του οποίου  μπήκαν οι υδρομετρητές ,είχε δεσμευτεί να υπάρξει ένα δοκιμαστικό στάδιο προσαρμογής . Κάτι τέτοιο δεν το τήρησε και λίγο πριν λήξει η θητεία του έστειλε του λογαριασμούς . Αυτό το επιβεβαίωσαν και κάτοικοι οι οποίο σε έντονο τόνο καταδίκασαν αυτή την συμπεριφορά και όπως ισχυρίστηκαν  τους κρατούσε στο συρτάρι του και μετά τις εκλογές τους έστειλε . Για τον λόγο αυτό ζήτησαν σωστή αντιμετώπιση . Γι αυτό και ο κόσμος ψήφισε την σημερινή δημοτική αρχή  και καταδίκασε τέτοιες πρακτικές και μεθόδους.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ διαφοροποιήθηκε σε αρκετά σημεία από τον Δήμαρχο , επικαλούμενος τη νομοθεσία .
Κατηγόρησε τους κατοίκους ότι παρά τις διορθώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς δεν ανταποκρίθηκαν  και δεν πήγαν να πληρώσουν
Επικαλέστηκε δε και μαρτυρία κατοίκων ότι οι λογαριασμοί είναι σωστοί γιατί το καλοκαίρι γέμιζαν από 150 βυτία  για να  ραντίζουν . Όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο ότι κάτι τέτοιο  είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να  έχει κάποια βάση.
Η ένταση πάντως στο μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης  ήταν μεγάλη .  Για να την εκτονώσει ο Δήμαρχος μάταια ζητούσε διάλογο σε πολιτισμένα κατά την άποψή του  επίπεδα.
Τον Δήμαρχο συνόδευαν  ακόμα  οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Τραπεζανίδης , Γιώργος Ταγγαλίδης ,Νίκος Παρούτογλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Νικολαϊδης και η πρόεδρος  του κέντρου κοινωνικής προστασίας –Αλληλεγγύης Δέσποινα  Καλδερεμτζή.


3 σχόλια:

  1. να πληρώσουν και στην Ίδα ρε παιδιά!τι πραγματα ειναι αυτα που συζητάτε?συνέλευση για μειώσεις??αφου ηδη εγινε μειωση στους λογαριασμους της Ιδας θέλουν και αλλη?ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο βρακ τι θελει εκει παιδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα παρακαλούσα τον Κύριο που μιλάει ανώνυμα πρώτον αν έχει το θάρρος να μιλάει ονομαστικά και δεύτερων να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει.Αν είναι δημότης του δήμου Αριδαίας να ασχολήθει με τον τόπο του και όχι με την ΙΔΑ.Οι κάτοικοι τις Ίδας πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τους λογαριασμούς του νερού εδώ και δυο χρόνια.Έχουμε την δικιά μας φυσική πηγή στο βουνό, δεν έχουμε έξοδα απο πομόνες όπως έχουν τα άλλα χωριά και όμως οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι.Για καθήστε καλά όλοι γιατί το μόνο χωριό που πληρώνει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος είμαστε εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)